Gasztro

Keleti egytálétel csirkével, brokkolival

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg csirkecomb
  • 1 fej brokkoli
  • 2 ek olívaolaj

Az öntethez:

  • 3 dl zöldség- vagy hús alaplé
  • 2 ek méz
  • 2 ek keményítő
  • 4-5 ek szójaszósz
  • 3-4 nagy gerezd fokhagyma, reszelve
  • egy diónyi nagyságú gyömbér, reszelve
  • szezámmag

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csirkecombokat kifilézzük, és a bőrrel együtt felkockázzuk. Megsózzuk, majd forró olajban átsütjük a húsdarabokat.. Folyamatosan kevergetjük, hogy ne kapjon oda, de a bőrős oldala is jól megpiruljon. A brokkolit rózsáira szedjük és jól megmossuk. 

Előkészítjük a fűszeres alaplevet: a zöldség- vagy húsléhez hozzáadjuk a mézet, a keményítőt, a szójaszószt, a reszelt gyömbért, a reszelt fokhagymát, majd összekeverjük és egy edénybe töltjük. Tűzre tesszük, és beletesszük a brokkolirózsákat, és megpároljuk kicsit – éppen annyira, hogy a brokkoli még roppanós maradjon. Egy-két perc főzés után hozzáadjuk a pirított csirkét. Összeforgatjuk, néhány percig még forraljuk, majd megszórjuk szezámmaggal.

Rizzsel, tésztával vagy akár krumplipürével is mennyei.

Ajánljuk még:

Égbenyúló létrákkal szedik a Vinho Verde kincseit – gyertek velünk a zöld bor hazájába!

Portugália legészakabbi részén, az Atlanti-óceán közvetlen szomszédságában húzódik a Vinho Verde borvidék. A spanyol Galicia szomszédságában elterülő, Minho folyó által átszelt táj lélegzetelállítóan zöld, amit a bőséges csapadéknak köszönhet. Az évi 1500-2000 milliméteres esőmennyiség és az óceán mérséklő hatása különleges mikroklímát teremt. A hűvös, nedves éghajlat és a gránitos, néhol agyagos talaj döntő szerepet játszik a régió borainak jellegzetes karakterében. Az enyhe telek és a meleg, de nem forró nyarak ideális feltételeket biztosítanak a helyi szőlőfajták számára, amelyek különleges savszerkezettel és vibráló frissességgel hálálják meg a gondoskodást.