Burgonyasaláta borágóvirággal

Gasztro

Burgonyasaláta borágóvirággal

A mediterrán területeken őshonos borágó sok kertben nálunk is megtalálható. A régi magyar konyha egyik elfeledett fűszernövénye, amely az utóbbi időben éled Csipkerózsika-álmából.

Zsenge, vitamindús, uborkára emlékeztető ízű – ezért nevezik uborkaszagúfűnek is – leveleiből kitűnő salátát, később főzeléket készíthetünk. Csillag alakú, kék virágaival gyümölcsös desszerteket díszíthetünk, kandírozva süteményeket tehetünk vele kívánatossá, de jól illik túrós, tejszínes fogásokhoz is. A jégbe zárt borágóvirág pedig koktélok, gyümölcslevesek dekoratív hűsítője lehet.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 dl húsleves
  • 4 evőkanál virágecet
  • 1 marék madársaláta
  • 3-4 szál virágzó borágó

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. A húslevest megmelegítjük, hozzáadjuk a virágecetet. A burgonyát még melegen meghámozzuk, karikára vágva az ecettel elkevert húslevesbe tesszük. Legalább egy órán át állni hagyjuk, ezalatt a lé nagy részét a burgonya magába szívja.

A vöröshagymát apróra vágjuk, a megmosott salátát és a borágó leveleit összetépkedjük, majd óvatosan a burgonya közé keverjük. Tálalás előtt legalább két órára behűtjük. A borágó virágait közvetlenül a tálalás előtt szórjuk a salátára.

Ajánljuk még:

Zöldség, ami gyümölcs: a rebarbara

Tavasz végén jelenik meg a piacokon csinos kötegekbe fogva, a pirosas-zöldes levélnyelek tömege, a rebarbara. Sokan szinte észre sem veszik, mások nem ismerik, elmennek mellette, nem tudják, mi mindenre lehetne felhasználni. A friss, roppanva törő rebarbaraszárak közül a pirosas színűeket válasszuk, ezek általában ízesebbek, mint a zöld fajták! A rebarbara íze kellemesen savanykás, üdítő, ám akárcsak a birset, a rebarbarát is csak főzve élvezhetjük. Gyümölcsként bánunk vele leginkább, sós fogásokban ritkán találkozunk vele.