Gyümölcsök, gabonák együtt sütve – varázslatos!

Gasztro

Gyümölcsök, gabonák együtt sütve – varázslatos!

A forró nyári napon egy tartalmas leves után egyenesen a sütőből varázsolhatunk elő ellenállhatatlanul illatozó, gyümölcsös második fogást. Ha marad belőle, vacsorára és reggelire is tökéletes, laktató kásaétel!

Körte kukoricapehellyel csőben sütve

Hozzávalók

  • 10 dkg kukoricapehely
  • 4 körte
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 dl joghurt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • kevés reszelt citromhéj
  • csipetnyi só
  • 5 dkg mogyoró

A tál kikenéséhez: 2 dkg vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kukoricapehely 3/4 részét összemorzsoljuk, majd egy kivajazott tűzálló tál alját és oldalát behintjük vele. A körtéket megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk, azután a tálba fektetjük. A tojásokat a mézzel, a joghurttal simára keverjük, reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük és a tálban lévő körtére öntjük. Rászórjuk a mogyorót, a maradék kukoricapelyhet és előmelegített sütőben 180 C fokon 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Körte kukoricapehellyel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Sült tejberizs körtével

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 4 körte
  • 1 citrom
  • 20 dkg cukor

A tejberizshez:

  • 5 dl tej
  • 10 dkg rizs
  • fél vaníliarúd
  • 1 evőkanál cukor

A krémhez:

  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej

A forma kikenéséhez: diónyi vaj

A tetejére:

  • 4 mézes puszedli
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, negyedeljük, húsát citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. Fél liter vizet a cukorral fölforralunk, a körtedarabokat belerakjuk és 2-3 perc alatt félpuhára főzzük, majd a levében hagyjuk kihűlni. Eközben elkészítjük a tejberizst. Ehhez a tejet fölforraljuk, a rizst beleszórjuk, beledobjuk a vaníliarudat és 20-25 perc alatt, folyamatosan kevergetve, kis lángon megfőzzük.  A tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot, kihűtjük.  A krémhez a tojássárgáját a cukorral meg a liszttel habosra keverjük, a közben megforrósított forró tejből 4 evőkanálnyit a tojássárgájába dolgozunk és szüntelenül kevergetve a többi tejbe csurgatjuk. 2-3 perc alatt krém sűrűségűre főzzük. Ha kész, a rizzsel összeforgatjuk. A massza felét kivajazott tűzálló tálba simítjuk, majd a lecsöpögtetett körtéket rárakjuk és a maradék rizzsel betakarjuk. A tetejére reszeljük a mézes puszedlit, végül olvasztott vajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 10 perc alatt megsütjük.

Zabos szilva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Zabos szilva

Hozzávalók

  • 1 I tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg zabpehely
  • 70 dkg szilva
  • 2 evőkanál citromlé
  • 6 evőkanál méz
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 2 tojás

A tál kikenéséhez: 2 dkg vaj

A tejet felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat, a vaníliás cukrot meg a zabpelyhet és lassú tűzön, kevergetve öt percig főzzük, kihűtjük. A szilvát kimagozzuk, negyedekbe vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, két evőkanálnyi mézzel meglocsoljuk, kevés fahéjjal megszórjuk. A maradék mézet a tojások sárgájával együtt a tejben zabpehelyhez keverjük. Végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. Egy tűzálló tálat gondosan kivajazunk. Belesimítjuk a zabpelyhes massza felét, elosztjuk rajta egyenletesen a szilvát, majd a maradék masszával beborítjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. fél óra alatt megsütjük. Melegen vagy hidegen kínáljuk.

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.