Juhtúrós borjúkötél

Gasztro

Juhtúrós borjúkötél

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3,5-4 dl tej
  • 1 tk só
  • 0,5 dl olaj

A tetejére:

  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1 kk őrölt kömény
  • olaj a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. Ha elkészült, hozzáadjuk a liszthez, és a maradék tejjel dagasztani kezdjük, majd teszünk bele egy teáskanál sót is. Ha már szép sima a tésztánk, beledolgozzuk az olajat. Ezután letakarva, langyos helyen hagyjuk kelni kb. 40 percig. Ha már a duplájára dagadt, lisztezett deszkára borítjuk, és elkezdjük a formázást. Egy nyújtófa vagy a tenyerünk segítségével egy kicsit lenyomkodjuk a tésztát, (próbáljuk meg négyszögletűre formázni), majd egy éles késsel hosszúkás darabokra vágjuk. Ezeket a darabokat a kezünkkel megsodorjuk, majd félbehajtva összefonjuk. A fonatokat egy kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, és az oldalukat is megkenjük zsírral.

A tejfölben simára keverjük a juhtúrót, majd fokhagymával, sóval és köménnyel ízesítjük. Ezt a krémet egyenletesen rákenjük a borjúkötelek tetejére. Ha valaki nem szereti a juhtúrót, akkor helyettesítheti két tojással és apróra vágott húsos szalonnával is. Miután megkentük a tésztát, hagyjuk még kelni 15 percig. Ezután előmelegített, 170 °C-os sütőben pirosra sütjük.

Tipp: a borjúkötél tésztájába beledagaszthatunk apróra vágott rozmaringot vagy metélőhagymát is, hogy még izgalmasabb legyen a végeredmény.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.