Malacsült, parázskrumplival és sültpaprika-salátával

Gasztro

Malacsült, parázskrumplival és sültpaprika-salátával

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 egész malac comb
  • 7-8 fej fokhagyma
  • 2-3 dl kacsazsír
  • 4-5 dl víz

A parázskrumplihoz:

  • 1-1,5 kg burgonya (nagyjából ugyanakkora, kisebb méretű krumplik)
  • kacsazsír
  • rozmaring
  • bors

Sültpaprika-salátához:

  • ½ kg piros kápia
  • ½ kg zöld kápia vagy zöldpaprika
  • cukor
  • bors
  • ecet
  • víz
  • 1 ek olaj

 

Elkészítés:

Malacsült

Az egész combot előző este jól besózzuk és így hagyjuk állni egy éjszakát a hűtőben. Másnap egy tepsibe vagy kerámiatálba bőrrel felfelé belehelyezzük és meglocsoljuk a kacsazsírral. A fokhagyma külső héját eltávolítjuk, de annyit rajtahagyunk, hogy ne essen gerezdekre a fej, majd egyszerűen keresztben vágjuk és a hús mellé tesszük.

Öntsük alá a vizet, fedjük le (fóliával vagy fedővel) és sütőben 150-160 fokon körülbelül 2,5-3 órát süssük. 2,5 óra után vegyük le a fedőt és így süssük még nagyjából 35-40 percet. Az utolsó fél órában szórjuk meg a bőrős oldalát sóval, ettől nagyon finom ropogósra fog majd sülni. Parázskrumplival és sültpaprika-salátával tálaljuk.

Parázskrumpli

A burgonyát héjastul megmossuk, majd egy tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés rozmaringgal és meglocsoljuk egy kevés kacsazsírral. 170 fokos sütőben nagyjából 45-50 percig sütjük, a végén a malacsült mellé tesszük és pár percig együtt is sütjük a hússal.

Sültpaprika-saláta

A paprikákat megsütjük, a héját lehúzzuk. Akkor tudjuk könnyebben lehúzni, ha miután kivettük a sütőből hideg vízbe tesszük néhány percre. Közben elkészítjük a salátalevet: ½ liter vízben, ízlés szerint feloldjuk a cukrot és a sót, végül hozzáadjuk az ecetet és az olajat is. Akkor lesz finom, ha egy kicsit erőteljesebb az íze. Hagyjuk állni benne a paprikákat legalább egy éjszakán át.