Így tárold télen a körtét!
Olvasási idő: 3 perc

Így tárold télen a körtét!

Az almánál érzékenyebb gyümölcs. Téli tárolása nagy körültekintést igényel.

A körtéről köztudott, hogy a nyomódásra érzékeny és a szedési idő jó meghatározása kifejezetten fontos a tárolhatóság szempontjából. A túl érett körtékkel bajban leszünk, de az éretleneket sem jó leszedni, ezért nagyon résen kell lennünk. Ha túl éretten szedjük le, akkor gyorsan romlik, a nagyon éretlen körte viszont nem érik be megfelelően, és utóérése alatt sem fejlődnek ki aromaanyagai. „A szedéshez azt tekinthetjük megfelelő érettségnek, amikor a magvak már barnulnak, a gyümölcs húsa még kemény, de erősen zöld színe halványulni (semmi esetre sem sárgulni) kezd”- olvashatjuk egy szakmai útmutatóban.

Pear tree.
 Fotó:123rf

Mielőtt nekikezdünk a szüretnek, fontos tudnunk azt is, hogy tárolásra csak a késő őszi és téli körtefajták alkalmasak, közülük mutatunk most be néhányat:

  • A Télikármán október végén érik, íze kellemesen édes és enyhén fűszeres. Magyar nemesítésű, régi fajtánk, ami jó hidegtűréséről ismert.
  • A Bosc kobak október közepén érik, és az egyik legkedveltebb fajta friss fogyasztásra is. Tárolhatóság szempontjából sincs szégyellnivalója: akár januárig is eltarthatjuk.
  • A Téli esperes október végén, november elején érik, állaga enyhén vajas. Januárig tárolható, lédús, nagyon édes és jó utóérőként, leszedés után 4-6 héttel lesz igazán ízletes.
  • A Diel vajkörte október közepétől érik, enyhén savas körtefajta. Nagy gyümölcse miatt kedvelik, és januárig biztosan eltartható.
  • Az Alexandrine Douillard novemberben érik, és harmonikus, aromás ízét akár kora tavaszig is élvezhetjük. Ritkábban találkozunk vele, pedig nagyon jó eltarthatóságú fajta.
  • Végül szintén novemberben számíthatunk a Packham's Triumph fajta körtéire, amelyeket a tél végéig eltarthatunk. Kifejezetten jól tárolható fajta, és nagy előnye még az is, hogy a betegségekkel szemben ellenálló.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a tárolásra szedett körtének nem szabad teljesen érett állapotban lennie, mert amelyik már közel van az éréshez, az a tárolóban hamar beérik, és tönkremegy. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy bár keménynek tűnik a körte, amikor szedjük, nyomásra ugyanúgy érzékeny, és ha nem járunk el kellő óvatossággal, akkor a nyomódások helyén bebarnul, és romlásnak indul. A körte szüretelésekor tehát óvatosnak kell lennünk, és érdemes vigyáznunk minden darabra. Bevált tippünk az is, hogy már szedéskor abba a ládába tegyük körtéinket, amiben tárolni szeretnénk, így megkíméljük őket a további sérüléstől.

A hibás, nyomott, sérült darabokat tegyük félre- ezeket használjuk fel a befőzéshez: lekvárt, gyümölcssajtot, kompótot, gyümölcslevet vagy akár pálinkát is készíthetünk belőle.

A ládázott körtéinket lefedhetjük, de légmentesen nem tárolhatjuk. A túl sok széndioxid ugyanis magház körüli, vagy húsbarnulást is okozhat. A körte tárolására a 0-2 fokos hőmérséklet a megfelelő, mert minél melegebb a tárolóhely, annál gyorsabb az utóérés. Csak gondosan kitakarított pincében vagy tárolóban tegyük el leszüretelt gyümölcseinket, és a tárolás során is rendszeresen ellenőrizzük a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát is!

Women during packaging pears to crates
 Fotó:123rf

Fonnyadás esetére is ajánlunk megoldást: a tároló padlóját öntözzük fel vízzel vagy nagy tálcákra öntsünk vizet. A párolgó víz ugyanis növeli a páratartalmat, így a gyümölcs nem ráncosodik tovább. Ha azonban úgy ítéljük meg, hogy túl lassú az utóérés, akkor a körtéket vigyük melegebb, körülbelül 18 fokos helyiségbe- itt egy hét alatt beérik. Ezt csak abban az esetben ajánljuk, ha beérés után rögtön fogyasztani kívánjuk, ugyanis a beérett körte már 1-2 nap után túlérik, és gyorsan romlásnak indul.

Érdekesség, hogy a körte egyenként, papírba csomagolva is jól tárolható, ezzel megakadályozhatók a fertőzések és a rothadás terjedése is. Ha azonban több rétegben rakjuk el, akkor mindenképpen érdemes a rétegek közé papírt tenni. Fontos megjegyeznünk azt is, hogy a körte nem tárolható együtt almával és burgonyával, ugyanis ezek etilént bocsátanak ki, amelyek gyorsítják az érést, puhulást, romlást.

Ha ezt a pár szabályt betartjuk, és megfelelő volt a fajtaválasztás, akkor a körtét nagy magabiztossággal tehetjük el a szűkösebb hónapokra- mindösszesen párszor kell ellenőriznünk a raktárkészletünket. Ha pedig nincs erre alkalmas helyiségünk, vagy más okból nem tudjuk eltenni a kertünkben termett körtéket télire, akkor jó szívvel ajánlunk pár receptet a friss felhasználáshoz is:

Kapcsolódó tartalom
Invazív fajok: A sárga lápbuzogány
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. október 09

Invazív fajok: A sárga lápbuzogány

Az általa okozott problémákkal sajnos a jövőben is számolni kell!