Túróval töltött zsömle
Hozzávalók
- 4 db zsemle
- 25 dkg túró
- 4 dkg vaj
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg mazsola
- csipetnyi reszelt citromhéj
- 4 dl tej
Túróval töltött zsömle készítése – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A zsömlék tetejéről egy lapot levágunk, a belsejüket kiszedjük. A zsömlék belét egy deciliter tejjel leöntjük. Az áttört túrót elkeverjük a vajjal, a tojásokkal, a cukorral meg a mazsolával, reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül beledolgozzuk a tejbe áztatott zsömlebelet. A kivájt zsömléket megtöltjük a túrókrémmel, rátesszük a „kalapokat” és egy kivajazott tűzálló tálba állítjuk. Tetejére egy-egy mogyorónyi vajat morzsolunk, leöntjük a maradék tejjel és forró sütőbe tesszük. 200ºC-on 15–20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen kínáljuk, aki kívánja, vaníliás porcukorral is megszórhatja.
Túróval töltött zsömle félbevágva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Töltött zsömle gazdagon
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 4 zsömle
- 1 kígyóuborka
- 2 húsos paradicsom
- 1 nagyobb lilahagyma
- 2 tojás
- 10 dkg gépsonka
- 10 dkg majonéz
- só
Elkészítés
A zsömlék tetejéből egy szeletet levágunk, a belét kiszedjük, és apró darabokra tépkedjük. Hozzáadjuk a megtisztított és nagyon finomra vagdalt uborkát, paradicsomot és lilahagymát. A keményre főtt tojásokat belereszeljük. Végül az apróra vágott gépsonkát és a majonézt is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük. A masszát a zsömlék üregébe nyomkodjuk és 10-15 perc múlva tálaljuk. Ne hagyjuk túl sokáig állni, mert elázik a zsömle!
Gombás, tojásos zsömle – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Gombás zsömle
Hozzávalók
- 4 zsömle
- 3 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 20 dkg gomba
- 1 csokor petrezselyem
- 3 evőkanál tejföl
- só, őrölt bors
- 4 tojás
A díszítéshez: pirospaprika
Elkészítés
A zsömlék tetejéről egy szeletet levágunk, a belsejüket kikaparjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, beledobjuk a felszeletelt gombát és 2-3 percig sütjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd a tejföllel, a finomra vágott petrezselyemmel és a zsömle belével összedolgozzuk. A gombás töltelékkel megtöltjük a zsömlék üregét oly módon, hogy a tetején egy ujjnyi hely maradjon. A megtöltött zsömléket olajjal kikent tűzálló tálba állítjuk, mindegyikbe beleütünk egy-egy tojást és előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve pirospaprikával meghintjük és azon forrón, salátával tálaljuk.
Ajánljuk még: