Hozzávalók
Ropogós morzsa:
- 2 ek finomliszt
- 2 ek kristálycukor
- 25 g hideg vaj
- 1 csipetnyi kardamom
Muffin:
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 1 dl tejföl
- 2 tojás
- 120 g kristálycukor
- 180 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- bogyós gyümölcsök vegyesen
Elkészítés
Elsőként a morzsát készítjük el. A lisztet a cukorral, a kardamommal és a kis kockákra felvágott hideg vajjal elmorzsoljuk. Nem kell összeállnia a keveréknek, akkor jó, ha morzsalékos marad. Ha elkészültünk, betesszük a hűtőbe.
Ezután bekeverjük a muffin tésztáját.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a csipet sóval és a sütőporral, majd ezt is a tojásos keverékhez adjuk. Nyugodtan dolgozhatunk géppel, de ennél a mozzanatnál, már csak alacsony fordulatszámon keverjük a tésztát.
Akkor jó az állaga, ha viszonylag kemény, nem túl folyós.
A muffinformákat kibéleljük a beleillő papírral, majd háromnegyedéig töltjük a mélyedéseket. Ezután mindegyik muffin tetejét megszórjuk gyümölcsökkel. Nyugodtan használhatunk fagyasztott bogyós gyümölcsöket is, ki sem kell olvasztani őket. Ha kiadagoltuk a gyümölcsöt, mindegyik sütemény tetejére morzsolunk a behűtött morzsából.
Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük őket kb. 20 percig. Akkor van készen, ha a morzsa picit megpirul a tetején, és a muffinok szépen megemelkednek. Érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle!
Ajánljuk még: