Csákvári mustáros-tejfölös szelet

Gasztro

Csákvári mustáros-tejfölös szelet

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

  • 10 szelet sertésszűz
  • 1 ek mangalicazsír
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 2 ek mustár
  • 2,5 dl tejföl
  • őrölt feketebors
  • kakukkfű

A szalvétagombóchoz:

  • 3 db zsemle
  • 2 db  tojás
  • 2 dl langyos tej
  • petrezselyemzöld
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sertésszüzet lehártyázzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, illetve aprított fokhagymával. Egy tálba rakjuk a szeleteket, és teszünk közéjük friss kakukkfüvet is. Ezután hagyjuk érlelődni legalább egy órát, de az sem árt neki, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben.

Ha a hús megpihent, finomra felvágjuk a hagymát, és egy kis sertészsíron megdinszteljük.  Rátesszük a hússzeleteket, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi. Ezután puhára pároljuk. Főzés közben, ha nagyon elfőné a levét, akkor szükség szerint pótoljuk. Miután a hús megpuhult, levesszük a tűzről. A lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük, hozzáadjuk a mustárt, kiegyenlítjük a hőmérsékletét egy kis szafttal, majd az egészet a húshoz keverjük. Néhány perc alatt sűrűre beforraljuk.

Amíg a hús fő, elkészítjük a szalvétagombócot. A zsemléket kockára vágjuk és a sütőben alacsony hőfokon picit kiszárítjuk. Ezután egy tálba szórjuk és ráöntjük a langyos tejet. Figyeljünk, hogy nem szabad nagyon eláztatni a zsemlekockákat. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, hozzáadjuk a tojásokat és jól összedolgozzuk a masszát. Ha nagyon ragad, egy kis zsemlemorzsát keverjünk még hozzá.

Egy tiszta konyharuha vagy textilszalvéta közepét, amit nem öblítővel mostunk, megzsírozunk. A masszát henger alakúra formázzuk, és a textil közepére fektetjük, majd szorosan feltekerjük. A két végén, pont a massza végénél spárgával megkötözzük. Forrásban lévő vízbe tesszük, és 25-30 percet főzzük. Miután kivettük a vízből, egy centis karikára vágjuk, és már tálaljuk is a hús mellé jó sok szafttal.

 

Ajánljuk még:

Receptválogatás május elsejei grillpartihoz

Ha szerencsénk van, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, ma akár az egész napot a szabadban tölthetjük. Sokan az idei első grillpartit tervezzük, és már csak egy jó ötlet választ el attól, hogy igazán fenséges falatokat pirítsunk magunknak és barátainknak. Összegyűjtöttünk néhány receptet, hogy ne kelljen keresgélned, ha szabd tűzön sütögetnél. Jó étvágyat!

 

Már követem az oldalt

X