A zseniális Gundel-palacsinta

Gasztro

A zseniális Gundel-palacsinta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Palacsintatészta:

  • 24 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet só
  • 4 dkg kristálycukor
  • vanília
  • 2 ek olaj

Töltelék:

  • 1 dl zsíros tejszín
  • 1,5 dl rum
  • 12 dkg kristálycukor
  • 18 dkg dió
  • 2 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 tk fahéj

Öntet:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 3 ek kakaópor
  • 3 ek rum
  • vanília

 

  • 6 dkg vaj a palacsinták pirításához

 

Elkészítés

A lisztet egy magasabb falú edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, beleütjük a tojásokat, és hozzáöntjük körülbelül a tej felét. Csomómentesre keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet és a szódavizet is. Végül citromhéjjal és vaníliával ízesítjük, és az olajat is beleöntjük. Ezután a tésztának pihennie kell minimum egy órát a hűtőben.

Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy forró serpenyőben megpirítjuk a diót. Figyeljünk oda, ne hagyjuk magára, mert könnyen megég. Ha megpirult, langyosra hűtjük, majd a felét ledaráljuk, a másik felét pedig késsel felaprítjuk. Ha elkészültünk, egy serpenyőben összemelegítjük a tejszínt és a cukrot, majd hozzáadjuk az összes diót. Ízesítjük fahéjjal, narancshéjjal és rummal. Ha szeretnénk mazsolát is tenni bele, azt is ekkor adjuk a töltelékhez. 2-3 percig lassú tűzön összefőzzük a keveréket, majd ezt is félretesszük hűlni.

Ezután következhet a csokoládéöntet. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd levesszük a gőzről, és egy kézi habverő segítségével egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. Ezután hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kakaót, a vajat és a rumot is. Szép simára keverjük, majd visszarakjuk a gőz fölé, és addig főzzük folyamatos keverés közben, amíg krémes, fényes öntetet nem kapunk.

Ezután a szokásos módon kisütjük a palacsintákat, majd megtöltjük őket a diós töltelékkel, és feltekerjük. Mindegyik tekercsnek levágjuk a végét, majd egy serpenyőben egy kevés vajon körbepirítjuk őket. Ezután a csokoládéöntettel tálaljuk a palacsintákat. Ha az öntet besűrűsödne közben, egy kis tejjel hígíthatjuk.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!