A tésztája olyan, mintha egy puha, szaftos mézeskalácsba harapnánk bele. Karakteres, fűszeres ízéhez tökéletesen illik a tejszínes, fehér csokoládés krém, ami visszafogott és harmonikus. Igazi ünnepi hangulatba kerül tőle az ember egy hideg téli napon.
Hozzávalók
- 20 dkg puha vaj
- 5 dkg sertészsír
- 20 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 tk vaníliás cukor
- 180 ml tej
- 34 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- 1 tk szerecsendió
- 1 tk gyömbér
- 1 kk szegfűszeg
- 1 kk só
- 2 tk natúr kakaó
A krémhez:
- 6 dl zsíros tejszín
- 10 g zselatin + 4 ek hideg víz
- 20 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
Az előkészületeket a krémmel kezdjük. A csokoládét kis darabokra tördeljük, és egy magasabb falú edénybe tesszük. A zselatint kikeverjük a vízzel. Gyorsan megköt, ne ijedjünk meg. Ezt a masszát adjuk a csokoládéhoz. A tejszínt forrósítsuk fel, majd öntsük a csokoládéra, és alaposan turmixoljuk össze egy botmixer segítségével. Ha a csokoládé tökéletesen elolvadt, és szép egynemű a keverék, akkor fedjük le, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap készítsük el a tésztát.
A puha vajat a zsírral és a cukorral fehéredésig keverjük. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól kikeverjük. Ízesítjük vaníliával, majd a tejet is hozzáadjuk több részletben.
A fűszereket és a sütőport elkeverjük a liszttel, és lassú fokozaton ezt is a masszához adagoljuk. Végül a kakaót tesszük bele. Fontos, hogy ne legyen sötét a tésztánk, szép világosbarna színű maradjon.
Ha elkészültünk a tésztával, akkor két 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és ketté osztjuk a masszát. 180 fokos, előmelegített sütőbe tesszük őket kb. 30 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e teljesen.
Ha megsültek, akkor kiszedjük őket a formából, és egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűltek, akkor ügyesen mindkét lapot kettévágjuk. Vághatjuk őket egyforma vastagra, de akár játszhatunk is az arányokkal, és egyharmad-kétharmad arányban is vághatjuk, ahogyan én is tettem.
Közben a krémünket habbá verjük, és betöltjük a süteményt. A külsejét is megkenjük, végül őrölt fahéjjal díszítjük. Jót tesz neki, ha néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjen, de akár rögtön meg is lehet kóstolni.
Ajánljuk még: