Gluténmentes mákos pite

Gasztro

Gluténmentes mákos pite

Paskó atya receptje

Hozzávalók

A tésztába:

  • 5 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg mák
  • 1 dl olaj vagy olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kanál vaníliaesszencia vagy bourbon vanília cukor

A tetejére:

  • 25 dkg göröngyös túró vagy túrókrém
  • 250 ml tejszín 
  • citrom vagy lime reszelt héja
  • citromlé
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 1 kanál vaníliaesszencia vagy bourbon vanília cukor

Díszítésként: citrom- vagy lime-szeletek

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, majd a sárgákat a cukorral habosra keverjük. Ehhez hozzáadjuk az olvasztott vajat vagy az olajat, és beletesszük a reszelt citromhéjat és a vaníliát. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük – a csipet sót nem szabad kihagyni, mert minden ételnek, még az édességeknek is természetes ízfokozója a csipet só. A fehérjéből készült habot és a cukorral kikevert tojássárgát ezután összekeverjük, hozzáadjuk a mákot, és szépen összeforgatjuk vele. Az így kapott tészta alapot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és elsimítjuk, majd 170 °C fokos sütőben 25-30 perc alatt kisütjük.

 

Közben elkészítjük a túrókrémet is. A göröngyös túrót tejszínnel kilazítjuk, cukorral és citromlével ízesítjük. Mikor a tészta elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk, és rányomjuk a habzsákba előkészített túróhabot, és megszórjuk a citrom vagy lime reszelt héjával. Díszítésként egy szelet citromot teszünk a tetejére.