Hozzávalók
Palacsintatészta:
- 24 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 1 citrom héja
- 1 csipet só
- 4 dkg kristálycukor
- vanília
- 2 ek olaj
Töltelék:
- 1 dl zsíros tejszín
- 1,5 dl rum
- 12 dkg kristálycukor
- 18 dkg dió
- 2 dkg kandírozott narancshéj
- 1 tk fahéj
Öntet:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 tojássárgája
- 3 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 8 dkg kristálycukor
- 3 ek kakaópor
- 3 ek rum
- vanília
- 6 dkg vaj a palacsinták pirításához
Elkészítés
A lisztet egy magasabb falú edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, beleütjük a tojásokat, és hozzáöntjük körülbelül a tej felét. Csomómentesre keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet és a szódavizet is. Végül citromhéjjal és vaníliával ízesítjük, és az olajat is beleöntjük. Ezután a tésztának pihennie kell minimum egy órát a hűtőben.
Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy forró serpenyőben megpirítjuk a diót. Figyeljünk oda, ne hagyjuk magára, mert könnyen megég. Ha megpirult, langyosra hűtjük, majd a felét ledaráljuk, a másik felét pedig késsel felaprítjuk. Ha elkészültünk, egy serpenyőben összemelegítjük a tejszínt és a cukrot, majd hozzáadjuk az összes diót. Ízesítjük fahéjjal, narancshéjjal és rummal. Ha szeretnénk mazsolát is tenni bele, azt is ekkor adjuk a töltelékhez. 2-3 percig lassú tűzön összefőzzük a keveréket, majd ezt is félretesszük hűlni.
Ezután következhet a csokoládéöntet. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd levesszük a gőzről, és egy kézi habverő segítségével egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. Ezután hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kakaót, a vajat és a rumot is. Szép simára keverjük, majd visszarakjuk a gőz fölé, és addig főzzük folyamatos keverés közben, amíg krémes, fényes öntetet nem kapunk.
Ezután a szokásos módon kisütjük a palacsintákat, majd megtöltjük őket a diós töltelékkel, és feltekerjük. Mindegyik tekercsnek levágjuk a végét, majd egy serpenyőben egy kevés vajon körbepirítjuk őket. Ezután a csokoládéöntettel tálaljuk a palacsintákat. Ha az öntet besűrűsödne közben, egy kis tejjel hígíthatjuk.
Ajánljuk még: