Fekete retek csipsz

Gasztro

Fekete retek csipsz

Elképesztően gazdag ízek, csupa természetesség, minden ízfokozó nélkül – ezt kínálják a zöldségcsipszek. Az egyre hosszabb őszi estéken olykor muszáj valamit ropogtatni, ezért szívesen készítek mindenféle gyökérzöldségből ízletes ropogtatni valót. Most a zamatos fekete retek került sorra, ez a recept a többi gyökérzöldségre is alkalmazható. A fűszerezését pedig a szánk íze szerint variálhatjuk.

Hozzávalók

  • 2-3 üde fekete retek
  • 2 evőkanál só
  • reszelt szerecsendió
  • 1-2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A retek meghámozzuk, de ha a retek friss, és alaposan lekeféltük, akkor erre nincs is szükség. Uborkagyalun legyaluljuk, vagy éles késsel hajszálvékony szeletekre vágjuk. Besózzuk, és hagyjuk állni fél órán át. A retek levet enged, ezt szűrőn lecsöpögtetjük, majd egy tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn szétterítjük, hogy a maradék nedvességet leitassuk róla.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük a retekszeleteket, olívaolajjal megspricceljük, és előmelegített sütőben 160 fokon 15-25 percig sütjük – az idő attól függ, milyen vastagra vagy vékonyra szeleteltük. Ha a szeletek széle kezd színesedni, a csipsz elkészült. A sütőből kivéve azon forrón fűszerezzük. Nagyon jól illik hozzá a szerecsendió, de kipróbálhatjuk kakukkfűvel, szurokfűvel vagy rozmaringgal is.

A fekete retek a retkek közül számunkra a legértékesebb. A népi gyógyászatból igazán hatékony és gazdaságos ötleteket meríthetünk, hogyan használjuk a fekete retket egyes betegségek megelőzésére és tüneteinek enyhítésére.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho