Nagyi diótortája

Gasztro

Nagyi diótortája

Tóth Gabriella receptje, aki az egy.hu születésnapi receptpályázatára küldte ezt a tortát.

Klasszikus, régi, semmi pompa, de annál finomabb! A nagymamám EGY süteményreceptet ismert: ezt! Mindig ezt készítette, nekem kellett a tojást kikavarnom hozzá, kézzel, mert akkor még nem voltak konyhai gépek. Én EGY tortareceptet ismerek: ezt! Tehát jöjjön a recept:

Hozzávalók:

  • 35 dkg darált dió
  • 6 tojás
  • 6+2+1 evőkanál kristálycukor
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 4+3 evőkanál liszt
  • 10 dkg vaj
  • 0.5 l tej
  • egy evőkanál sütőrum
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A diós piskótával kezdjük. A tojásokat két tálba szétválasztom, és a fehérjét 6 evőkanál cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verem. A sárgáját a 2 evőkanál cukorral halványra verem, majd a sárgájába keverem a 4 evőkanál lisztet, 4 evőkanál diót és a sütőport. Ha készen van, kézzel óvatosan belekeverem a fehérjét, hogy ne nagyon törjön össze. Sütőpapírral bélelt  tepsibe rakom és 175 fokra előmelegített sütőben kisütöm. 

Ezután következik a krém. Ehhez a 3 evőkanál lisztet bekeverem a tejbe, majd 1 evőkanál cukrot is adok hozzá. Nagyon lassú tűzön hosszan, állandóan kevergetve kemény pudingot készítek belőle. A vajat a porcukorral habosra verem, hozzáadom a rumot, majd a kihűlt pudingot, végül egy maréknyi dió kivételével az összes megmaradt diót. 

Ezután összeállítjuk a tortát: kettévágjuk a piskótát, majd félbe, így 4 szeletet kapuk. Ezeket megkenjük a krémmel, minden rétegét, és tetejére is félreteszünk egy adagot. Végül fél diókkal és a maradék darált  dióval díszítem.

Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.

Ajánljuk még:

MAMAMA MANDULATORTÁJA
MEDOVIK – AZ ÜNNEPI TORTA, AMI MINDENT VISZ!
„TÉLI VASÁRNAP” TORTA