Húsos pite, ahogy a spanyolok készítik: ez a hornazo de salamanca

Gasztro

Húsos pite, ahogy a spanyolok készítik: ez a hornazo de salamanca

Húsos pitéről hallva sokan a pásztorpitére gondolnak, de ez a spanyol, sonkás változat is megér egy misét! 

Hozzávalók:

  • 750 gramm liszt
  • 25 gramm élesztő
  • 5 gramm só
  • csipet cukor
  • 50 gramm vaj
  • 125 ml sáfrányos víz
  • 2 tojás

Töltelékhez:

  • 10 dkg chorizzo 
  • 10 dkg füstölt karaj
  • 10 dkg serrano sonka

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Két kiskanálnyi sáfrányt öntsünk fel 125 ml langyos vízzel, és tegyük félre néhány órára, hogy kiázhasson a fűszer íze. A sáfrányt magát nem használjuk majd a pite elkészítéséhez, csak a vizet, ezért jó, ha adunk időt a folyadéknak, hogy szépen felvegye a sáfrány színét, ízét. 

A tészta összeállításához a lisztet, az élesztőt és a sáfrányos vizet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a lágy vajat és a két tojást. Addig gyúrjuk, míg összeáll, majd fél órára meleg helyre félretesszük, hogy pihenjen kicsit, legyen ideje megkelni. 

Ha megkelt, három darabra vágjuk, és egyesével kinyújtjuk őket. Az elsőt egy tepsi aljába simítjuk, ráhalmozzuk a szeletekre vágott húsokat. Erre helyezzük a második lap tésztát. A harmadikon hosszanti irányba bemetszést ejtünk a nyújtás után, és ezt is a pite tetejére helyezzük. Ez adja majd meg a tészta díszítettségét. 

A tésztalapok széleit összecsípjük, peremet készítünk belőle a pite szélén. Az egészet lekenjük egy felvert tojással, majd harmincöt percre száznyolcvan fokon sütőbe tesszük. Várjuk meg, míg langyosra hűl, csak utána szeleteljük!

Így néz ki mindez a gyakorlatban:

Ajánljuk még:

7 ország karácsonyi asztala – mit esznek Európában karácsonykor?

Minden nemzetnek megvannak a saját, hagyományos karácsonyi ételei: méghozzá nagyon különlegesek! Érdemes egy kicsit megismerkedni velük, netán ihletet kapni egy-egy fogás elkészítéséhez! Körbejártuk hát Európát, hogy kiderüljön, mi kerül a karácsonyi asztalra egy kicsivel arrébb!