Gasztro

Keleti egytálétel csirkével, brokkolival

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg csirkecomb
  • 1 fej brokkoli
  • 2 ek olívaolaj

Az öntethez:

  • 3 dl zöldség- vagy hús alaplé
  • 2 ek méz
  • 2 ek keményítő
  • 4-5 ek szójaszósz
  • 3-4 nagy gerezd fokhagyma, reszelve
  • egy diónyi nagyságú gyömbér, reszelve
  • szezámmag

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csirkecombokat kifilézzük, és a bőrrel együtt felkockázzuk. Megsózzuk, majd forró olajban átsütjük a húsdarabokat.. Folyamatosan kevergetjük, hogy ne kapjon oda, de a bőrős oldala is jól megpiruljon. A brokkolit rózsáira szedjük és jól megmossuk. 

Előkészítjük a fűszeres alaplevet: a zöldség- vagy húsléhez hozzáadjuk a mézet, a keményítőt, a szójaszószt, a reszelt gyömbért, a reszelt fokhagymát, majd összekeverjük és egy edénybe töltjük. Tűzre tesszük, és beletesszük a brokkolirózsákat, és megpároljuk kicsit – éppen annyira, hogy a brokkoli még roppanós maradjon. Egy-két perc főzés után hozzáadjuk a pirított csirkét. Összeforgatjuk, néhány percig még forraljuk, majd megszórjuk szezámmaggal.

Rizzsel, tésztával vagy akár krumplipürével is mennyei.

Ajánljuk még:

„Már csak mi maradtunk mézeskalácsosok Debrecenben” – a Radics Mézes műhelyben Radics Zoltánnal beszélgettünk

Alig tíz évre rá, hogy 2014-ben a debreceni mézeskalácsosság bekerült a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, már csak egyetlen működő mézeskalácsos műhelyt találunk Debrecenben. A híres debreceni mézes tányért ma már csak Radics Zoltán fiatal mézeskalács készítő mester készíti, aki édesapjától, Radics Lászlótól tanulta a mesterséget. Vajon képes lesz fennmaradni ez a több száz éves hagyomány? Mi kell ahhoz, hogy megőrizzük? A szaktudás és a rengeteg munka bizonyosan nem elegendő hozzá – ez derült ki Radics Zoltánnál tett látogatásunk alkalmával is.