Mágnás diós pite
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 22 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 citrom
- 25 dkg barack- vagy málnalekvár
- a tetejére: 20 dkg cukor
- 3 tojás
- 15 dkg dió
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A lisztet a sütőporral, a vajjal, a cukorral, az egész tojással, a reszelt citromhéjjal és a citrom levével összegyúrjuk. A tészta kétharmad részét vékonyra nyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és lekvárral megkenjük. A krémhez a cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, hozzáadjuk a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát a lekváros lapra simítjuk, majd a maradék tésztából pálcikákat sodrunk, és rácsozatot készítünk belőle a sütemény tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. Ha kihűlt, kis hasábokra szeljük.
Rétesbonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rétesbonbon
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 1,2 dl víz
- csipetnyi só
- a töltelékhez: 10 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 1 alma
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom
- 5 db aszalt füge
A tetejére: 1 tojássárgája
A megolvasztott vajat a liszttel, a vízzel és csipetnyi sóval összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mákot cukorral fél dl vízben megfőzzük. Citromlével ízesítjük, belereszeljük az almát, végül a mazsolát és apró kockára vágott fügét is hozzáadjuk. A tésztát lisztezett kendőn hajszálvékonyra elnyújtjuk és 20 db négyzetes darabra vágjuk. Mindegyik közepére egy-egy kanálnyi tölteléket halmozzuk, felgöngyöljük, és mint a szaloncukrot, két végén megcsavarjuk.
A kis rétesbonbonokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, csöppnyi vízzel hígított tojássárgájával megkenjük (esetleg mákkal megszórjuk), és előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Készíthetjük természetesen másféle rétestöltelékkel is.
Rózsa szelet – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rózsa szelet
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 1 evőkanálnyi kakaó
- a töltelékhez: 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 kis üveg baracklekvár
- a mázhoz: 3 tojássárgája
- 20 dkg porcukor
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a zsírt, belereszeljük a citrom sárga héját, belefacsarjuk a levét. Két egész tojással összegyúrjuk. Három cipóba osztjuk, s az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport. Az egyik világos cipót akkorára nyújtjuk, mint a kistepsi, és máris a kivajazott tepsibe fektetjük. Baracklekvárral megkenjük, rászórjuk a cukorral kevert dió felét. Ráhelyezzük a kinyújtott kakaós lapot, erre ismét lekvár és a többi dió kerül. Befedjük az utolsó lappal, villával itt-ott megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon 30-35 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd mázzal bevonjuk a tetejét. Ehhez a tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, és ezt a sárga krémet szépen elsimítjuk a sütemény tetején. Ha megdermedt, vizes késsel csinos kis téglalapokra szeleteljük fel.
Ajánljuk még: