Emlékszem: gyermekkorom kedvenc nyári jeges hűsítője nem más volt, mint a gondosan lefagyasztott gyümölcsjoghurt. Ehhez nem kellett mást tenni, mint egy pohár joghurtot – úgy, ahogy volt – betenni a fagyasztóba, és pár óra múlva már kanalazható is volt a finom jeges desszert. Vagyis inkább véshető, mert a lefagyasztott és azonnal elfogyasztani kívánt joghurt inkább hasonlított egy masszív jéghegyre, mint egy nyalható fagylaltra. Nem mintha zavart volna, mert ügyesen küzdöttem meg a tömbjükhöz makacsul ragaszkodó jeges joghurtdarabokkal, de való igaz, hogy ez a mai rohanó világban már nem mindenkinek lenne ínyére.
Két módszerrel is elérhető, hogy a fagyasztott joghurt jobban hasonlítson egy klasszikus jégkrémdesszertre.
Az egyik, ha lefagyasztás után hagyjuk egy kicsit megolvadni szobahőmérsékleten. A másik – kicsit körülményesebb – megoldás pedig az, ha a fagyasztóba helyezés után félóránként átkeverjük, így homogénebb, lazább masszaként válhat joghurtos jégkrémmé.
Fotó: Unsplah / Natalia Gusakova
Természetesen, ha valaki szeretné tovább fokozni a joghurtos jégkrémekben rejlő lehetőségek kiaknázását, akkor számos formában tud kísérletezni – ezek közül a kedvencem a következő: a joghurthoz hozzákeverünk egy kevés gyümölcslevet és két maréknyi gyümölcspürét is. Ízlés szerint ízesítjük, majd ezt a masszát jégkrémformába öntjük, és körülbelül 6 órára a fagyasztóba helyezzük. Szinte tökéletes mása lesz a bolti verzióknak, de annál sokkal finomabb és egészségesebb!
Legalább ennyire szerettem a vizes jégkrémeket is.
Egyik kedvencem a körtés házi jégkrém, aminek éppen szezonja van, hiszen egymás után érnek be a finomabbnál finomabb körtéink.
Fotó: Pexels / Anastasia Belousova
Ehhez nem kell mást tennünk, mint a megpucolt, kockára vágott körtéket egy turmixba helyezni, meglocsolni egy kevés citrom levével, felönteni vízzel és ízlésünk szerint édesíteni. Alaposan összeturmixoljuk, majd az így elkészített gyümölcslevet jégkrémformákba öntjük – végül 4-6 órát fagyasztjuk.
Ugyanez készülhet szinte bármelyik gyümölcsből, és bátran kísérletezhetünk az ízekkel és az állaggal egyaránt:
turmixolhatjuk sűrűbbre, keverhetünk bele koncentrált gyümölcspürét vagy a végén egész gyümölcsöket is, vagy éppen készíthetünk egy hígabb, szűrt változatot is. Nagyon finom az eperpürés változat vagy az áfonyás jégrém egy kevés kókusztejjel megbolondítva, esetleg a szedres vaníliás vagy a narancsos ízvilág.
Fotó: Pexels / Micheile Olivie Strauss
Talán többünk kedves emléke a jeges teás jégkrémre: amikor megjelent, elvarázsolt újszerűségével és többünket a rabjává tett – legalábbis egy rövid időre biztosan. A jó hír az, hogy erről nem kell lemondanunk, sőt egyszerűen elkészíthetjük saját házi változatunkat is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint megfőznünk a kedvenc gyümölcsteánkat, amit kedvünk szerint édesítünk. Amikor kihűlt és az ízesítéssel elégedettek vagyunk, akkor egyszerűen csak öntsük jégkrémformákba és fagyasszuk le!
Ha egy kis extrára vágyunk, akkor gazdagíthatjuk egy kevés friss gyümölccsel is.
Fotó: Pixabay / Melanie Rodriguez
A gyors és egészséges alternatívák közé tartozik a gyümölcsös házi parfé is. Ennek elkészítéséhez szükségünk lesz közel fél kilogramm gyümölcsre, hat dekagramm cukorra (vagy ennek megfelelő egészségesebb édesítő alternatívára), hat deciliter tejszínre, négy deciliter tejfölre, fél citrom levére és két-három evőkanál porcukorra. Az előzőektől eltérően a parféhoz először fel kell főznünk a gyümölcsöket: a citrom levével és a hat dekagrammnyi cukorral sűrű, szirupos állagúra készítjük el. A tejszínt a porcukorral felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, végül a már kihűlt gyümölcsös masszát.
Extra tipp: ha a gyümölcsmasszát több adagban adjuk hozzá, és óvatosan keverjük el, akkor egy márványos küllemű jégkrémcsodát kapunk.
Alapvetően egy fóliával kibélelt őzgerinc formába szoktuk önteni, de természetesen kísérletezhetünk más formákkal is. Fagyasszuk le, és tálalás illetve fogyasztás előtt egy kevés ideig hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy egy kicsit visszapuhuljon.
Nyitókép: Unsplash / Elena Leya
Ajánljuk még: