Mi legyen a reggeli? Töltött zsömle – változatosan, gazdagon!

Gasztro

Mi legyen a reggeli? Töltött zsömle – változatosan, gazdagon!

Van, akit a nagyi konyhájába repít vissza gondolatban a túróval töltött zsömle. Nekem az úttörővasutas éveimet jelenti. Gulyásleves, túróval töltött zsömle, ez volt az egyik legfinomabb ebédünk, amikor szolgálatban voltunk. Vonatot indítottunk, váltót állítottunk, jegyet kezeltünk, és ha délben édes, forró túróval töltött zsömlét rejtett a hatalmas ételszállító ibrik az állomáson, egészen elolvadtunk tőle. Máig rejtély, hogy odahaza miért nem került az asztalra! Pedig egyszerű, szinte elronthatatlan. Benne a könnyű túrókrém, a dagadtra hízott mazsolák, finom tejben és vajban sül pirosra, kívül ropogósra, legbelül szaftosra. És persze lehetnek sós változatai is, de a töltött zsömle könnyen bevethető vendégvárónak is tökéletes!

Túróval töltött zsömle

Hozzávalók

  • 4 db zsemle
  • 25 dkg túró
  • 4 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg mazsola
  • csipetnyi reszelt citromhéj
  • 4 dl tej

 

Tovább olvasok

Túróval töltött zsömle készítése – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A zsömlék tetejéről egy lapot levágunk, a belsejüket kiszedjük. A zsömlék belét egy deciliter tejjel leöntjük. Az áttört túrót elkeverjük a vajjal, a tojásokkal, a cukorral meg a mazsolával, reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül beledolgozzuk a tejbe áztatott zsömlebelet. A kivájt zsömléket megtöltjük a túrókrémmel, rátesszük a „kalapokat” és egy kivajazott tűzálló tálba állítjuk. Tetejére egy-egy mogyorónyi vajat morzsolunk, leöntjük a maradék tejjel és forró sütőbe tesszük. 200ºC-on 15–20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen kínáljuk, aki kívánja, vaníliás porcukorral is megszórhatja.

Túróval töltött zsömle félbevágva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Töltött zsömle gazdagon

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 4 zsömle
  • 1 kígyóuborka
  • 2 húsos paradicsom
  • 1 nagyobb lilahagyma
  • 2 tojás
  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg majonéz

Elkészítés

A zsömlék tetejéből egy szeletet levágunk, a belét kiszedjük, és apró darabokra tépkedjük. Hozzáadjuk a megtisztított és nagyon finomra vagdalt uborkát, paradicsomot és lilahagymát. A keményre főtt tojásokat belereszeljük. Végül az apróra vágott gépsonkát és a majonézt is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. A masszát a zsömlék üregébe nyomkodjuk és 10-15 perc múlva tálaljuk. Ne hagyjuk túl sokáig állni, mert elázik a zsömle!

Gombás, tojásos zsömle – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

Gombás zsömle

Hozzávalók

  • 4 zsömle
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 evőkanál tejföl
  • só, őrölt bors
  • 4 tojás

A díszítéshez: pirospaprika

Elkészítés

A zsömlék tetejéről egy szeletet levágunk, a belsejüket kikaparjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, beledobjuk a felszeletelt gombát és 2-3 percig sütjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd a tejföllel, a finomra vágott petrezselyemmel és a zsömle belével összedolgozzuk.  A gombás töltelékkel megtöltjük a zsömlék üregét oly módon, hogy a tetején egy ujjnyi hely maradjon. A megtöltött zsömléket olajjal kikent tűzálló tálba állítjuk, mindegyikbe beleütünk egy-egy tojást és előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve pirospaprikával meghintjük és azon forrón, salátával tálaljuk.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.