Gasztro

Kenyér a palacsintasütőből? Ez a lípia, a csángó lepény

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl víz, amennyit a tészta felvesz
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg élesztő

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, rámorzsoljuk az élesztőt, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, annyit, amennyit a tészta felvesz, és kenyértésztát dagasztunk. Ha tészta felülete szép sima és elválik a kéztől és az edény falától, akkor letakarva hagyjuk megkelni.

Ezt a kenyértésztát, mint egy lepényt szokták kisütni, ezért serpenyőben vagy akár palacsintasütőben is készíthetjük. Miután a tészta megkelt, egy kis darabot szakítunk belőle, melyet lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 1 centi vastagra és akkorára, mint amekkora edénybe szeretnénk megsütni, kinyújtjuk. A serpenyőt vékonyan kiolajozzuk és a tűzre tesszük. Miután átmelegedett beletesszük a kinyújtott tésztát, és mindkét oldalát szép világosra sütjük. Vigyázzunk, ne süssük nagyon barnára, mert akkor nem lesz jó a lepény. Fogyaszthatjuk édesen is, lekvárral megkenve, vagy ételek mellé, mint a kenyeret.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.