Kemencés bab
- 750 g fejtett bab
- 150 g vöröshagyma
- 6 cikk fokhagyma
- 1 ek paradicsompüré
- 2,5 dl alaplé vagy füstölt víz
- 1 ek magos mustár
- 1 ek sörélesztő
- 2 ek szójaszósz
- feketebors
- füstölt fűszerpaprika
- köménymag
Rántott zöldparadicsom
- 500 g zöldparadicsom
- 250 g író
- 100 g kukoricaliszt
- 30 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 ek só
- olaj a sütéshez
Sült hagyma
- 500 g salottahagyma
- 2 liter olaj
Zöldparadicsom chutney
- 1 kg zöldparadicsom
- 200 g barna cukor
- 230 g hagyma
- 150 g mazsola
- 240 ml almaecet
- 1 ek mustármag
- 1 ek koriander mag
- 1 tk chilipehely
- 1/2 tk szegfűbors
- 1 tk só
- 2-3 fahéjrúd
Elkészítés
A paradicsomokat vastagabb karikára vágjuk, majd egy éjszakára íróba pácoljuk. Sütés előtt rácsra tesszük a szeleteket, és hagyjuk lecsepegni róluk a fölösleges írót. Ezután a teljes kiőrlésű lisztet elkeverjük a kukoricaliszttel, a paprikával és a sóval. Ebbe forgatjuk bele a szeleteket, és közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.
A chtuney-hoz a paradicsomot a fűszerekkel együtt lekvár sűrűségűre összefőzzük. Legyünk türelmesek, ez sokáig tarthat.
A sült hagymához a hagymákat vékony karikára gyaluljuk, majd hideg olajban kezdjük el sütni. Közepesen forróra melegítjük az olajat a hagymával, és addig sütjük, míg ropogós és szép aranyszínű nem lesz. Közben néhányszor átkeverjük. Végül kiszedjük az olajból, és kiterítjük egy papírtörlőre.
A fejtett babot kicsit visszahidratáljuk, tehát néhány órára vízbe áztatjuk. A hagymát finomra vágjuk, és egy serpenyőben egy kevés olajon megdinszteljük. A fokhagymát is hozzáadjuk, szintén apróra vágva. Beletesszük a paradicsompürét, a mustárt és a szójaszószt. Füstölt paprikával és sóval is ízesítjük. Ezután füstölt alaplével engedjük fel, és a sörélesztőt, valamint a babot is hozzáadjuk. Annyit levet öntsünk rá, hogy alaposan ellepje a babot. Ezután egy hőálló edénybe rakjuk, majd sütőben vagy kemencében, 180 fokon kb. másfél óra alatt megsütjük. Ha elkészült, keverünk hozzá néhány kanállal a chutney-ból. Annyit adjunk hozzá, hogy megfelelő sava legyen.
Ha mindennel készen vagyunk, tálaljuk a babot a rántott paradicsommal és a sült hagymával.
Ajánljuk még:
Mogyorós moszkauer
Az együttlét maga a program – luxus helyett azt adom az unokáknak, amire a leginkább vágynak
„Anyám megspórolt szeretetét akartam a férfiakon behajtani”
Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket
„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.