Csákvári mustáros-tejfölös szelet

Gasztro

Csákvári mustáros-tejfölös szelet

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 10 szelet sertésszűz
  • 1 ek mangalicazsír
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 2 ek mustár
  • 2,5 dl tejföl
  • őrölt feketebors
  • kakukkfű

A szalvétagombóchoz:

  • 3 db zsemle
  • 2 db  tojás
  • 2 dl langyos tej
  • petrezselyemzöld
  • bors

Elkészítés

A sertésszüzet lehártyázzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, illetve aprított fokhagymával. Egy tálba rakjuk a szeleteket, és teszünk közéjük friss kakukkfüvet is. Ezután hagyjuk érlelődni legalább egy órát, de az sem árt neki, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben.

Ha a hús megpihent, finomra felvágjuk a hagymát, és egy kis sertészsíron megdinszteljük.  Rátesszük a hússzeleteket, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi. Ezután puhára pároljuk. Főzés közben, ha nagyon elfőné a levét, akkor szükség szerint pótoljuk. Miután a hús megpuhult, levesszük a tűzről. A lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük, hozzáadjuk a mustárt, kiegyenlítjük a hőmérsékletét egy kis szafttal, majd az egészet a húshoz keverjük. Néhány perc alatt sűrűre beforraljuk.

Amíg a hús fő, elkészítjük a szalvétagombócot. A zsemléket kockára vágjuk és a sütőben alacsony hőfokon picit kiszárítjuk. Ezután egy tálba szórjuk és ráöntjük a langyos tejet. Figyeljünk, hogy nem szabad nagyon eláztatni a zsemlekockákat. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, hozzáadjuk a tojásokat és jól összedolgozzuk a masszát. Ha nagyon ragad, egy kis zsemlemorzsát keverjünk még hozzá.

Egy tiszta konyharuha vagy textilszalvéta közepét, amit nem öblítővel mostunk, megzsírozunk. A masszát henger alakúra formázzuk, és a textil közepére fektetjük, majd szorosan feltekerjük. A két végén, pont a massza végénél spárgával megkötözzük. Forrásban lévő vízbe tesszük, és 25-30 percet főzzük. Miután kivettük a vízből, egy centis karikára vágjuk, és már tálaljuk is a hús mellé jó sok szafttal.

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.