Egyben sült csülök 

Gasztro

Egyben sült csülök 

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  •           1 db közepes hátsó csülök
  •           1 ek sertészsír
  •           zöld és feketebors ízlés szerint
  •           2-3 fej vöröshagyma
  •           2-3 szál sárgarépa
  •           1-2 szál fehérrépa
  •           ½ fej zellergumó
  •           1 fej fokhagyma

Elkészítés:                                      

Egy magas falú tepsi vagy egyéb tűzálló edény alját kenjük ki alaposan zsírral. A hátsó csülköt jól sózzuk meg és dörzsöljük át. Figyeljünk arra, hogy minden apró kis redőbe kerüljön só. Törjünk durvára zöldborsot és feketeborsot, ezzel is alaposan szórjuk be a csülköt. A húst a szélesebbik felével lefelé állítsuk bele az edénybe. Vöröshagymákat vágjuk fel negyedekbe, majd rakjuk az edénybe a csülök mellé. A téli zöldségeket egyforma vékony karikára szeleteljük, és ezeket is helyezzük az edénybe, majd dobjunk még rá pár gerezd fokhagymát. Ha van húslevünk, akkor töltsünk egy keveset a hús köré, ha nincs, akkor nyugodtan felönthetjük egy kis vízzel is.

Végül alufóliával befedjük, és 180 fokon sütni kezdjük. Amikor a hús átforrósodott, akkor visszavesszük a sütőt alacsonyabb hőmérsékletre. A jól átpuhult és szaftos csülök titka a lassú sütés. Minél alacsonyabb hőmérsékleten sütjük a húst, annál több időre hagyjuk a sütőben (110 fokon 8-10 óra, 120 fokon 7-8 óra, 130 fokon 6-7 óra).

Borbás Marcsi ezt a receptet a Agrármarketing Centrummal együttműködésben ebben a videóban készítette el: