Magas antioxidáns-tartalmú levélzöldség, gyulladáscsökkentő, leköti a szabad gyököket. Antociántartalma a kémhatás megváltozását jelzi. Ez a tudományos magyarázat arra, hogy ha a megpárolt káposztára ecetet csöpögtetünk, akkor a színét megváltoztatja. A pirosastól a zöldeskékig a lila számtalan árnyalatát varázsolhatjuk az asztalra vele, ha szín-játékba kezdünk.
A téli időszakban éppen a fent említett egészségvédő tulajdonságai miatt kell beépítenünk az étrendünkbe. Jól illik a karácsonyi pecsenyék mellé, a vegetáriánus konyha szuper alapanyaga. Ne csak köretként, salátaként gondoljunk rá, e színes káposztaféle máshol is megmutatja, mit tud! Íme, néhány a kedvenc receptjeimből:
Lilakáposztás pogácsa diós bundában
Hozzávalók:
- 1 kg lilakáposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- só
- őrölt kömény és bors
- 2,5 dl vörösbor
- 3 dl tej
- 15 dkg búzadara
- 1 csokor petrezselyem
A bundázáshoz:
- liszt
- 2 tojás
- 10 dkg darált dió
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- a sütéshez: olaj
Elkészítés:
A káposzta torzsáját kimetsszük, a fejet negyedeljük, majd vékony csíkokra metéljük. Az olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a káposztát, megsózzuk, őrölt köménnyel és borssal ízesítjük, azután ráöntjük a vörösbort. Néha-néha megkeverve addig pároljuk, míg a káposzta megpuhul. Ekkor beleszórjuk a búzadarát, belecsorgatjuk a tejet és most már folyamatosan kevergetve, fölforraljuk. A tűzről levéve még finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük és kihűtjük. A szép lila masszából nedves kézzel pogácsákat formálunk, amelyeket előbb lisztbe, majd felvert tojásba, végül diós morzsába bundázunk. Bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük. Az olajtól lecsepegtetve, forrón, zöld salátával tálaljuk.
Meleg, fügés lilakáposzta
Hozzávalók:
- 1 kg lilakáposzta
- 1 savanykás alma
- 2,5 dl vörösbor
- 2 narancs
- 1 citrom
- só
- őrölt bors és fahéj
- 2-3 szegfűbors
- 3 evőkanál ribizli (vagy áfonya) lekvár
- 10 dkg aszalt füge
- 2 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
Elkészítés:
A lilakáposzta külső leveleit lefejtjük, torzsáját kimetsszük. A káposztafejeket vékonyan felszeleteljük. Az almát finomra reszeljük. Hozzáadjuk a vörösbort, a narancsok és a citrom levét, az egyik narancs lereszelt héját. Sóval, őrölt borssal, fahéjjal, tört szegfűborssal ízesítjük, végül a ribizli lekvárral elkeverve a káposztára öntjük. Belevagdaljuk az aszalt fügét, alaposan összeforgatjuk, majd lefedve legalább egy éjszakán át érleljük. Másnap az olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a káposztát úgy, ahogy van, a levével együtt és folyamatosan kevergetve puhára pároljuk. Húsok, pecsenyék ünnepi körete.
Lilakáposztás ünnepi rétes
Hozzávalók:
- 1 kg lilakáposzta
- 1 nagy fej lilahagyma
- 2 evőkanál olaj
- só
- őrölt bors és fahéj
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál borecet
- 1 csomag leveles tészta
- 1 tojás
Elkészítés:
A lilakáposzta külső leveleit lefejtjük, a torzsát kimetsszük. A káposztafejet negyedeljük és vékonyan felcsíkozzuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a felaprított lilahagymát. Rádobjuk a káposztát, megsózzuk és folyamatosan kevergetve puhára pároljuk. Ha a káposzta már puha, őrölt borssal, fahéjjal, cukorral és pici ecettel pikánsra fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk. A leveles tésztát felengedjük, félbevágjuk és egyenként 2 mm vastagra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a párolt káposztát és szorosan fölgöngyöljük. A rudakat sütőpapírral borított sütőlemezre fektetjük, felvert tojással megkenjük – a tészta széleiből esetleg díszeket vághatunk a tetejére – és forró sütőbe tesszük. 220 °C-on 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen egyaránt kitűnő.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho