Gyöngyöt pohárba, tányérra! – Kényeztető desszertek tápiókából

Gasztro

Gyöngyöt pohárba, tányérra! – Kényeztető desszertek tápiókából

Vaníliás tápiókakrém, fügével rétegezett mákos-mézes tápiókapuding, színváltós buborékital, apró gyöngyökkel teli limonádé: mind fenséges hétköznapi és ünnepi csemegék. Ismerjük meg a sokoldalú tápiókát!

A tápióka a Dél-Amerikában honos maniókagyökérből kivont keményítő. Legtöbbször por- vagy pici golyócskák formájában juthatunk hozzá. Keményítőtartalma mag, rostos, fehérjét alig tartalmaz. A vizsgálatok szerint sok vasat és kalciumot tartalmaz. Beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és nagy hasznát vehetjük akkor, ha pépesebb ételeket kell adnunk időseknek vagy kisgyermekeknek. 

Főzés hatására a tápióka halvány, áttetsző kocsonyává duzzad. Pudingok alapanyaga lehet, de használhatjuk levesek, mártások sűrítésére. Gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készül a tápikókagyöngy. Főleg Ázsiában, de már nálunk is népszerű a boba-ital (bubble tea), melyhez szintén tápiókagyöngyöt használhatunk. A tápiókagyöngy nagyobb szupermarketekben, bioboltokban vagy ázsiai élelmiszereket árusító boltokban szerezhető be. Pudinghoz apróbb szeműt, az italhoz a nagyobb, kb. 5 mm átmérőjű gyöngyöket válasszuk!

Tovább olvasok

Boba-ital – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A gluténmentes diétázóknak nagy segítség a tápióka keményítő, mert kiválóan lehet vele sűríteni. Bársonyos, finom textúrájú krémeket készíthetünk vele akár tejből, akár növényi italokból. Ehhez minden deciliter folyadékhoz 1 tetézett evőkanál keményítőt számítsunk. Keverjük össze, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Krémesebbé tehetjük néhány tojássárgával, amelyeket akkor keverünk bele, amikor a tűzről éppen lehúztuk. Tehetünk bele tejszínt, hogy lágyabb legyen, vagy habbá vert tojásfehérjét, amitől könnyebb és habosabb lesz. Hogy milyen alapanyagból, milyen ízesítéssel készül a krém, azt mindenki szabadon választhatja, a tápióka semleges ízével könnyedén alkalmazkodik.

Ha pudingot készítünk, ahhoz az apróbb tápiókagyöngy a tökéletes választás.

Egy csésze tápiókagyöngyöt legalább 10 percre áztassunk be 2 csésze vízbe. Forraljunk fel 4 csésze folyadékot: ez lehet tej, növényi tej, nem túl savas gyümölcslé. Öntsük bele a beáztatott tápiókagyöngyöt, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve főzzük 6-10 percig. Ezalatt a gyöngyök átlátszóvá válnak, megpuhulnak. Ha elkészült, fedő alatt hagyjuk hűlni, de előbb hozzáadhatunk ízesítőt. Nagyon finom mézzel, keverhetünk bele lekvárt, gyümölcspürét, rétegezhetjük apróra vágott gyümölccsel, színes gyümölcssalátával. Nálunk nagy kedvenc a mákos-kardamomos tápiókapuding, ami fügelekvárral rétegezve vagy aszalt fügével kerül az asztalra. Általában rizs-vagy kókusztejjel készül, így sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz, tehát a diétázók is bátran bevállalhatják!

Mákos tápiókapuding – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A tápiókagyönggyel gazdagított italokhoz nagyobb szemű tápiókagyöngyöt érdemes vásárolni.

Egy csészényi gyöngyöt áztassunk be bő vízbe 10 percre. Ezután öntsük bele forrásban lévő, bő vízbe, és lassan forralva főzzük 10-15 percig. Mivel a tápiókagyöngyök minősége eltérő, ezért kóstolással győződhetünk meg arról, hogy a kis golyócskák megpuhultak-e. A puha gyöngyök áttetszőek, és könnyen szétolvadnak a nyelvünkön. Az elkészült gyöngyöket szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és az előre elkészített szirupba tesszük. Ez a szirup kedvünk szerint lehet gyümölcs- vagy virágszörp, a lényeg az, hogy szép színes legyen. Jól keverjük el benne a tápiókagyöngyöt, és hagyjuk benne kihűlni, érlelődni. Néhány óra alatt a gyöngyöket átjárja a szirup íze, szép színt kapnak, készülhet velük a házi boba-tea, vagy buborékital. Nálunk nagy kedvenc a feketeribizliszörpben érlelt tápiókagyöngy, amely limonádéba vagy ízesített rizstejbe téve szuper látvány és fantasztikus, üdítő ízkombináció.

Rózsás tápiókapuding – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A kókuszos íz kedvelői a megfőtt golyókat ízesített kókusztejben hűthetik ki, és kókuszitallal felöntve kínálhatják. Tényleg csak a kedvünk és a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen módon variáljuk az ízeket, és fillérekből hozhatjuk ki a menő italokat!

Ha egy kicsit varázsolni szeretnék, akkor bűvös italt készítek. Ehhez cukorral felfőzök 4-5 pillangóborsó virágot (Clitoria ternatea). Néhány perc alatt a virágokból kioldódó szín gyönyörű, tintaszerűvé változtatja a szirupot. A virágokat eltávolítom, és ebbe teszem bele a puha tápiókagyöngyöket. Jól behűtöm, majd ha már mindenki az asztalnál ül, akkor kezdődik a varázslat: a poharakba egy-egy evőkanálnyi kék szirupos golyócska kerül, és házi bodzalimonádéval öntöm fel. A limonádéban található citrom hatására a kék golyócskák szép lassan halványlilává változnak, a lila beleúszik a limonádé halvány színébe, a kis gyöngyök meg táncot járnak benne.

Tápióka ital kék-lila gyöngyökkel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Egy kis természetes varázslat, érdemes kipróbálni! 

 

Már követem az oldalt

X