Hozzávalók:
- 150 g bio narancshéj (kb 7-8 narancs)
- 6 dl víz
- 30 dkg cukor
- 100 g fekete csokoládé
Elkészítés:
Kiemelten fontos, hogy a receptet bio gyümölcsből készítsük, ugyanis a héját fogyasztjuk! Ennek mindenképp kezeletlennek kell lennie.
Kezdésként megmossuk a narancsokat, majd óvatosan, nem túl mélyre vágva megpucoljuk a gyümölcsöket. Ekkor a lehámozott héjdarabokat felöntjük hideg vízzel, és minimum egy napig áztatjuk. Így kiáznak az illóolajak, és megpuhul a héj. A narancsolajos vizet érdemes szintén félretenni, illatosítóként sokáig használhatjuk majd! A héjjal dolgozunk tovább a receptben.
Egy nap elteltével a héjat hosszúkás, és nem túl széles darabokra vágjuk.
A cukrot és a vizet feltesszük főni, és ha a cukor elolvadt, hozzáadjuk az aprított narancshéjat. Addig főzzük, amíg a narancshéjdarabok zselésre nem főnek. Fontos, hogy ne hagyjuk sokáig a tűzön a lábast felügyelet nélkül, mert ha a víz elpárolog, leég az egész – érdemes figyelni, és ha szükséges, pótolni a folyadékot.
Ha zselésre főtt a narancshéj, kiszedjük a lábasból, és egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára terítjük, hogy meg tudjon száradni. Ehhez száraz, langyos helyre lesz szükségünk. Érdemes egy egész éjszakát hagyni száradni. Még ezután is egy picit ragacsos lesz, ezért forgassuk bele a héjdarabokat egyenként egy kis porcukorba.
Ezután tudjuk bevonni őket csokoládéval. Az ízek összhangja miatt érdemes keserű étcsokoládéval dolgozni. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, majd mindegyik narancshéjdarabot félig belemártjuk. Ezután sütőpapíron hagyjuk, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Fogyaszthatjuk frissen, de lezárt üvegben vagy dobozban sokáig el is áll!
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Tipp: a kandírozott narancshéj elkészítésekor érdemes valamilyen más narancsos süteményt, lekvárt is készíteni, így azonnal fel tudjuk használni a gyümölcs megmaradt részeit.
Ajánljuk még: