Hozzávalók
- 1 egész malac comb
- 7-8 fej fokhagyma
- 2-3 dl kacsazsír
- 4-5 dl víz
- só
A parázskrumplihoz:
- 1-1,5 kg burgonya (nagyjából ugyanakkora, kisebb méretű krumplik)
- kacsazsír
- rozmaring
- só
- bors
A sültpaprika-salátához:
- ½ kg piros kápia
- ½ kg zöld kápia vagy zöldpaprika
- cukor
- só
- bors
- ecet
- víz
- 1 ek olaj
Elkészítés
Malacsült
Az egész combot előző este jól besózzuk és így hagyjuk állni egy éjszakát a hűtőben. Másnap egy tepsibe vagy kerámiatálba bőrrel felfelé belehelyezzük és meglocsoljuk a kacsazsírral. A fokhagyma külső héját eltávolítjuk, de annyit rajtahagyunk, hogy ne essen gerezdekre a fej, majd egyszerűen keresztben vágjuk és a hús mellé tesszük.
Öntsük alá a vizet, fedjük le (fóliával vagy fedővel) és sütőben 150-160 fokon körülbelül 2,5-3 órát süssük. 2,5 óra után vegyük le a fedőt és így süssük még nagyjából 35-40 percet. Az utolsó fél órában szórjuk meg a bőrős oldalát sóval, ettől nagyon finom ropogósra fog majd sülni. Parázskrumplival és sültpaprika-salátával tálaljuk.
Parázskrumpli
A burgonyát héjastul megmossuk, majd egy tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés rozmaringgal és meglocsoljuk egy kevés kacsazsírral. 170 fokos sütőben nagyjából 45-50 percig sütjük, a végén a malacsült mellé tesszük és pár percig együtt is sütjük a hússal.
Sültpaprika-saláta
A paprikákat megsütjük, a héját lehúzzuk. Akkor tudjuk könnyebben lehúzni, ha miután kivettük a sütőből hideg vízbe tesszük néhány percre. Közben elkészítjük a salátalevet: ½ liter vízben, ízlés szerint feloldjuk a cukrot és a sót, végül hozzáadjuk az ecetet és az olajat is. Akkor lesz finom, ha egy kicsit erőteljesebb az íze. Hagyjuk állni benne a paprikákat legalább egy éjszakán át.
Ajánljuk még: