Hozzávalók
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- kb. 125 ml langyos víz
- 1 ek. ecet (5%-os)
- 5 ek. napraforgóolaj
- 1 kk. só
A töltelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek. sertészsír
- 30 dkg darált sertésdagadó
- 40 dkg spenót
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 db szikkadt zsemle
- 1 kisebb szál sült kolbász
- másfél szikkadt zsemle
- frissen őrölt bors
- 2 db tojás
- só
A főzéshez:
- 3 liter húsleves
A tálaláshoz:
- metélőhagyma
Elkészítés
A töltelékhez a vöröshagymát finomra felvágjuk, majd megdinszteljük egy kevés zsiradékon. Ha már üveges, jöhet hozzá a darált sertéshús. Ezt is dinszteljük, míg el nem fő a lé, amit enged magából. Adunk hozzá egy jó adag spenótot és petrezselymet. Ha nagyobb, vastagabb levelű spenóttal dolgozunk, érdemes blansírozni, mielőtt a húshoz adjuk. A bébispenótot nyersen is hozzáadhatjuk. A sült kolbászt apró kockára vágjuk, és szintén a húshoz rakjuk. Belertesszük a beáztatott, majd kinyomkodott zsemlét, és alaposan átkeverjük. Sózzuk, borsozzuk a keveréket, majd hagyjuk hűlni. Ha már csak langyos, beledolgozzuk a tojásokat is.
A tésztához a lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat és a ecetet, majd a langyos vizet. Ha szükséges, adhatunk még vizet hozzá, a lényeg, hogy jól gyúrható, rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan dolgozzuk ki, majd hagyjuk pihenni körülbelül fél órát.
Ha a tészta megpihent, vékonyra kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy adagnyi tölteléket, majd úgy hajtjuk össze, hogy téglalapokat kapjunk. A széleket gondosan összenyomkodjuk. Ezután húslevesben kifőzzük a töltött tésztákat. Ha feljöttek a tetejére, még egy perc, és már szedhetjük is ki őket. Friss metélőhagymával és egy kis adag húslevessel tálaljuk.
Ajánljuk még: