
A körtéről köztudott, hogy a nyomódásra érzékeny és a szedési idő jó meghatározása kifejezetten fontos a tárolhatóság szempontjából. A túl érett körtékkel bajban leszünk, de az éretleneket sem jó leszedni, ezért nagyon résen kell lennünk. Ha túl éretten szedjük le, akkor gyorsan romlik, a nagyon éretlen körte viszont nem érik be megfelelően, és utóérése alatt sem fejlődnek ki aromaanyagai. „A szedéshez azt tekinthetjük megfelelő érettségnek, amikor a magvak már barnulnak, a gyümölcs húsa még kemény, de erősen zöld színe halványulni (semmi esetre sem sárgulni) kezd”- olvashatjuk egy szakmai útmutatóban.

Mielőtt nekikezdünk a szüretnek, fontos tudnunk azt is, hogy tárolásra csak a késő őszi és téli körtefajták alkalmasak, közülük mutatunk most be néhányat:
- A Télikármán október végén érik, íze kellemesen édes és enyhén fűszeres. Magyar nemesítésű, régi fajtánk, ami jó hidegtűréséről ismert.
- A Bosc kobak október közepén érik, és az egyik legkedveltebb fajta friss fogyasztásra is. Tárolhatóság szempontjából sincs szégyellnivalója: akár januárig is eltarthatjuk.
- A Téli esperes október végén, november elején érik, állaga enyhén vajas. Januárig tárolható, lédús, nagyon édes és jó utóérőként, leszedés után 4-6 héttel lesz igazán ízletes.
- A Diel vajkörte október közepétől érik, enyhén savas körtefajta. Nagy gyümölcse miatt kedvelik, és januárig biztosan eltartható.
- Az Alexandrine Douillard novemberben érik, és harmonikus, aromás ízét akár kora tavaszig is élvezhetjük. Ritkábban találkozunk vele, pedig nagyon jó eltarthatóságú fajta.
- Végül szintén novemberben számíthatunk a Packham's Triumph fajta körtéire, amelyeket a tél végéig eltarthatunk. Kifejezetten jól tárolható fajta, és nagy előnye még az is, hogy a betegségekkel szemben ellenálló.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a tárolásra szedett körtének nem szabad teljesen érett állapotban lennie, mert amelyik már közel van az éréshez, az a tárolóban hamar beérik, és tönkremegy. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy bár keménynek tűnik a körte, amikor szedjük, nyomásra ugyanúgy érzékeny, és ha nem járunk el kellő óvatossággal, akkor a nyomódások helyén bebarnul, és romlásnak indul. A körte szüretelésekor tehát óvatosnak kell lennünk, és érdemes vigyáznunk minden darabra. Bevált tippünk az is, hogy már szedéskor abba a ládába tegyük körtéinket, amiben tárolni szeretnénk, így megkíméljük őket a további sérüléstől.
A hibás, nyomott, sérült darabokat tegyük félre- ezeket használjuk fel a befőzéshez: lekvárt, gyümölcssajtot, kompótot, gyümölcslevet vagy akár pálinkát is készíthetünk belőle.
A ládázott körtéinket lefedhetjük, de légmentesen nem tárolhatjuk. A túl sok széndioxid ugyanis magház körüli, vagy húsbarnulást is okozhat. A körte tárolására a 0-2 fokos hőmérséklet a megfelelő, mert minél melegebb a tárolóhely, annál gyorsabb az utóérés. Csak gondosan kitakarított pincében vagy tárolóban tegyük el leszüretelt gyümölcseinket, és a tárolás során is rendszeresen ellenőrizzük a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát is!

Fonnyadás esetére is ajánlunk megoldást: a tároló padlóját öntözzük fel vízzel vagy nagy tálcákra öntsünk vizet. A párolgó víz ugyanis növeli a páratartalmat, így a gyümölcs nem ráncosodik tovább. Ha azonban úgy ítéljük meg, hogy túl lassú az utóérés, akkor a körtéket vigyük melegebb, körülbelül 18 fokos helyiségbe- itt egy hét alatt beérik. Ezt csak abban az esetben ajánljuk, ha beérés után rögtön fogyasztani kívánjuk, ugyanis a beérett körte már 1-2 nap után túlérik, és gyorsan romlásnak indul.
Érdekesség, hogy a körte egyenként, papírba csomagolva is jól tárolható, ezzel megakadályozhatók a fertőzések és a rothadás terjedése is. Ha azonban több rétegben rakjuk el, akkor mindenképpen érdemes a rétegek közé papírt tenni. Fontos megjegyeznünk azt is, hogy a körte nem tárolható együtt almával és burgonyával, ugyanis ezek etilént bocsátanak ki, amelyek gyorsítják az érést, puhulást, romlást.
Ha ezt a pár szabályt betartjuk, és megfelelő volt a fajtaválasztás, akkor a körtét nagy magabiztossággal tehetjük el a szűkösebb hónapokra- mindösszesen párszor kell ellenőriznünk a raktárkészletünket. Ha pedig nincs erre alkalmas helyiségünk, vagy más okból nem tudjuk eltenni a kertünkben termett körtéket télire, akkor jó szívvel ajánlunk pár receptet a friss felhasználáshoz is:
- https://egy.hu/receptek/nyolc-kortes-recept-szevasz-korte-szevasz-osz-111797
- https://egy.hu/eletmod/korte-az-egeszsegert-5-formaban-hogy-mindenki-meglelje-kedvencet-108164
- https://egy.hu/receptek/posirozott-korte-lekvarral-toltve-vaniliamartassal-114383
- https://egy.hu/receptek/korte-chutney-ami-megbolonditja-a-legkonszolidaltabb-menut-is-107910
- https://egy.hu/receptek/leveles-tesztaban-sult-korte-es-csokoladeval-toltott-alma-110749
- https://egy.hu/receptek/gyomberes-vanilias-kortejam-108725
- https://egy.hu/receptek/gocseji-aszalt-kortevel-toltott-sertesszuz-109987

Invazív fajok: A sárga lápbuzogány
Az általa okozott problémákkal sajnos a jövőben is számolni kell!