Házi szaloncukor

Gasztro

Házi szaloncukor

A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik a többi nép ünnepétől, hogy nálunk a fenyőváról nem hiányozhat a fénylő sztaniolba burkolt szaloncukor. Sőt, azt már mindenki pendelyes korában elsajátította, hogy hogyan kell észrevétlenül kibontani, majd üresen szépen visszacsukni a fán csüngő csomagolást. 

Az 1900-as évek táján még éjt nappallá téve rojtozták a cukrászinasok a selyempapír-darabkák széleit, hogy legyen majd mibe csomagolni a temérdek, különféle ízesítésű fondant.

Még ötven évvel ezelőtt is szinte csak fondanból készült szaloncukor, később bevonták csokoládéval, majd töltötték, variálták,

s már nem volt megállás, most már a gyártók a selyempapír-ruhát is egyszerű gépi egyen-csomagolássá csupaszították. A Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeumban muzeális darabnak számít az egykori szaloncukor-rojtozó eszköz, aki viszont házilag készít szaloncukrot, már rendelhet hozzá színes sztaniolt, rojtos selyempapírt is. Tehát szaloncukor készítésre fel! Sokféle ízben, különféle alapanyagokból készülhet a szaloncukor, kevesen ragaszkodnak az eredeti, szinte csak cukorból készült édességhez.

Házi szaloncukor – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nálunk évek óta a sláger anyukám szaloncukorja, amit napokon át gyárt, hogy meglegyen mindenkinek a fára vagy fa alá való.

Hozzávalók

  • 50 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
  • 20 dkg csokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Szaloncukor alap – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

Az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk, majd aprítógépben pépesítjük vagy húsdarálón ledaráljuk. Az így kapott gyümölcsmasszát fólián vagy zsírpapíron szétlapítjuk jó ujjnyi vastagon. Késsel 1×2 cm-es daraboka vágjuk – de ha van szaloncukor formájú kiszúró, azzal még könnyebb dolgozni! 

A felvágott masszát néhány órán, vagy akár egy éjszakán át hagyjuk szikkadni.

Szaloncukor máz – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és a szaloncukrokat villára tűzve, egyenként megmártjuk benne. Ha kihűlt, a csokoládé megdermedt, előbb cakkosra vágott selyempapírba, majd színes- vagy alumínium fóliába csomagoljuk.

Dermed a bevont szaloncukor – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A masszát tetszés szerint variálhatjuk, kerülhet bele darált dió, mandula, pisztácia, kókuszreszelék, márthatjuk fehér- tej-vagy étcsokoládéba is. Ha pedig nem kifejezetten a szaloncukor-forma a lényeg, akkor a masszát félbehasított, kimagozott datolyákba is púpozhatjuk, szárított virágszirmokkal megszórva egészséges, extra édességet kínálhatunk, vagy adhatunk ajándékba is.

Datolyás, virágos szaloncukor – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho