Erdei gyümölcsös muffin ropogós morzsával

Gasztro

Erdei gyümölcsös muffin ropogós morzsával

Nem véletlenül sokak kedvence ez a gyorsan elkészíthető, mégis nagyon mutatós és finom sütemény. Antal Csilla receptje

Hozzávalók

Ropogós morzsa:

  • 2 ek finomliszt
  • 2 ek kristálycukor
  • 25 g hideg vaj
  • 1 csipetnyi kardamom

Muffin:

  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 180 g finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • bogyós gyümölcsök vegyesen

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés 

Elsőként a morzsát készítjük el. A lisztet a cukorral, a kardamommal és a kis kockákra felvágott hideg vajjal elmorzsoljuk. Nem kell összeállnia a keveréknek, akkor jó, ha morzsalékos marad. Ha elkészültünk, betesszük a hűtőbe.

Ezután bekeverjük a muffin tésztáját.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a csipet sóval és a sütőporral, majd ezt is a tojásos keverékhez adjuk. Nyugodtan dolgozhatunk géppel, de ennél a mozzanatnál, már csak alacsony fordulatszámon keverjük a tésztát.

Akkor jó az állaga, ha viszonylag kemény, nem túl folyós.

A muffinformákat kibéleljük a beleillő papírral, majd háromnegyedéig töltjük a mélyedéseket. Ezután mindegyik muffin tetejét megszórjuk gyümölcsökkel. Nyugodtan használhatunk fagyasztott bogyós gyümölcsöket is, ki sem kell olvasztani őket. Ha kiadagoltuk a gyümölcsöt, mindegyik sütemény tetejére morzsolunk a behűtött morzsából.

Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük őket kb. 20 percig. Akkor van készen, ha a morzsa picit megpirul a tetején, és a muffinok szépen megemelkednek. Érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle!

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.