Hozzávalók:
- 1 db közepes hátsó csülök
- 1 ek sertészsír
- zöld és feketebors ízlés szerint
- 2-3 fej vöröshagyma
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- ½ fej zellergumó
- 1 fej fokhagyma
Elkészítés:
Egy magas falú tepsi vagy egyéb tűzálló edény alját kenjük ki alaposan zsírral. A hátsó csülköt jól sózzuk meg és dörzsöljük át. Figyeljünk arra, hogy minden apró kis redőbe kerüljön só. Törjünk durvára zöldborsot és feketeborsot, ezzel is alaposan szórjuk be a csülköt. A húst a szélesebbik felével lefelé állítsuk bele az edénybe. Vöröshagymákat vágjuk fel negyedekbe, majd rakjuk az edénybe a csülök mellé. A téli zöldségeket egyforma vékony karikára szeleteljük, és ezeket is helyezzük az edénybe, majd dobjunk még rá pár gerezd fokhagymát. Ha van húslevünk, akkor töltsünk egy keveset a hús köré, ha nincs, akkor nyugodtan felönthetjük egy kis vízzel is.
Végül alufóliával befedjük, és 180 fokon sütni kezdjük. Amikor a hús átforrósodott, akkor visszavesszük a sütőt alacsonyabb hőmérsékletre. A jól átpuhult és szaftos csülök titka a lassú sütés. Minél alacsonyabb hőmérsékleten sütjük a húst, annál több időre hagyjuk a sütőben (110 fokon 8-10 óra, 120 fokon 7-8 óra, 130 fokon 6-7 óra).
Borbás Marcsi ezt a receptet a Agrármarketing Centrummal együttműködésben ebben a videóban készítette el:
Ajánljuk még: