Ha a lekváros után mást is kipróbálnál: meggyes bukta

Gasztro

Ha a lekváros után mást is kipróbálnál: meggyes bukta

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

A tésztához

Tovább olvasok


1 kg liszt
5 dkg cukor
1 teáskanál só
20 dkg vaj
1 csomag élesztő (5 dkg)
5-8 dl tej, amennyit a tészta felvesz

A töltelékhez


másfél kg meggy
ízlés szerint cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ezután a liszttel, a vajjal, a csipet sóval és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, egy közepes keménységű tésztát dagasztunk. Amikor már szép sima a tészta felülete és elválik a kéztől meg az edény falától, akkor letakarva, körülbelül egy órát hagyjuk kelni.

A meggyet kimagozzuk és ízlés szerint megcukrozzuk. Ekkor a vaníliás cukrot is szórjuk rá. Mielőtt a buktába töltenénk, hagyjuk a levét kicsöpögni.

A megkelt tésztát egy lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyjából 1 centi vastagságúra kinyújtjuk. 10 centiméteres kockákra vágjuk. és mindegyik közepébe teszünk a kicsöpögtetett meggyből. (Tölteléknek, ha nincs már friss meggyünk, fagyasztott meggyet vagy meggylekvárt is használhatunk.) A töltelékkel együtt feltekerjük a tésztát, és kizsírozott tepsibe fektetjük. Ne szorosan egymás mellé helyezzük a buktákat, mert még dagadni fognak mialatt sülnek. Még 10 percet kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük felvert tojással. 180 fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a tetejük.

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X