Csokoládés tekerge

Gasztro

Csokoládés tekerge

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók :

  • 4,5 dl langyos tej
  • 60 dkg liszt
  • 2 ek. cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • csipet só

Töltelékhez:

Tovább olvasok
  • porcukorral bekevert kakaópor
  • 15 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A tekergéhez fontos, hogy lágy kelt tésztát készítsünk. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a tojássárgákat. Csakis a sárgáját, mert így sokkal puhább lesz maga a tészta. Ezután lassan adaguljuk hozzá a lisztet. Ha kelt tésztát készítek, soha nem teszem hozzá egyszerre az egészet, hiszen minden liszt egy kicsit más. Bánjunk rugalmasan a mennyiséggel, figylejünk rá, hogy mennyit vesz fel a tészta, mert fontos, hogy mindvégig lágy maradjon. A dagasztás végén adjuk hozzá a sót és a puha vajat. A kalácstésztát nagyon erősen, sokáig kell dagasztani, hogy könnyű, levegős legyen. Addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll és leválik az edény faláról. Letakarjuk, és langyos helyen fél órát hagyjuk kelni, míg körülbelül a háromszorosára növekszik. Ezt követően lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a tésztát. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál szebb lesz a tekercs. Bőven meglocsoljuk olvasztott vajjal, mert a vaj szívja majd fel a kakaót, amivel szintén ne spóroljunk. Ha valaki az eredeti csokoládés tekergét szeretné elkészíteni, csokoládét olvasszon meg, és azzal kenje meg a belsejét.

Ezután, a hosszabbik oldalától kezdve az egészet szorosan feltekerjük, majd 1-1,5-cm vastag szeletekre vágjuk az így kapott rudat. Kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük a csigákat úgy, hogy maradjon elég távolság közöttük, mert sütéskor még tovább dagadnak. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Melegen kell kiszedni a tepsiből, különben a cukros kakaótól leragad a sütemény. Ha már nem olyan forró, meg is kóstolhatjuk!

Ezt ételt Borbás Marcsi ebben a videóban készítette el.

Ajánljuk még:

Eléggé figyelsz kerted jelzéseire? A fák állapotukról is mesélnek, csak észre kell vennünk!

A gyümölcsész kertjében nem klónok sorakoznak katonás rendben, hanem a kertnek otthon adó táj különféle fajtáit találjuk látszólagos összevisszaságban ültetve. A kert-ember saját gyermekeiként szereti, óvja és gondozza a rá bízott fákat, melyeket ismer, szeretget, sőt igen gyakran beszél is hozzájuk. Ismeri őket, és ahogy a szülő a gyermekre nézve azonnal látja, ha az kibillen egyensúlyából és valami betegség, szomorúság, vagy éppenhogy öröm közelít, úgy a kert-ember is figyeli és látja fáinak állapotát. A fák állapotára az általuk mutatott jelzések alapján tud következtetni, hogy aztán tettekkel segítse a rá bízott növényeket.

 

Már követem az oldalt

X