Krumplikása

Gasztro

Krumplikása

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg pürének való burgonya
  • 15-20 dkg finomliszt
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágva feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor már kezd szétfőni, akkor egy kis tálkába leöntjük róla a víz egy részét, és a maradék lével együtt pürésítjük a krumplit. Közben apránként visszaadagolunk a főzőléből a püréhez annyit, hogy lágy, krémszerű masszát kapjunk. Ekkor újból alágyújtunk a lábasnak, de csak takaréklángon, és lassan, maroknyi adagonként hozzákeverjük a lisztet.

Ha túlságosan besűrűsödne, akkor öntsünk még hozzá a maradék főzőléből. Míg fő a burgonya, addig pirítsuk meg a feldarabolt füstölt szalonnát. Vághatjuk apró kockára, de akár nagyobb darabokban is hagyhatjuk, úgy is nagyon jól mutat majd a kásán. A kisütött szalonnadarabokat kiszedjük a zsírból, és a félkarikákra vágott hagymát rózsaszínűre pároljuk a szalonnazsírban.

Egy tűzálló tál alját meglocsoljuk egy-két kanálnyi szalonnazsírral, majd szétterítjük benne a lisztes burgonya felét (könnyebb a dolgunk, ha bezsírozott kanállal tesszük, mert arra nem ragad rá a massza).

Rálocsoljuk a hagymás szalonnazsír felét, és rászórjuk a pirított szalonna felét is. Ezután befedjük a maradék burgonyával. A tetejére kanállal kis mélyedéseket nyomunk, majd mindegyik árkocskát megtöltjük a maradék zsíros hagymával és a maradék kisült szalonnapörccel.

Az egészet betoljuk a 180 fokos sütőbe, és 20 perc alatt pirosra sütjük.

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X