Egyszerű elkészíteni, és tetszés szerint ízesíthetjük házi zabitalunkat

Gasztro

Egyszerű elkészíteni, és tetszés szerint ízesíthetjük házi zabitalunkat

A zabital otthoni elkészítése egyszerű, csak idő kell hozzá és víz, esetleg egy-két csepp juharszirup, hogy édesebb legyen. Sütemény- és palacsinta tésztájához is kevertem már belőle, de habos cappuccinót inkább másból készítenék.

A lehetőségeimhez képest igyekszem egészségtudatosan élni. Ez az étkezésemet tekintve azt jelenti, hogy odafigyelek az összetevőkre (például lehetőség szerint kerülöm a hozzáadott cukrot), s bár eszem húst – főleg szárnyasokat és tengeri halat –, de azt sem viszem túlzásba. Természetesen sosem mondok nemet az édesanyám töltött káposztájára, az illatos házi kolbászokra, a pizza felét bármikor megeszem és a szülinapi tortából is szívesen repetázom – hiszem, hogy jó alapanyagokból elkészítve ezek is megfelelnek az egészségtudatosság olykor meglehetősen szigorúnak tűnő elvárásainak. A (dolgos és sokféle programmal tarkított) hétköznapokban mégis az egyszerűbb és könnyebb ételeket részesítem előnyben. Ezért is örültem, amikor megismertem a házilag elkészíthető zabital receptjét.

Kevesebb összetevő, több idő

Tovább olvasok

Tanán sokan gondoljuk azt, hogy ha meg lehet venni valamit a boltban, miért bajlódjak vele otthon. Aztán egy nap megsütöttem életem első kenyerét, és rákaptam az ízére. Sütöttem kiflit, nevelgettem fűszernövényeket, természetes összetevőkből kevergettem magamnak a testápolót, a kézkrémet és az izzadásgátót. A kezdeti lelkesedésem csillapodott, de ha időm és energiám engedi, a mai napig szívesen készítek házilag olyan termékeket, amiket egyébként a boltban is meg lehet venni, de ha én készítem, biztosan tudom, milyen összetevő van benne.

Fotó: Pixabay 

A zabbból készült tejital receptjét egy barátnőmtől hallottam. Kávéztunk, és kért tőlem egy löttyintésnyi növényi tejitalt, mire elővettem a hűtőből a boltban vásárolt dobozosat. Ekkor árulta el, hogy saját magam is elkészíthetném azt, ráadásul nem is olyan nagy dolog. Igaz, kicsit el kell vele szöszmötölni, de a végeredmény nagyon finom. Elhittem neki, s amikor legközelebb volt rá szabadidőm, nekiláttam az elkészítéséhez.

Hozzávalók

  • zabpehely
  • víz
  • egy csipetnyi só

Vicces, de alapvetően tényleg nem kell hozzá semmi más. Vagyis majd a végén, de erre rátérek később. A zabpehely lehet bio, a víz lehet szűrt vagy ásványvíz.

Fotó: Unsplash 

Elkészítés

A zabpelyhet áztathatjuk forró vízben (1:2 arányban), így rövid időn belül elérhetjük, hogy a pehely megpuhuljon, krémesebb állagú legyen. Vegyünk elő egy edény, amiben a zabtejet majd tárolni szeretnénk és egy szűrőt, amin leszűrjük a beáztatott zabpelyheket. Tegyünk egy adagot a szűrőbe, nyomkodjuk ki belőle a levet, majd tegyük félre a maradékot. Azt később megehetjük például egy kis gyümölccsel, reggelire. Az átszűrt zabtejet ízesíthetjük kedvünk szerint. Keverhetünk hozzá egy kevés mézet vagy juharszirupot, hogy édesebb legyen, esetleg vaníliakivonatot, fahéjat vagy olvaszthatunk bele egy kis étcsokit.

Egy másik módszer szerint a zabpelyhet felönthetjük hideg vízzel is – ebben az esetben hagyjuk egész este ázni, s csak másnap lássunk neki a szűrőn való átpréselésnek. Más különbség nincs a két elkészítési forma között. (Ha kétszer szűrjük át, tisztább és krémesebb lesz az italunk.)

Megint egy másfajta recept szerint a vízzel elkevert zabpelyhet önthetjük turmixgépbe, és összeturmixolhatjuk körülbelül fél percen keresztül. Végül ezt a keveréket kell leszűrnünk, hogy hozzájussunk a saját, házi készítésű zabitalunkhoz. A barátnőm azonban leginkább arra esküszik, hogy a zabpelyhet csak magában, víz nélkül pépesíti. Ezt a pépet préseli át a szűrőn, amit mindenféle hígítás nélkül tárol a hűtőben. Ebben az esetben azonban lényegesen kevesebb italt tudunk elkészíteni, viszont valóban sokkal sűrűbb és krémesebb lesz a végeredmény, amit ugyancsak kedvünk szerint ízesíthetünk. Akárhogy készítettük el, a zabitalt tároljuk a hűtőben. Fogyasztás előtt felrázhatjuk, de az sem baj, ha nem tesszük – ez utóbbi esetben ugyanis a szűrőn esetlegesen mégis átjutott zabpehely-darabok az üveg alján maradnak.

Fotó: Unsplash

Nem habozom vele

A házi zabitalomból „tejes” kávét vagy kakaót készítek, esetleg öntök belőle a gyümölcsturmixba. Összetevője lehet például a sütés nélküli süteményeknek, amilyen például a kókuszgolyó, valamint bármilyen vega vagy vegán süteményhez felhasználhatjuk (ízesítéstől függően). Ha van belőle bőven (és nem túl sűrű/krémes), valójában bármilyen sütemény összetevőjeként megállhatja a helyét, sőt, még a palacsintatésztába is belekeverhetjük.

Capuccinót vagy más habos kávét azonban nem sikerült készítenem belőle, sajnos nem alkalmas arra, hogy felhabosítsuk, főleg nem úgy, mint például a 2,8%-os tehéntejet. Ahhoz ugyanis zsírosabbnak kellene lennie a zabitalunknak. Keverhetünk bele 1-2 evőkanálnyi szőlőmagolajat, szűrt olívaolajat, földimogyoró- vagy bármilyen dióféléből készült olajat, hogy krémesebb legyen. Így már habosíthatóbb lesz, de nekem sajnos még olívaolajat hozzáadva sem sikerült igazi, könnyű és stabil habot készítenem belőle a cappuccino tetejére.

 

Már követem az oldalt

X