Laktató és édes: A kunsági széllelbélelt

Gasztro

Laktató és édes: A kunsági széllelbélelt

Borbás Marcsi receptje!

Hozzávalók:

  • 20 dkg házi cérnametélt
  • 5 dl tej
  • 5 dl víz
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 8 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 5 dkg mazsola 

 

  • 50 dkg házi túró
  • 50 dkg cukor
  • 8 tojássárgája
  • 1 db narancs
  • 10–15 dkg házi tejföl

 Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 7,5 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 8 tojásfehérje
  • 8 ek porcukor

Elkészítés:

A vizet és a tejet egy lábasban feltesszük melegedni. Ha felforrt, beleöntjük a cérnametéltet, és ízesítjük egy csipet sóval, a vaníliás cukorral, és hozzáadjuk a 8 dkg vajat is. Ha a tészta megfőtt, az edényt lehúzzuk a tűzről, belerakjuk a megmosott mazsolát, és félretesszük legalább 40–50 percre. Ezalatt a tészta az összes folyadékot fel fogja szívni, és ki fog hűlni. Néhányszor óvatosan átkeverhetjük az egészet. Elsőre talán soknak fog tűnni a folyadék mennyisége, de mindenképpen ennyire van szükség.

A tészta hozzávalóiból jól formázható masszát gyúrunk, majd pedig hideg helyen pihentetjük.

Ha a tésztás keverék kihűlt, folytathatjuk az étel összeállítását. A tojások sárgáját krémesre keverjük a cukor felével. A túrót ízesítjük a narancs levével és héjával, majd hozzáadjuk a tejfölt és a maradék cukrot is. Ha úgy érezzük, hogy túlságosan édes, használhatunk kevesebb cukrot, ezt mindenki kísérletezze ki a saját ízlése szerint. Végül a habos sárgáját a túróhoz adjuk, és a tésztás keveréket is. Óvatosan összeforgatjuk az egészet.

Ekkor elővesszük a tésztát, négyszögletesre nyújtjuk, hogy kitöltse a tepsink alját. A tepsit kenjük ki vékonyan egy kis zsírral, mielőtt belefektetjük a tésztát. Ezután a tölteléket is ráhalmozzuk, majd pedig 135 fokos sütőben 40–50 perc alatt megsütjük.

Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és a hőfokot 180 fokra állítjuk. A tojásfehérjéket felverjük a porcukorral. Ha a keverék szép fényes és krémes, akkor az egészet a süteményünk tetejére kanalazzuk, és csinosan elrendezgetjük. Ezután a tepsit visszatesszük a sütőbe. Ha a hab teteje aranybarna színűvé kezd válni, máris kivesszük. Fogyaszthatjuk forrón is, de könnyebb vágni, ha már langyosra hűlt.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.