Jasberry – szuperétel társadalmi felelősséggel

Gasztro

Jasberry – szuperétel társadalmi felelősséggel

Nemrégiben megjelent a hazai piacon is egy sötétlila színű és kiemelkedően magas antioxidáns tartalmú rizs, a jasberry. A szuperételként is emlegetett különleges rizs több évtizednyi természetes keresztezés eredményeként jött létre, és egy olyan ORAC-értékű táplálékot adott a világnak, amivel kevesen tudnak versenyezni. A jasberry antioxidáns kapacitása ugyanis háromszor annyi, mint a fekete áfonyáé, négyszerese a goji bogyóénak és hétszer annyi, mint a kelkáposztáé.

A jasberry olyannyira kiemelkedik a rizsfajták közül, hogy

antioxidáns kapacitása negyvenszerese a barna rizsének.

Kiemelkedő beltartalmi értékeinek köszönhetően képes csökkenteni az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek. Rendszeres fogyasztása mellett javulhat bőrünk állapota és lassulhatnak szervezetünkben az öregedési folyamatok is.

Tovább olvasok
Raw purple rice berries and cooked of delicious for health.

Fotó: 123RF

Főzése könnyű, a jasberry rizs géntechnológiától mentes, lila színét pedig az antocianin nevű antioxidánsnak köszönheti. Nevét is pozitív tulajdonságainak ötvözéséből kapta:

a „Jas” a thai jázmin rizs finom ízére utal, a „Berry” pedig a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalomra utal.

És van még valami, ami különleges a jasberry termesztésében: ez nem más, mint a társadalmi felelősségvállalás. Az új rizsfajta termesztését kezében tartó vállalat ugyanis Thaiföld északkeleti részén végzi a termesztést, méghozzá kistermelők bevonásával.

Ez köztudottan az ország legszegényebb régiója, ahol a jasberry rizs termesztésével nem kevesebb, mint 2500 bio rizstermesztőnek tudnak munkát adni.

A termelőket képzésekkel és aktív segítségnyújtással is támogatják, a magok elültetésétől egészen a nemzetközi export megszervezéséig. Ennek a szoros együttműködésnek köszönhetően a jasberry termesztők több, mint tízszer annyi bevételre tesznek szert, mint más thaiföldi risztermesztők, ami hatalmas segítség ebben a régióban.

Close up of rice berry on white wooden table

Fotó: 123RF

Ráadásul a termesztéstechnológiának és a fajta előnyös tulajdonságainak köszönhetően 25%-kal kevesebb vizet használnak a termesztés során, és 50%-kal kevesebb vetőmagra van szükség ugyanakkora hozam eléréséhez. 

Amikor két egyetemista fiatal 2011-ben eldöntötte, hogy javít a thaiföldi rizstermesztők kilátástalan helyzetén, akkor még nem sejtették, hogy egy ekkora hatást kiváltó úton indultak el. Köztudott volt, hogy ebben a régióban élnek a világ legszegényebbjei közé tartozók, akik mindössze 0,40 dollárt keresnek naponta a rossz hozam, a növekvő költségek és a nem hatékony mezőgazdasági rendszerek miatt. Ez a probléma közel 17 millió gazdálkodót érint Thaiföldön, és egyre súlyosabb méreteket ölt, mivel a gazdálkodók adósságai megháromszorozódtak az elmúlt évtizedben. 

Ennek megoldási kísérleteként jött létre az innovatív biotermék, azaz a jasberry rizs termesztését és a szegénység problémájának megoldását ötvöző társadalmi vállalkozás, ami az évek alatt a mindösszesen 25 csatlakozó gazdáról 2531 jasberry rizst termesztő kistermelőre növelte termelői bázisát.

A munka egy szakmailag precízen kontrollált, folyamatos kommunikációra alapozott környezetben zajlik, ami a termelők számára is biztonságot nyújt. A jasberry-t évente egyszer ültetik, és hat hónapig tart a növekedése. A jasberry-gazdálkodók a legjobb biogazdálkodási gyakorlatokat alkalmazzák, hogy megvédjék növényeiket a kártevőktől és betegségektől, nem használnak káros vegyszereket, peszticideket földjeiken.

A hosszú vegetációs időszak után kézzel aratják le a termést, és bár ez egy rendkívül munkaigényes folyamat, csak így juthatnak hozzá a legjobb minőségű rizshez.

A kézi betakarítás ráadásul kiküszöböli a gépi betakarítás negatív környezeti hatását is. A betakarítás után a gazdálkodók beviszik a termést az egyik malomszövetkezetbe, ahol tisztességes áron kifizetik őket. A rizs további feldolgozása, csomagolása és a globális piacra értékesítése már a vállalat dolga, aki ezzel is segíti a gazdák boldogulását, nem beszélve arról, hogy a Jasberry rizst termesztők akár 200%-kal többet kapnak terményükért, mint a hagyományos rizst termesztő gazdatársaik.

Steamed black rice in bowl

Fotó: 123RF

A jasberry tehát több egyszerű rizsnél: a szupertáplálék és a társadalmi felelősségvállalás fúziója, amely igyekszik megteremteni egy valóban fenntartható termelési és elosztási rendszert.

A piacon kapható eredeti jasberry rizs és az abból készült termékek minősítő védjeggyel rendelkeznek, ami garancia a termesztés megfelelő körülményeire, és a biogazdálkodás szabályainak szigorú betartására.

Elkészítése ugyanaz, mint a klasszikus rizsnek, és felhasználása is megegyezik, így bátran helyettesíthetjük vele.