Jasberry – szuperétel társadalmi felelősséggel

Gasztro

Jasberry – szuperétel társadalmi felelősséggel

Nemrégiben megjelent a hazai piacon is egy sötétlila színű és kiemelkedően magas antioxidáns tartalmú rizs, a jasberry. A szuperételként is emlegetett különleges rizs több évtizednyi természetes keresztezés eredményeként jött létre, és egy olyan ORAC-értékű táplálékot adott a világnak, amivel kevesen tudnak versenyezni. A jasberry antioxidáns kapacitása ugyanis háromszor annyi, mint a fekete áfonyáé, négyszerese a goji bogyóénak és hétszer annyi, mint a kelkáposztáé.

A jasberry olyannyira kiemelkedik a rizsfajták közül, hogy

antioxidáns kapacitása negyvenszerese a barna rizsének.

Kiemelkedő beltartalmi értékeinek köszönhetően képes csökkenteni az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek. Rendszeres fogyasztása mellett javulhat bőrünk állapota és lassulhatnak szervezetünkben az öregedési folyamatok is.

Raw purple rice berries and cooked of delicious for health.

Fotó: 123RF

Főzése könnyű, a jasberry rizs géntechnológiától mentes, lila színét pedig az antocianin nevű antioxidánsnak köszönheti. Nevét is pozitív tulajdonságainak ötvözéséből kapta:

a „Jas” a thai jázmin rizs finom ízére utal, a „Berry” pedig a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalomra utal.

És van még valami, ami különleges a jasberry termesztésében: ez nem más, mint a társadalmi felelősségvállalás. Az új rizsfajta termesztését kezében tartó vállalat ugyanis Thaiföld északkeleti részén végzi a termesztést, méghozzá kistermelők bevonásával.

Ez köztudottan az ország legszegényebb régiója, ahol a jasberry rizs termesztésével nem kevesebb, mint 2500 bio rizstermesztőnek tudnak munkát adni.

A termelőket képzésekkel és aktív segítségnyújtással is támogatják, a magok elültetésétől egészen a nemzetközi export megszervezéséig. Ennek a szoros együttműködésnek köszönhetően a jasberry termesztők több, mint tízszer annyi bevételre tesznek szert, mint más thaiföldi risztermesztők, ami hatalmas segítség ebben a régióban.

Close up of rice berry on white wooden table

Fotó: 123RF

Ráadásul a termesztéstechnológiának és a fajta előnyös tulajdonságainak köszönhetően 25%-kal kevesebb vizet használnak a termesztés során, és 50%-kal kevesebb vetőmagra van szükség ugyanakkora hozam eléréséhez. 

Amikor két egyetemista fiatal 2011-ben eldöntötte, hogy javít a thaiföldi rizstermesztők kilátástalan helyzetén, akkor még nem sejtették, hogy egy ekkora hatást kiváltó úton indultak el. Köztudott volt, hogy ebben a régióban élnek a világ legszegényebbjei közé tartozók, akik mindössze 0,40 dollárt keresnek naponta a rossz hozam, a növekvő költségek és a nem hatékony mezőgazdasági rendszerek miatt. Ez a probléma közel 17 millió gazdálkodót érint Thaiföldön, és egyre súlyosabb méreteket ölt, mivel a gazdálkodók adósságai megháromszorozódtak az elmúlt évtizedben. 

Ennek megoldási kísérleteként jött létre az innovatív biotermék, azaz a jasberry rizs termesztését és a szegénység problémájának megoldását ötvöző társadalmi vállalkozás, ami az évek alatt a mindösszesen 25 csatlakozó gazdáról 2531 jasberry rizst termesztő kistermelőre növelte termelői bázisát.

A munka egy szakmailag precízen kontrollált, folyamatos kommunikációra alapozott környezetben zajlik, ami a termelők számára is biztonságot nyújt. A jasberry-t évente egyszer ültetik, és hat hónapig tart a növekedése. A jasberry-gazdálkodók a legjobb biogazdálkodási gyakorlatokat alkalmazzák, hogy megvédjék növényeiket a kártevőktől és betegségektől, nem használnak káros vegyszereket, peszticideket földjeiken.

A hosszú vegetációs időszak után kézzel aratják le a termést, és bár ez egy rendkívül munkaigényes folyamat, csak így juthatnak hozzá a legjobb minőségű rizshez.

A kézi betakarítás ráadásul kiküszöböli a gépi betakarítás negatív környezeti hatását is. A betakarítás után a gazdálkodók beviszik a termést az egyik malomszövetkezetbe, ahol tisztességes áron kifizetik őket. A rizs további feldolgozása, csomagolása és a globális piacra értékesítése már a vállalat dolga, aki ezzel is segíti a gazdák boldogulását, nem beszélve arról, hogy a Jasberry rizst termesztők akár 200%-kal többet kapnak terményükért, mint a hagyományos rizst termesztő gazdatársaik.

Steamed black rice in bowl

Fotó: 123RF

A jasberry tehát több egyszerű rizsnél: a szupertáplálék és a társadalmi felelősségvállalás fúziója, amely igyekszik megteremteni egy valóban fenntartható termelési és elosztási rendszert.

A piacon kapható eredeti jasberry rizs és az abból készült termékek minősítő védjeggyel rendelkeznek, ami garancia a termesztés megfelelő körülményeire, és a biogazdálkodás szabályainak szigorú betartására.

Elkészítése ugyanaz, mint a klasszikus rizsnek, és felhasználása is megegyezik, így bátran helyettesíthetjük vele.

 

Ajánljuk még:

Almás-rizses desszertvariáció

Almabőségben mi sem természetesebb, hogy nap nap után új és újabb almás desszertek kerülnek az asztalra. Hogy ne unjuk meg, mindig kellenek az friss ízek. Olykor pedig ott a kihívás: ne legyen benne glutén, ne legyen benne cukor, se tejtermék. Bizony, ez nem könnyű feladat, de van egy pompás receptem, ami ilyenkor bevethető, és kedvünkre alakítható. Más sokszor aratott sikert, érdemes kipróbálni! Lehet torta, pohárdesszert, mákban vagy dióban forgatott, puha golyócska. Íme, az alapdesszert!