Narancslekvár kandírozott narancshéjjal

Gasztro

Narancslekvár kandírozott narancshéjjal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg bio narancs
  • 10-15 dkg cukor
  • csillagánizs ízlés szerint
  • 1 db citrom

  

Tovább olvasok

Elkészítés

A narancsokat vékonyan lehámozzuk egy éles hámozó segítségével, hogy a héjon ne maradjon fehér rész. Ezután a fehér részt lefejtjük narancsokról, és kivágjuk a vastag belső hártyákat. Minél több hártya marad benne, annál keserűbb lesz, erre figyeljünk: gyakorlatilag ki kell filéznünk a gyümölcsöt. A citrommal is így teszünk. A bontást egy tál felett csináljuk, hogy a lé se vesszen kárba, hiszen annak is be kell kerülnie a lekvárba!

A héjat vékonyra összevágjuk – nagyon fontos, hogy bio narancs legyen! –, majd feltesszük vízzel és 4 evőkanál cukorral kandírozni. Lepje el a víz, de ne legyen túl sok rajta. Ha túlságosan elfő a folyadék, akkor pótoljuk a vizet, amíg a héj puha nem lesz.

 

Közben a kifilézett narancsot a levével és a cukorral együtt feltesszük főni. Kb. 2 óra kell, ahhoz, hogy elkészüljön a lekvár. Ha szeretnénk, össze is turmixolhatjuk a végén. Ha megvan a kívánt állag, hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, és jól átkeverjük. Végül csírátlanított üvegekbe töltjük, jól lezártjuk és kidunsztoljuk. Kiváló karácsonyi ajándéknak is.

 

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

 

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.