Fűszeres-szilvás, tejszínes mascarponéval töltött torta

Gasztro

Fűszeres-szilvás, tejszínes mascarponéval töltött torta

Estók Klára receptje, amit születésnapi tortapályázatunkra küldött

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 90 g liszt
  • 45 g kukoricakeményítő
  • 150 g cukor
  • 12 g vaníliás cukor
  • 1 csipet só

A fűszeres szilvakrémhez:

  • 1 üveg szilvabefőtt vagy ha van friss szilvánk, abból 750 g kimagozott szilva
  • 200 g kimagozott aszalt szilva
  • 1 tk fahéj
  • 1/2 tk gyömbérpor
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 fél rúd vanília kikapart magja
  • 1 tk pektin
  • 1 ek cukor (amiben elkeverjük a pektint, hogy ne csomósodjon!)

Mascarponekrém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g porcukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 200 g görög joghurt
  • 300 ml tejszínt 

A fondant-hoz:

  • 1/2-1 kg porcukor (cukorliszt)
  • 6 ek víz
  • 1 ek por zselatin
  • 1 ek kókuszzsír
  • 2 ek méz
    + színezék

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket pici sóval elkezdjük felverni, és ha már kicsit megszilárdult, apránként hozzáadjuk a cukor és vaníliás cukor keverékének a kétharmadát. A tojássárgákat a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük, míg a cukor elolvad. Ha mindkettő elérte a megfelelő állagot, akkor egyneműsítjük!

Ezután a lisztben elkeverjük a keményítőt és beleszitáljuk a tojáshabba; óvatosan, hogy minél több levegő maradjon benne! Eztán 22-24 cm-es kapcsos tortaformába 180 fokon kb. 30 percig sütjük, majd hűlés után 3 részre vágjuk. 

Ezután elkészítjük a krémet. A szilvát, aszalt szilvát kicsit összeaprítjuk és egy lábasban a többi hozzávalókkal együtt felteszünk főni. Mikor besűrűsödött, kihűtjük. Akkor lesz jó, ha nem főtt szét teljesen a szilva. Ha szeretnénk, botmixszerrel kicsit összetörhetjük, de nem kell teljesen pépesre mixelni!

A mascerponés krém következik. A mascarponét kikeverjük a porcukorral a vanília magokkal, majd hozzáadjuk a joghurtot és azzal is tovább keverjük. Ha egyneműsödött, akkor félretesszük a hűtőbe. A jól lehűtött tejszínt felverjük, de nem kell nagyon keményre verni. Ha kész a tejszín is, akkor összeforgatjuk a krémmel.

Jöhet az összeállítás! Figyelem: csak akkor kezdjük el tölteni, ha kihűlt a piskóta is és a szilva is! Ekkor az első lap piskóta szélére habzsákból nyomunk egy csíkban a mascarponés krémből, majd ennek a közepébe oszlassunk egy adag fűszeres-szilva réteget, arra egy réteg mascarponés krémet, majd folytassuk a következő piskótával ugyanígy a betöltést. A szélére azért nyomunk egy csíkban krémet, hogy a szilvaréteg ne látszódjon ki a fehér krém alól. 

Úgy osszuk el a krémeket a rétegek között, hogy az egyforma vastagságú legyen, de maradjon annyi mascarponés krém, hogy be tudjuk borítani vele a már összeállított tortát!

A díszítéshez saját készítésű fondant-t használunk. Ehhez gőz fölött a vizet és a zselatint összeolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kókuszzsírt, a mézet és annyi ételfestéket, amilyen erősségű színt szeretnénk elérni. Számítsunk arra, hogy ahogyan adagoljuk hozzá a cukrot, egyre világosabb lesz a színhatás! 

1/2 kg porcukrot szitálunk egy tálba, ráöntjük a zselatinos keveréket először egy (csak erre használt) fakanállal egyneműsítjük és apránként annyi cukrot szitálunk hozzá, hogy gyúrható állagú legyen. Ebben a fázisban már kiborítjuk egy nyújtó felületre és ott gyúrjuk tovább. Éreznünk kell, hogy meddig adagoljuk a cukrot: akkor jó az állaga ha már nem ragad, de még könnyen gyúrható. Cukrozott vagy keményítővel megszórt felületen kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra, akkorára, hogy a tortánk kerületénél nagyobb legyen annyival, hogy a két oldalán bőven túl érjen.

Ezután a már jól lehűtött tortánkat burkolhatjuk a kész fondant-nal! Gyümölccsel díszíthetjük ezután is, mert a savanykás gyümölcs jól passzol a mascarponés krémhez, épp ezért nem nagyon édes a torta!

Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.

Ajánljuk még:

MAMAMA MANDULATORTÁJA
ÉDES, KRÉMES, CSODÁS DESSZERT!
VACSORÁZZ BORBÁS MARCSIVAL - ANYU PALACSINTÁJA, DIÉTÁS KIVITELBEN