Fűszeres klasszikus: currys pacal

Gasztro

Fűszeres klasszikus: currys pacal

Segal Viktor receptje

Hozzávalók (4 adag):

  • 50 dkg abált pacal
  • 50 dkg különböző fajta tök (sütőtök, cukkini, hokkaido)
  • 1 kisebb méretű édesburgonya
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 ek olaj

A tálaláshoz:

  • 10 dkg zsenge parajlevél
  • 2 újhagyma vékonyra felszeletelve
  • zsenge fodroskel 

A currys mártáshoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db kaffir lime
  • 2 dl kókusztej
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek curry fűszerkeverék
  • 1 ek currypaszta
  • 1 citromnád
  • 2 dl zöldségalaplé
  • fél lime leve
  • só, bors

Elkészítés: 

Az édesburgonyát héjában feltesszük főni sós vízben. A megtisztított pacalt megabáljuk, majd felcsíkozzuk.

A fokhagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a currypasztát. Egy percig összepirítjuk őket, majd felöntjük a tej és a kókusztej keverékével. Beleöntjük az alaplevet is. Fűszerezzük a kaffir lime levelével és a citromnáddal. Teszünk hozzá currys fűszerkeveréket is. Lime-lével is ízesítjük, valamint sózzuk és borsozzuk.

Egy serpenyőben, kevés olajon lepirítjuk a tököt, a cukkinit, majd végül az előfőzött, felkarikázott édesburgonyát és a cikkekre vágott lilahagymát. Ha megpirultak a zöldségek, beledobjuk a serpenyőbe a spenótleveleket és a fodroskelt. Egy kis újhagymát is aprítunk, és rászórjuk az ételre. 

Közben a mártásból kiszedjük a kaffir lime-ot és a citromnádat, majd beletesszük a pacalt. Olyan állagúra forraljuk be a mártást, amilyet az ízlésünk diktál. Arra törekedjünk, hogy egy krémes, tartalmas leves legyen a végeredmény.

Ha mindennel elkészültünk, a mártás egy részét a serpenyőbe öntjük, hogy feloldja a pörzsanyagokat. Ha egyet forr, az egészet visszaöntjük a fazékba, a pacalhoz.

Forrón tálaljuk.