Hozzávalók
A tésztába:
- 5 db tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg mák
- 1 dl olaj vagy olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kanál vaníliaesszencia vagy bourbon vanília cukor
A tetejére:
- 25 dkg göröngyös túró vagy túrókrém
- 250 ml tejszín
- citrom vagy lime reszelt héja
- citromlé
- porcukor (ízlés szerint)
- 1 kanál vaníliaesszencia vagy bourbon vanília cukor
Díszítésként: citrom- vagy lime-szeletek
Elkészítés
A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, majd a sárgákat a cukorral habosra keverjük. Ehhez hozzáadjuk az olvasztott vajat vagy az olajat, és beletesszük a reszelt citromhéjat és a vaníliát. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük – a csipet sót nem szabad kihagyni, mert minden ételnek, még az édességeknek is természetes ízfokozója a csipet só. A fehérjéből készült habot és a cukorral kikevert tojássárgát ezután összekeverjük, hozzáadjuk a mákot, és szépen összeforgatjuk vele. Az így kapott tészta alapot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és elsimítjuk, majd 170 °C fokos sütőben 25-30 perc alatt kisütjük.
Közben elkészítjük a túrókrémet is. A göröngyös túrót tejszínnel kilazítjuk, cukorral és citromlével ízesítjük. Mikor a tészta elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk, és rányomjuk a habzsákba előkészített túróhabot, és megszórjuk a citrom vagy lime reszelt héjával. Díszítésként egy szelet citromot teszünk a tetejére.
Ajánljuk még: