Hozzávalók
- 4,5 dl langyos tej
- 60 dkg liszt
- 2 ek. cukor
- 5 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- csipet só
A töltelékhez:
- porcukorral bekevert kakaópor
- 15 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
A tekergéhez fontos, hogy lágy kelt tésztát készítsünk. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a tojássárgákat. Csakis a sárgáját, mert így sokkal puhább lesz maga a tészta. Ezután lassan adagoljuk hozzá a lisztet. Ha kelt tésztát készítek, soha nem teszem hozzá egyszerre az egészet, hiszen minden liszt egy kicsit más. Bánjunk rugalmasan a mennyiséggel, figyeljünk rá, hogy mennyit vesz fel a tészta, mert fontos, hogy mindvégig lágy maradjon. A dagasztás végén adjuk hozzá a sót és a puha vajat. A kalácstésztát nagyon erősen, sokáig kell dagasztani, hogy könnyű, levegős legyen. Addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll és leválik az edény faláról. Letakarjuk, és langyos helyen fél órát hagyjuk kelni, míg körülbelül a háromszorosára növekszik.
Ezt követően lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a tésztát. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál szebb lesz a tekercs. Bőven meglocsoljuk olvasztott vajjal, mert a vaj szívja majd fel a kakaót, amivel szintén ne spóroljunk. Ha valaki az eredeti csokoládés tekergét szeretné elkészíteni, csokoládét olvasszon meg, és azzal kenje meg a belsejét.
Ezután, a hosszabbik oldalától kezdve az egészet szorosan feltekerjük, majd 1-1,5-cm vastag szeletekre vágjuk az így kapott rudat. Kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük a csigákat úgy, hogy maradjon elég távolság közöttük, mert sütéskor még tovább dagadnak. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Melegen kell kiszedni a tepsiből, különben a cukros kakaótól leragad a sütemény. Ha már nem olyan forró, meg is kóstolhatjuk!
Ezt ételt Borbás Marcsi ebben a videóban készítette el:
Ajánljuk még: