Hozzávalók:
- 20 dkg házi cérnametélt
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- 2 cs vaníliás cukor
- 8 dkg vaj
- 1 csipet só
- 5 dkg mazsola
- 50 dkg házi túró
- 50 dkg cukor
- 8 tojássárgája
- 1 db narancs
- 10–15 dkg házi tejföl
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 7,5 dkg zsír
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- 1 csipet só
A tetejére:
- 8 tojásfehérje
- 8 ek porcukor
Elkészítés:
A vizet és a tejet egy lábasban feltesszük melegedni. Ha felforrt, beleöntjük a cérnametéltet, és ízesítjük egy csipet sóval, a vaníliás cukorral, és hozzáadjuk a 8 dkg vajat is. Ha a tészta megfőtt, az edényt lehúzzuk a tűzről, belerakjuk a megmosott mazsolát, és félretesszük legalább 40–50 percre. Ezalatt a tészta az összes folyadékot fel fogja szívni, és ki fog hűlni. Néhányszor óvatosan átkeverhetjük az egészet. Elsőre talán soknak fog tűnni a folyadék mennyisége, de mindenképpen ennyire van szükség.
A tészta hozzávalóiból jól formázható masszát gyúrunk, majd pedig hideg helyen pihentetjük.
Ha a tésztás keverék kihűlt, folytathatjuk az étel összeállítását. A tojások sárgáját krémesre keverjük a cukor felével. A túrót ízesítjük a narancs levével és héjával, majd hozzáadjuk a tejfölt és a maradék cukrot is. Ha úgy érezzük, hogy túlságosan édes, használhatunk kevesebb cukrot, ezt mindenki kísérletezze ki a saját ízlése szerint. Végül a habos sárgáját a túróhoz adjuk, és a tésztás keveréket is. Óvatosan összeforgatjuk az egészet.
Ekkor elővesszük a tésztát, négyszögletesre nyújtjuk, hogy kitöltse a tepsink alját. A tepsit kenjük ki vékonyan egy kis zsírral, mielőtt belefektetjük a tésztát. Ezután a tölteléket is ráhalmozzuk, majd pedig 135 fokos sütőben 40–50 perc alatt megsütjük.
Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és a hőfokot 180 fokra állítjuk. A tojásfehérjéket felverjük a porcukorral. Ha a keverék szép fényes és krémes, akkor az egészet a süteményünk tetejére kanalazzuk, és csinosan elrendezgetjük. Ezután a tepsit visszatesszük a sütőbe. Ha a hab teteje aranybarna színűvé kezd válni, máris kivesszük. Fogyaszthatjuk forrón is, de könnyebb vágni, ha már langyosra hűlt.
Ajánljuk még: