Húsvétváró süteményeink

Gasztro

Húsvétváró süteményeink

Minden családban megvannak a hagyományos húsvéti sütemények. Van, aki a családi uzsonnára készíti nagy gonddal, mások a locsolókra számítva sütik a sok tepsi finomságot. Nálunk mindig van egy-egy újdonság, de néhány olyan süti is, amelyek elmaradhatatlanok a húsvéti asztalról. 

Mágnás diós pite

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 22 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 citrom
  • 25 dkg barack- vagy málnalekvár
  • a tetejére: 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg dió
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet a sütőporral, a vajjal, a cukorral, az egész tojással, a reszelt citromhéjjal és a citrom levével összegyúrjuk. A tészta kétharmad részét vékonyra nyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és lekvárral megkenjük. A krémhez a cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, hozzáadjuk a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát a lekváros lapra simítjuk, majd a maradék tésztából pálcikákat sodrunk, és rácsozatot készítünk belőle a sütemény tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. Ha kihűlt, kis hasábokra szeljük. 

Rétesbonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Rétesbonbon

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 1,2 dl víz
  • csipetnyi só
  • a töltelékhez: 10 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 1 alma
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom
  • 5 db aszalt füge

A tetejére: 1 tojássárgája

A megolvasztott vajat a liszttel, a vízzel és csipetnyi sóval összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mákot cukorral fél dl vízben megfőzzük. Citromlével ízesítjük, belereszeljük az almát, végül a mazsolát és apró kockára vágott fügét is hozzáadjuk.  A tésztát lisztezett kendőn hajszálvékonyra elnyújtjuk és 20 db négyzetes darabra vágjuk. Mindegyik közepére egy-egy kanálnyi tölteléket halmozzuk, felgöngyöljük, és mint a szaloncukrot, két végén megcsavarjuk.

A kis rétesbonbonokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, csöppnyi vízzel hígított tojássárgájával megkenjük (esetleg mákkal megszórjuk), és előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Készíthetjük természetesen másféle rétestöltelékkel is. 

Rózsa szelet – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Rózsa szelet

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanálnyi kakaó
  • a töltelékhez: 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 kis üveg baracklekvár
  • a mázhoz: 3 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a zsírt, belereszeljük a citrom sárga héját, belefacsarjuk a levét. Két egész tojással összegyúrjuk. Három cipóba osztjuk, s az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport. Az egyik világos cipót akkorára nyújtjuk, mint a kistepsi, és máris a kivajazott tepsibe fektetjük. Baracklekvárral megkenjük, rászórjuk a cukorral kevert dió felét. Ráhelyezzük a kinyújtott kakaós lapot, erre ismét lekvár és a többi dió kerül. Befedjük az utolsó lappal, villával itt-ott megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon 30-35 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd mázzal bevonjuk a tetejét. Ehhez a tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, és ezt a sárga krémet szépen elsimítjuk a sütemény tetején.  Ha megdermedt, vizes késsel csinos kis téglalapokra szeleteljük fel.

Ajánljuk még:

Millió gyümölcs kínálja magát – készítsünk jeges teát!

Rekordmeleg napokat élünk, és ahogyan az előrejelzéseket nézem, ez nem is lesz sokkal másként július teljes hónapjában. Az ilyen száraz, forró napokon kiemelten fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, ám az erre legalkalmasabb tiszta víz mellett olyan frissítő italokkal is változatossá tehetjük napjainkat, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ezúttal házi jegestea receptekkel igyekszünk feldobni a nyarat – érdemes kipróbálni őket.