Juhtúrós barátfüle – a töltött tésztafélék netovábbja

Gasztro

Juhtúrós barátfüle – a töltött tésztafélék netovábbja

A szlovák konyha jellegzetes étele a juhtúrós burgonyapéppel töltött tésztaféle, a bryndzové pirohy. Szlovákiában járva vétek volna kihagyni! Egyesíti magában mindazt, amit északi szomszédunk konyhájától várunk. Az egyszerű alapanyagok adta, fantáziával megálmodott ételben ott van a nagy hegyek illatos legelőinek üzenete, a brindza és a sűrű tejföl. Benne a serény kezek gyúrta tészta, a zsírban reszkető, ragyogó szalonnakockák, a ropogós pörc, olykor az édes illatú pirított hagyma. Nem lehet róla nem elragadtatva beszélni, nem is tudnék, mert a töltött tésztafélék mindegyike nagyon közel áll a szívemhez.

A magyar konyhában barátfülének nevezzük a szilvalekvárral töltött, rombusz alakú tésztát, amelyet kifőzve, legtöbbször pirított morzsában megforgatva fogyasztunk. Van ennek túrótöltelékes változata is, akár édesen, akár kaprosan és sósan. Ha pedig jól körülnézünk, akkor szinte minden nép konyhájában ott valamilyen töltött tészta.

A ravioli olasz eredetű, hússal, spenóttal vagy zöldséggel töltött tészta. Kínálják paradicsomszósszal, olvasztott vajjal, reszelt sajttal. A ravioli legtöbbször cakkos szélű, négyzet alakú, de más formát is ölthet.

 

Tovább olvasok

Az ukránok nemzeti étele a varenyky, burgonyával, káposztával vagy túróval töltött tészta, négyzet vagy félhold formájú. A kifőtt tésztadarabokat vajjal, tejföllel tálalják legtöbbször, édes változatait pedig dúsan megszórva porcukorral.

A pelmenyi az oroszok húsos tölteléket rejtő specialitása, a pierogi a lengyelek húsos, gombás, túrós finomsága, de találkozhatunk savanyú káposztával vagy burgonyával töltött változataival is. Kínában a Baozi, a Dimsum, Japánban a gyoza kínál hasonló töltelékes tészta-élményeket.

Autentikus koliba Donovalyban, ahol jóféle pirohyt lehet enni – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Talán ebből is látszik, hogy a töltött tésztafélék nagy kedvelője vagyok, de közöttük is favorit a juhtúrós pirohy. Elkészítése némi gyakorlatot igényel, de nem ördöngösség. Aki szeretné leegyszerűsíteni a folyamatot, Szlovákiában a szupermarketben fagyasztott formában megvásárolhatja, akkor csak a kifőzés és szalonnazsíron-pörgetés, tejfölös locsolgatás marad házi feladatnak. De azért a kézzel gyúrt, sok-sok juhtúróval gazdagon töltött, tejfölben tocsogós, szalonnapörcökkel ékes pirohy az igazi!

Juhtúrós pirohy – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Juhtúrós töltött tészta – bryndzové pirohy

Hozzávalók

  • a tésztához
  • 25 dkg burgonya
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 15 dkg juhtúró
  • 15 dkg burgonya
  • 3 dkg vaj

A tálaláshoz:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl tejföl
  • esetleg 2 nagy fej vöröshagyma

Juhtúrós pirohy – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Elkészítés

A tésztához és a töltelékhez való burgonyát kockára vágva sós vízben megfőzzük, még melegen leszűrjük, összetörjük. A langyos burgonyából kimérünk 25 dkg-ot, hozzáadjuk a tojást, a vajat, megsózzuk és a liszttel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fél órán át pihentetjük.

Eközben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a maradék burgonyát alaposan kikeverjük a juhtúróval, ha szükséges, megsózzuk. Aki szereti finomra vágott kaprot is adhat hozzá. A szalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára sütjük.

A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A töltelékből kis halmokat rakunk a körök egyik felére, a tésztát félbehajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk. A megtöltött tésztadarabokat forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a szalonnazsírban megforgatjuk. Tejföllel megöntözve, esetleg pirított hagymával, szalonnakockákkal gazdagon máris tálaljuk.

 

Már követem az oldalt

X