Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 3,5-4 dl tej
- 1 tk só
- 0,5 dl olaj
A tetejére:
- 2 dl tejföl
- 10 dkg juhtúró
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk só
- 1 kk őrölt kömény
- olaj a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. Ha elkészült, hozzáadjuk a liszthez, és a maradék tejjel dagasztani kezdjük, majd teszünk bele egy teáskanál sót is. Ha már szép sima a tésztánk, beledolgozzuk az olajat. Ezután letakarva, langyos helyen hagyjuk kelni kb. 40 percig. Ha már a duplájára dagadt, lisztezett deszkára borítjuk, és elkezdjük a formázást. Egy nyújtófa vagy a tenyerünk segítségével egy kicsit lenyomkodjuk a tésztát, (próbáljuk meg négyszögletűre formázni), majd egy éles késsel hosszúkás darabokra vágjuk. Ezeket a darabokat a kezünkkel megsodorjuk, majd félbehajtva összefonjuk. A fonatokat egy kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, és az oldalukat is megkenjük zsírral.
A tejfölben simára keverjük a juhtúrót, majd fokhagymával, sóval és köménnyel ízesítjük. Ezt a krémet egyenletesen rákenjük a borjúkötelek tetejére. Ha valaki nem szereti a juhtúrót, akkor helyettesítheti két tojással és apróra vágott húsos szalonnával is. Miután megkentük a tésztát, hagyjuk még kelni 15 percig. Ezután előmelegített, 170 °C-os sütőben pirosra sütjük.
Tipp: a borjúkötél tésztájába beledagaszthatunk apróra vágott rozmaringot vagy metélőhagymát is, hogy még izgalmasabb legyen a végeredmény.
Ajánljuk még: