Körte kukoricapehellyel csőben sütve
Hozzávalók
- 10 dkg kukoricapehely
- 4 körte
- 1 evőkanál citromlé
- 2 dl joghurt
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
- kevés reszelt citromhéj
- csipetnyi só
- 5 dkg mogyoró
A tál kikenéséhez: 2 dkg vaj
Elkészítés
A kukoricapehely 3/4 részét összemorzsoljuk, majd egy kivajazott tűzálló tál alját és oldalát behintjük vele. A körtéket megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk, azután a tálba fektetjük. A tojásokat a mézzel, a joghurttal simára keverjük, reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük és a tálban lévő körtére öntjük. Rászórjuk a mogyorót, a maradék kukoricapelyhet és előmelegített sütőben 180 C fokon 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Körte kukoricapehellyel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Sült tejberizs körtével
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 4 körte
- 1 citrom
- 20 dkg cukor
A tejberizshez:
- 5 dl tej
- 10 dkg rizs
- fél vaníliarúd
- 1 evőkanál cukor
A krémhez:
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt
- 2,5 dl tej
A forma kikenéséhez: diónyi vaj
A tetejére:
- 4 mézes puszedli
- 2 dkg vaj
Elkészítés
A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, negyedeljük, húsát citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. Fél liter vizet a cukorral fölforralunk, a körtedarabokat belerakjuk és 2-3 perc alatt félpuhára főzzük, majd a levében hagyjuk kihűlni. Eközben elkészítjük a tejberizst. Ehhez a tejet fölforraljuk, a rizst beleszórjuk, beledobjuk a vaníliarudat és 20-25 perc alatt, folyamatosan kevergetve, kis lángon megfőzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot, kihűtjük. A krémhez a tojássárgáját a cukorral meg a liszttel habosra keverjük, a közben megforrósított forró tejből 4 evőkanálnyit a tojássárgájába dolgozunk és szüntelenül kevergetve a többi tejbe csurgatjuk. 2-3 perc alatt krém sűrűségűre főzzük. Ha kész, a rizzsel összeforgatjuk. A massza felét kivajazott tűzálló tálba simítjuk, majd a lecsöpögtetett körtéket rárakjuk és a maradék rizzsel betakarjuk. A tetejére reszeljük a mézes puszedlit, végül olvasztott vajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 10 perc alatt megsütjük.
Zabos szilva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Zabos szilva
Hozzávalók
- 1 I tej
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg zabpehely
- 70 dkg szilva
- 2 evőkanál citromlé
- 6 evőkanál méz
- csipetnyi őrölt fahéj
- 2 tojás
A tál kikenéséhez: 2 dkg vaj
A tejet felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat, a vaníliás cukrot meg a zabpelyhet és lassú tűzön, kevergetve öt percig főzzük, kihűtjük. A szilvát kimagozzuk, negyedekbe vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, két evőkanálnyi mézzel meglocsoljuk, kevés fahéjjal megszórjuk. A maradék mézet a tojások sárgájával együtt a tejben zabpehelyhez keverjük. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. Egy tűzálló tálat gondosan kivajazunk. Belesimítjuk a zabpelyhes massza felét, elosztjuk rajta egyenletesen a szilvát, majd a maradék masszával beborítjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. fél óra alatt megsütjük. Melegen vagy hidegen kínáljuk.
Ajánljuk még: