Narancslekvár kandírozott narancshéjjal

Gasztro

Narancslekvár kandírozott narancshéjjal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg bio narancs
  • 10-15 dkg cukor
  • csillagánizs ízlés szerint
  • 1 db citrom
 
Egy.hu

Elkészítés:

Tovább olvasok

A narancsokat vékonyan lehámozzuk egy éles hámozó segítségével, hogy a héjon ne maradjon fehér rész. Ezután a fehér részt lefejtjük narancsokról, és kivágjuk a vastag belső hártyákat. Minél több hártya marad benne, annál keserűbb lesz, erre figyeljünk: gyakorlatilag ki kell filéznünk a gyümölcsöt. A citrommal is így teszünk. A bontást egy tál felett csináljuk, hogy a lé se vesszen kárba, hiszen annak is be kell kerülnie a lekvárba!

A héjat vékonyra összevágjuk – nagyon fontos, hogy bio narancs legyen! –, majd feltesszük vízzel és 4 evőkanál cukorral kandírozni. Lepje el a víz, de ne legyen túl sok rajta. Ha túlságosan elfő a folyadék, akkor pótoljuk a vizet, amíg a héj puha nem lesz.

 
Egy.hu

Közben a kifilézett narancsot a levével és a cukorral együtt feltesszük főni. Kb. 2 óra kell, ahhoz, hogy elkészüljön a lekvár. Ha szeretnénk, össze is turmixolhatjuk a végén. Ha megvan a kívánt állag, hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, és jól átkeverjük. Végül csírátlanított üvegekbe töltjük, jól lezártjuk és kidunsztoljuk. Kiváló karácsonyi ajándéknak is.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

 

 
 
 

 

 

Már követem az oldalt

X