„Téli vasárnap” torta

Gasztro

„Téli vasárnap” torta

Antal Csilla receptje

A tésztája olyan, mintha egy puha, szaftos mézeskalácsba harapnánk bele. Karakteres, fűszeres ízéhez tökéletesen illik a tejszínes, fehér csokoládés krém, ami visszafogott és harmonikus. Igazi ünnepi hangulatba kerül tőle az ember egy hideg téli napon.

Hozzávalók:

Tovább olvasok
  • 20 dkg puha vaj
  • 5 dkg sertészsír
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 180 ml tej
  • 34 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szerecsendió
  • 1 tk gyömbér
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1 kk só
  • 2 tk natúr kakaó

A krémhez:

  • 6 dl zsíros tejszín
  • 10 g zselatin + 4 ek hideg víz
  • 20 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

Az előkészületeket a krémmel kezdjük. A csokoládét kis darabokra tördeljük, és egy magasabb falú edénybe tesszük. A zselatint kikeverjük a vízzel. Gyorsan megköt, ne ijedjünk meg. Ezt a masszát adjuk a csokoládéhoz. A tejszínt forrósítsuk fel, majd öntsük a csokoládéra, és alaposan turmixoljuk össze egy botmixer segítségével. Ha a csokoládé tökéletesen elolvadt, és szép egynemű a keverék, akkor fedjük le, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap készítsük el a tésztát.

A puha vajat a zsírral és a cukorral fehéredésig keverjük. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól kikeverjük. Ízesítjük vaníliával, majd a tejet is hozzáadjuk több részletben.

A fűszereket és a sütőport elkeverjük a liszttel, és lassú fokozaton ezt is a masszához adagoljuk. Végül a kakaót tesszük bele. Fontos, hogy ne legyen sötét a tésztánk, szép világosbarna színű maradjon.

Ha elkészültünk a tésztával, akkor két 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és ketté osztjuk a masszát. 180 fokos, előmelegített sütőbe tesszük őket kb. 30 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e teljesen.

Ha megsültek, akkor kiszedjük őket a formából, és egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűltek, akkor ügyesen mindkét lapot kettévágjuk. Vághatjuk őket egyforma vastagra, de akár játszhatunk is az arányokkal, és egyharmad-kétharmad arányban is vághatjuk, ahogyan én is tettem.

Közben a krémünket habbá verjük, és betöltjük a süteményt. A külsejét is megkenjük, végül őrölt fahéjjal díszítjük. Jót tesz neki, ha néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjen, de akár rögtön meg is lehet kóstolni.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X