Juhtúrós borjúkötél

Gasztro

Juhtúrós borjúkötél

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához:

Tovább olvasok
  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3,5-4 dl tej
  • 1 tk só
  • 0,5 dl olaj

A tetejére:

  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1 kk őrölt kömény
  • olaj a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. Ha elkészült, hozzáadjuk a liszthez, és a maradék tejjel dagasztani kezdjük, majd teszünk bele egy teáskanál sót is. Ha már szép sima a tésztánk, beledolgozzuk az olajat. Ezután letakarva, langyos helyen hagyjuk kelni kb. 40 percig. Ha már a duplájára dagadt, lisztezett deszkára borítjuk, és elkezdjük a formázást. Egy nyújtófa vagy a tenyerünk segítségével egy kicsit lenyomkodjuk a tésztát, (próbáljuk meg négyszögletűre formázni), majd egy éles késsel hosszúkás darabokra vágjuk. Ezeket a darabokat a kezünkkel megsodorjuk, majd félbehajtva összefonjuk. A fonatokat egy kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, és az oldalukat is megkenjük zsírral.

A tejfölben simára keverjük a juhtúrót, majd fokhagymával, sóval és köménnyel ízesítjük. Ezt a krémet egyenletesen rákenjük a borjúkötelek tetejére. Ha valaki nem szereti a juhtúrót, akkor helyettesítheti két tojással és apróra vágott húsos szalonnával is. Miután megkentük a tésztát, hagyjuk még kelni 15 percig. Ezután előmelegített, 170 °C-os sütőben pirosra sütjük.

Tipp: a borjúkötél tésztájába beledagaszthatunk apróra vágott rozmaringot vagy metélőhagymát is, hogy még izgalmasabb legyen a végeredmény.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X