Hozzávalók
- 2-3 üde fekete retek
- 2 evőkanál só
- reszelt szerecsendió
- 1-2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A retek meghámozzuk, de ha a retek friss, és alaposan lekeféltük, akkor erre nincs is szükség. Uborkagyalun legyaluljuk, vagy éles késsel hajszálvékony szeletekre vágjuk. Besózzuk, és hagyjuk állni fél órán át. A retek levet enged, ezt szűrőn lecsöpögtetjük, majd egy tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn szétterítjük, hogy a maradék nedvességet leitassuk róla.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük a retekszeleteket, olívaolajjal megspricceljük, és előmelegített sütőben 160 fokon 15-25 percig sütjük – az idő attól függ, milyen vastagra vagy vékonyra szeleteltük. Ha a szeletek széle kezd színesedni, a csipsz elkészült. A sütőből kivéve azon forrón fűszerezzük. Nagyon jól illik hozzá a szerecsendió, de kipróbálhatjuk kakukkfűvel, szurokfűvel vagy rozmaringgal is.
A fekete retek a retkek közül számunkra a legértékesebb. A népi gyógyászatból igazán hatékony és gazdaságos ötleteket meríthetünk, hogyan használjuk a fekete retket egyes betegségek megelőzésére és tüneteinek enyhítésére.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: