Kenyér a palacsintasütőből? Ez a lípia, a csángó lepény

Gasztro

Kenyér a palacsintasütőből? Ez a lípia, a csángó lepény

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl víz, amennyit a tészta felvesz
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg élesztő

Elkészítés:

Tovább olvasok

A lisztet tálba tesszük, rámorzsoljuk az élesztőt, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, annyit, amennyit a tészta felvesz, és kenyértésztát dagasztunk. Ha tészta felülete szép sima és elválik a kéztől és az edény falától, akkor letakarva hagyjuk megkelni.

Ezt a kenyértésztát, mint egy lepényt szokták kisütni, ezért serpenyőben vagy akár palacsintasütőben is készíthetjük. Miután a tészta megkelt, egy kis darabot szakítunk belőle, melyet lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 1 centi vastagra és akkorára, mint amekkora edénybe szeretnénk megsütni, kinyújtjuk. A serpenyőt vékonyan kiolajozzuk és a tűzre tesszük. Miután átmelegedett beletesszük a kinyújtott tésztát, és mindkét oldalát szép világosra sütjük. Vigyázzunk, ne süssük nagyon barnára, mert akkor nem lesz jó a lepény. Fogyaszthatjuk édesen is, lekvárral megkenve, vagy ételek mellé, mint a kenyeret.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.