Gyöngyöt pohárba, tányérra! – Kényeztető desszertek tápiókából

Gasztro

Gyöngyöt pohárba, tányérra! – Kényeztető desszertek tápiókából

Vaníliás tápiókakrém, fügével rétegezett mákos-mézes tápiókapuding, színváltós buborékital, apró gyöngyökkel teli limonádé: mind fenséges hétköznapi és ünnepi csemegék. Ismerjük meg a sokoldalú tápiókát!

A tápióka a Dél-Amerikában honos maniókagyökérből kivont keményítő. Legtöbbször por- vagy pici golyócskák formájában juthatunk hozzá. Keményítőtartalma mag, rostos, fehérjét alig tartalmaz. A vizsgálatok szerint sok vasat és kalciumot tartalmaz. Beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és nagy hasznát vehetjük akkor, ha pépesebb ételeket kell adnunk időseknek vagy kisgyermekeknek. 

Főzés hatására a tápióka halvány, áttetsző kocsonyává duzzad. Pudingok alapanyaga lehet, de használhatjuk levesek, mártások sűrítésére. Gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készül a tápikókagyöngy. Főleg Ázsiában, de már nálunk is népszerű a boba-ital (bubble tea), melyhez szintén tápiókagyöngyöt használhatunk. A tápiókagyöngy nagyobb szupermarketekben, bioboltokban vagy ázsiai élelmiszereket árusító boltokban szerezhető be. Pudinghoz apróbb szeműt, az italhoz a nagyobb, kb. 5 mm átmérőjű gyöngyöket válasszuk!

Tovább olvasok

Boba-ital – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A gluténmentes diétázóknak nagy segítség a tápióka keményítő, mert kiválóan lehet vele sűríteni. Bársonyos, finom textúrájú krémeket készíthetünk vele akár tejből, akár növényi italokból. Ehhez minden deciliter folyadékhoz 1 tetézett evőkanál keményítőt számítsunk. Keverjük össze, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Krémesebbé tehetjük néhány tojássárgával, amelyeket akkor keverünk bele, amikor a tűzről éppen lehúztuk. Tehetünk bele tejszínt, hogy lágyabb legyen, vagy habbá vert tojásfehérjét, amitől könnyebb és habosabb lesz. Hogy milyen alapanyagból, milyen ízesítéssel készül a krém, azt mindenki szabadon választhatja, a tápióka semleges ízével könnyedén alkalmazkodik.

Ha pudingot készítünk, ahhoz az apróbb tápiókagyöngy a tökéletes választás.

Egy csésze tápiókagyöngyöt legalább 10 percre áztassunk be 2 csésze vízbe. Forraljunk fel 4 csésze folyadékot: ez lehet tej, növényi tej, nem túl savas gyümölcslé. Öntsük bele a beáztatott tápiókagyöngyöt, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve főzzük 6-10 percig. Ezalatt a gyöngyök átlátszóvá válnak, megpuhulnak. Ha elkészült, fedő alatt hagyjuk hűlni, de előbb hozzáadhatunk ízesítőt. Nagyon finom mézzel, keverhetünk bele lekvárt, gyümölcspürét, rétegezhetjük apróra vágott gyümölccsel, színes gyümölcssalátával. Nálunk nagy kedvenc a mákos-kardamomos tápiókapuding, ami fügelekvárral rétegezve vagy aszalt fügével kerül az asztalra. Általában rizs-vagy kókusztejjel készül, így sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz, tehát a diétázók is bátran bevállalhatják!

Mákos tápiókapuding – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A tápiókagyönggyel gazdagított italokhoz nagyobb szemű tápiókagyöngyöt érdemes vásárolni.

Egy csészényi gyöngyöt áztassunk be bő vízbe 10 percre. Ezután öntsük bele forrásban lévő, bő vízbe, és lassan forralva főzzük 10-15 percig. Mivel a tápiókagyöngyök minősége eltérő, ezért kóstolással győződhetünk meg arról, hogy a kis golyócskák megpuhultak-e. A puha gyöngyök áttetszőek, és könnyen szétolvadnak a nyelvünkön. Az elkészült gyöngyöket szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és az előre elkészített szirupba tesszük. Ez a szirup kedvünk szerint lehet gyümölcs- vagy virágszörp, a lényeg az, hogy szép színes legyen. Jól keverjük el benne a tápiókagyöngyöt, és hagyjuk benne kihűlni, érlelődni. Néhány óra alatt a gyöngyöket átjárja a szirup íze, szép színt kapnak, készülhet velük a házi boba-tea, vagy buborékital. Nálunk nagy kedvenc a feketeribizliszörpben érlelt tápiókagyöngy, amely limonádéba vagy ízesített rizstejbe téve szuper látvány és fantasztikus, üdítő ízkombináció.

Rózsás tápiókapuding – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A kókuszos íz kedvelői a megfőtt golyókat ízesített kókusztejben hűthetik ki, és kókuszitallal felöntve kínálhatják. Tényleg csak a kedvünk és a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen módon variáljuk az ízeket, és fillérekből hozhatjuk ki a menő italokat!

Ha egy kicsit varázsolni szeretnék, akkor bűvös italt készítek. Ehhez cukorral felfőzök 4-5 pillangóborsó virágot (Clitoria ternatea). Néhány perc alatt a virágokból kioldódó szín gyönyörű, tintaszerűvé változtatja a szirupot. A virágokat eltávolítom, és ebbe teszem bele a puha tápiókagyöngyöket. Jól behűtöm, majd ha már mindenki az asztalnál ül, akkor kezdődik a varázslat: a poharakba egy-egy evőkanálnyi kék szirupos golyócska kerül, és házi bodzalimonádéval öntöm fel. A limonádéban található citrom hatására a kék golyócskák szép lassan halványlilává változnak, a lila beleúszik a limonádé halvány színébe, a kis gyöngyök meg táncot járnak benne.

Tápióka ital kék-lila gyöngyökkel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Egy kis természetes varázslat, érdemes kipróbálni! 

Ajánljuk még:

Őszibarackos finomságok

Mi kerül a tányérba ott, ahol minden kertben őszibarackfák kelletik hamvas gyümölcseiket? Persze, hogy valami izgalmas őszibarack-költemény. Hol így, hol úgy. Mert nem csak nyersen, befőttnek meg lekvárnak terem, lesz belőle barackleves, gyümölcssaláta, sütemények és torták, szörp és csatni. És ha még mindig van barack, akkor megtöltjük, grillezzük, izgalmas fűszerekkel házasítjuk. Az őszibarackot sosem lehet megunni!