Kemencés bab rántott zöldparadicsommal

Gasztro

Kemencés bab rántott zöldparadicsommal

Ádám Csaba receptje

Kemencés bab

  • 750 g fejtett bab
  • 150 g vöröshagyma
  • 6 cikk fokhagyma 
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2,5 dl alaplé vagy füstölt víz
  • 1 ek magos mustár
  • 1 ek sörélesztő 
  • 2 ek szójaszósz 
  • feketebors
  • füstölt fűszerpaprika 
  • köménymag 

Rántott zöldparadicsom

  • 500 g zöldparadicsom
  • 250 g író
  • 100 g kukoricaliszt
  • 30 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk füstölt fűszerpaprika 
  • 1 ek só
  • olaj a sütéshez

Sült hagyma

  • 500 g salottahagyma
  • 2 liter olaj

Zöldparadicsom chutney

  • 1 kg zöldparadicsom
  • 200 g barna cukor
  • 230 g hagyma
  • 150 g mazsola
  • 240 ml almaecet 
  • 1 ek mustármag 
  • 1 ek koriander mag
  • 1 tk chilipehely
  • 1/2 tk szegfűbors
  • 1 tk só
  • 2-3 fahéjrúd

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A paradicsomokat vastagabb karikára vágjuk, majd egy éjszakára íróba pácoljuk. Sütés előtt rácsra tesszük a szeleteket, és hagyjuk lecsepegni róluk a fölösleges írót. Ezután a teljes kiőrlésű lisztet elkeverjük a kukoricaliszttel, a paprikával és a sóval. Ebbe forgatjuk bele a szeleteket, és közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.

A chtuney-hoz a paradicsomot a fűszerekkel együtt lekvár sűrűségűre összefőzzük. Legyünk türelmesek, ez sokáig tarthat.

A sült hagymához a hagymákat vékony karikára gyaluljuk, majd hideg olajban kezdjük el sütni. Közepesen forróra melegítjük az olajat a hagymával, és addig sütjük, míg ropogós és szép aranyszínű nem lesz. Közben néhányszor átkeverjük. Végül kiszedjük az olajból, és kiterítjük egy papírtörlőre.

A fejtett babot kicsit visszahidratáljuk, tehát néhány órára vízbe áztatjuk. A hagymát finomra vágjuk, és egy serpenyőben egy kevés olajon megdinszteljük. A fokhagymát is hozzáadjuk, szintén apróra vágva. Beletesszük a paradicsompürét, a mustárt és a szójaszószt. Füstölt paprikával és sóval is ízesítjük. Ezután füstölt alaplével engedjük fel, és a sörélesztőt, valamint a babot is hozzáadjuk. Annyit levet öntsünk rá, hogy alaposan ellepje a babot. Ezután egy hőálló edénybe rakjuk, majd sütőben vagy kemencében, 180 fokon kb. másfél óra alatt megsütjük. Ha elkészült, keverünk hozzá néhány kanállal a chutney-ból. Annyit adjunk hozzá, hogy megfelelő sava legyen.

Ha mindennel készen vagyunk, tálaljuk a babot a rántott paradicsommal és a sült hagymával.

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.