A rettenthetetlen fekete retek

Gasztro

A rettenthetetlen fekete retek

Nem túl szép, tapintása durva, illata erős, és nem mondható kellemesnek. Mégis érdemes megbarátkozni vele, mert a téli konyha egyik vitaminbombája, és rendkívül egészséges. A retkek közül számunkra a fekete retek a legértékesebb. A népi gyógyászatból igazán hatékony és gazdaságos ötleteket meríthetünk, hogyan használjuk a fekete retket egyes betegségek megelőzésére és tüneteinek enyhítésére.

A fekete retek neve is mutatja, hogy egy fekete héjú gyökérről van szó, amelynek húsa viszont hófehér. Ha fekete retket vásárolunk, figyeljünk arra, hogy egészséges, minél simább héjú, kemény retket válasszunk. A ráncos, puha tapintású retek nem friss, vagy nem tárolták megfelelően.

Mivel a retek illata nem túl kellemes, ezért mindenképpen a többi zöldségtől elkülönítve tároljuk.

A fekete retek – testvéreihez hasonlóan – a káposztafélék nagy családjába tartozik. A piros hónapos retek, a jégcsapretek, a sörretek a rokonai, és őket valamiért sokkal nagyobb becsben tartjuk. Az téli időszakban viszont a jó fekete retek lehet szem előtt! Energiatartalma alacsony, ezért a kalóriaszegény diéta fontos alkotóeleme lehet. Mustárolaj-glikozidokat, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, többféle B vitamint és viszonylag nagy mennyiségben C vitamint is tartalmaz, tehát bátran nevezhetjük az immunrendszerünk egyik legjobb támogatójának. Rostokban gazdag, így székrekedés esetén hasznos lehet rendszeres fogyasztása.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A népi gyógyászat a retek levét köhögés ellen bevethető háziszerként ajánlja. Nem csak akkor érdemes ehhez folyamodni, ha a lándzsás útifű szirup, a hársfa- vagy kakukkfűtea hatástalannak bizonyul.

Nálunk bevált háziszer a mézes retekszirup, amit több féle éppen is elkészíthetünk.

Az alaposan megmosott, ledörzsölt retket félbevágjuk, a közepét kikaparjuk. Egy kis tálba állítjuk, és az üreget feltöltjük mézzel. 4-5 óra múlva már kanalazhatjuk a mézes retekszirupot, ami köhögés, torokfájás kezelésére igen hatékony. Készíthetjük úgy is, hogy a kivájt retek alján egy kis rést nyitunk, és a retket egy pohárra ültetjük. Így az elkészült mézes retekszirup egyenesen a pohárba fog csöpögni.

Aki nem akar ennyit vesződni, a meghámozott, apróra darabolt retket egy jól záródó edényben keverje össze a mézzel, és így hagyja érlelődni, 6-8 órán keresztül.

A retek leve serkenti az epeműködést, fokozza az epe kiválasztását, így akár az epekövek kialakulásnak megakadályozásában is nagy szerepet játszik.

Emésztést serkentő hatása hozzájárul ahhoz, hogy a zsíros ételek fogyasztását kísérő kellemetlen tüneteket enyhítse. Ha ilyen problémával állunk szemben, érdemes a retket kúraszerűen fogyasztani. Tisztítsuk meg a retket, szeleteljük fel, és nap közben nassoljunk belőle időnként egy-egy szeletet. A feldarabolt retket, tartsuk jól zárható dobozban, hogy ne száradjon ki, és hogy átható illata ne okozzon kellemetlen szagot a hűtőben. Egy retek kúrát 2-3 hétig érdemes folytatni.

Honeycomb with honey dipper and dry flower on black background,

Fotó: 123RF 

A népi gyógyászat szerint a fekete retek jó hatással van a pajzsmirigyünk működésére, a koleszterinszint optimalizálására, segít megelőzni a húgyúti betegségeket, elporlaszthatja az epekövet. Sőt, egyes források szerint fiatalít is. Nem csodaszer, nem is nevezhetjük szuperélelmiszernek. Viszont annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, amit feltétlenül érdemes tudni, és a magunk javára fordítani! A természet patikájának egy igazán sokoldalú, szelíden gyógyító gyökere.

Különösen fontos ősszel és télen a gyökerekre összpontosítani, akár egészségünk megőrzéséről, akár betegségeink tüneteinek enyhítéséről van szó.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho