Hozzávalók
- 10 szelet sertésszűz
- 1 ek mangalicazsír
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 ek liszt
- 2 ek mustár
- 2,5 dl tejföl
- só
- őrölt feketebors
- kakukkfű
A szalvétagombóchoz:
- 3 db zsemle
- 2 db tojás
- 2 dl langyos tej
- petrezselyemzöld
- bors
- só
Elkészítés
A sertésszüzet lehártyázzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, illetve aprított fokhagymával. Egy tálba rakjuk a szeleteket, és teszünk közéjük friss kakukkfüvet is. Ezután hagyjuk érlelődni legalább egy órát, de az sem árt neki, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben.
Ha a hús megpihent, finomra felvágjuk a hagymát, és egy kis sertészsíron megdinszteljük. Rátesszük a hússzeleteket, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi. Ezután puhára pároljuk. Főzés közben, ha nagyon elfőné a levét, akkor szükség szerint pótoljuk. Miután a hús megpuhult, levesszük a tűzről. A lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük, hozzáadjuk a mustárt, kiegyenlítjük a hőmérsékletét egy kis szafttal, majd az egészet a húshoz keverjük. Néhány perc alatt sűrűre beforraljuk.
Amíg a hús fő, elkészítjük a szalvétagombócot. A zsemléket kockára vágjuk és a sütőben alacsony hőfokon picit kiszárítjuk. Ezután egy tálba szórjuk és ráöntjük a langyos tejet. Figyeljünk, hogy nem szabad nagyon eláztatni a zsemlekockákat. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, hozzáadjuk a tojásokat és jól összedolgozzuk a masszát. Ha nagyon ragad, egy kis zsemlemorzsát keverjünk még hozzá.
Egy tiszta konyharuha vagy textilszalvéta közepét, amit nem öblítővel mostunk, megzsírozunk. A masszát henger alakúra formázzuk, és a textil közepére fektetjük, majd szorosan feltekerjük. A két végén, pont a massza végénél spárgával megkötözzük. Forrásban lévő vízbe tesszük, és 25-30 percet főzzük. Miután kivettük a vízből, egy centis karikára vágjuk, és már tálaljuk is a hús mellé jó sok szafttal.
Ajánljuk még: