Az 1900-as évek táján még éjt nappallá téve rojtozták a cukrászinasok a selyempapír-darabkák széleit, hogy legyen majd mibe csomagolni a temérdek, különféle ízesítésű fondant.
Még ötven évvel ezelőtt is szinte csak fondanból készült szaloncukor, később bevonták csokoládéval, majd töltötték, variálták,
s már nem volt megállás, most már a gyártók a selyempapír-ruhát is egyszerű gépi egyen-csomagolássá csupaszították. A Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeumban muzeális darabnak számít az egykori szaloncukor-rojtozó eszköz, aki viszont házilag készít szaloncukrot, már rendelhet hozzá színes sztaniolt, rojtos selyempapírt is. Tehát szaloncukor készítésre fel! Sokféle ízben, különféle alapanyagokból készülhet a szaloncukor, kevesen ragaszkodnak az eredeti, szinte csak cukorból készült édességhez.
Házi szaloncukor – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nálunk évek óta a sláger anyukám szaloncukorja, amit napokon át gyárt, hogy meglegyen mindenkinek a fára vagy fa alá való.
Hozzávalók
- 50 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
- 20 dkg csokoládé
- 1 evőkanál olaj
Szaloncukor alap – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk, majd aprítógépben pépesítjük vagy húsdarálón ledaráljuk. Az így kapott gyümölcsmasszát fólián vagy zsírpapíron szétlapítjuk jó ujjnyi vastagon. Késsel 1×2 cm-es daraboka vágjuk – de ha van szaloncukor formájú kiszúró, azzal még könnyebb dolgozni!
A felvágott masszát néhány órán, vagy akár egy éjszakán át hagyjuk szikkadni.
Szaloncukor máz – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és a szaloncukrokat villára tűzve, egyenként megmártjuk benne. Ha kihűlt, a csokoládé megdermedt, előbb cakkosra vágott selyempapírba, majd színes- vagy alumínium fóliába csomagoljuk.
Dermed a bevont szaloncukor – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A masszát tetszés szerint variálhatjuk, kerülhet bele darált dió, mandula, pisztácia, kókuszreszelék, márthatjuk fehér- tej-vagy étcsokoládéba is. Ha pedig nem kifejezetten a szaloncukor-forma a lényeg, akkor a masszát félbehasított, kimagozott datolyákba is púpozhatjuk, szárított virágszirmokkal megszórva egészséges, extra édességet kínálhatunk, vagy adhatunk ajándékba is.
Datolyás, virágos szaloncukor – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: