Klasszikus, régi, semmi pompa, de annál finomabb! A nagymamám EGY süteményreceptet ismert: ezt! Mindig ezt készítette, nekem kellett a tojást kikavarnom hozzá, kézzel, mert akkor még nem voltak konyhai gépek. Én EGY tortareceptet ismerek: ezt! Tehát jöjjön a recept:
Hozzávalók:
- 35 dkg darált dió
- 6 tojás
- 6+2+1 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál porcukor
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 4+3 evőkanál liszt
- 10 dkg vaj
- 0.5 l tej
- egy evőkanál sütőrum
- csipetnyi só
Elkészítés:
A diós piskótával kezdjük. A tojásokat két tálba szétválasztom, és a fehérjét 6 evőkanál cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verem. A sárgáját a 2 evőkanál cukorral halványra verem, majd a sárgájába keverem a 4 evőkanál lisztet, 4 evőkanál diót és a sütőport. Ha készen van, kézzel óvatosan belekeverem a fehérjét, hogy ne nagyon törjön össze. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és 175 fokra előmelegített sütőben kisütöm.
Ezután következik a krém. Ehhez a 3 evőkanál lisztet bekeverem a tejbe, majd 1 evőkanál cukrot is adok hozzá. Nagyon lassú tűzön hosszan, állandóan kevergetve kemény pudingot készítek belőle. A vajat a porcukorral habosra verem, hozzáadom a rumot, majd a kihűlt pudingot, végül egy maréknyi dió kivételével az összes megmaradt diót.
Ezután összeállítjuk a tortát: kettévágjuk a piskótát, majd félbe, így 4 szeletet kapuk. Ezeket megkenjük a krémmel, minden rétegét, és tetejére is félreteszünk egy adagot. Végül fél diókkal és a maradék darált dióval díszítem.
Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.
Ajánljuk még: