Sült rizs
Olvasási idő: 3 perc

Sült rizs

Farkas Ádám receptje

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 1 bögre hosszúszemű rizs
  • 2 bögre víz
  • 1 marék apróra vágott bébirépa (ha nincs, sima répa is megteszi)
  • 1 marék borsó
  • 1 maréknyi egyéb zöldség, szintén felvágva (pl. káposzta, brokkoli, karfiol – tetszés szerint)
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tojás
  • 1 marék apróra vágott újhagyma

Elkészítés

Szükség lesz először is főtt rizsre.

Ha rendes rizst szeretnél enni, akkor a tasakos gyorsrizseket felejtsd el!

Talán most azt gondolod, hogy a hagyományos változathoz nincs sem türelmed, sem megfelelő szakácstudásod, de ebben tévedsz! Rizst főzni ugyanis tényleg bárki tud.

A következőket kell tenned: fogj egy átlagos méretű bögrét. Töltsd tele rizzsel. A rizst öntsd át egy tányérba, vagy tálba, mosd át, majd öntsd le róla a vizet (használhatsz kis lyukú szűrőt is). Ismételd addig, amíg a víz nagyjából tiszta nem lesz. Egy fazékba (aminek van fedele) tölts 2 bögre vizet (ez a szabály mindig érvényes a rizsfőzésnél: kétszer annyi vizet használj, mint rizst). Tegyél a vízbe egy csipet sót, állítsd nagy lángra a tűzhelyet, és várj, amíg felforr a víz. Ha felforrt, mehet bele a rizs. Ekkor állítsd a tűzhelyet a legkisebb fokozatra, tedd rá a fedőt, és hagyd ott 15-20 percre. Eközben egyszer megkeverheted, de egyébként ne nagyon emelgesd a fedőt, hogy a gőz a lábasban maradjon. A rizs akkor lesz kész, ha eltűnt a víz, ezért 15 perc után érdemes ránézni. Ha eltűnt a víz és a rizs puha, keverd meg egyszer, zárd el a tűzhelyet és hagyd pihenni.

A sült rizshez a legjobb, ha hideg, sőt, egyenesen egynapos főtt rizst használsz, szóval elkészítheted előző nap is, vagy használhatsz maradékot. Nyugi, ha csak friss rizs van, az sem nagy baj, mindössze annyi lesz a különbség, hogy a szemek kicsit jobban tapadnak majd egymáshoz, az íze viszont így sem lesz rosszabb.

Ha megvan a főtt rizs, akkor egy mélytányérban verj fel egy tojást aztán egy magas falú serpenyőt tegyél fel a tűzhelyre, és gyújts alá (ne a legnagyobb fokozaton, inkább a közepes és a legnagyobb közöttin). Öntsd bele a szezámmagolajat, hagyd felforrósodni, aztán dobd bele a hagymát, a borsót és a répát. Kicsit kevergesd az egészet és várj, amíg a zöldségek jó puhák nem lesznek.

Ha ez megvan, húzd a zöldségeket a serpenyő egyik oldalára, és a felszabaduló helyre mehet a felvert tojás. Pár másodpercig kevergesd ezt is, majd mixeld össze a zöldségekkel. Ezután már jöhet is a főtt rizs! Csak dobd bele ezt is a tojásos zölségkeverékbe, és keverd össze velük. Önts az egészre egy kis szójaszószt, majd kevergesd újra egy pár percig, amíg az egész jól átforrósodik. Húzd le a tűzhelyről, szórj rá egy kis apróra vágott újhagymát, és készen is vagy!

Ha jártál már a Távol-Keleten (vagy távol-keleti büfében), akkor biztosan tudod, hogy a sült rizs egy olyan alapfogás vagy univerzális köret, amibe bármit bele lehet dobálni: zöldségek, csirke, marha, garnéla, vagy tofu is kerülhet bele. Persze, magában is kiváló, és  megvan az az előnye is, hogy a hűtőben eláll néhány napig.

Kapcsolódó tartalom
Földimogyorós-fügés desszert, pirított szezámmaggal
| 2025. augusztus 14

Földimogyorós-fügés desszert, pirított szezámmaggal

Kerekes Sándor receptje