Burgonyasaláta borágóvirággal

Gasztro

Burgonyasaláta borágóvirággal

A mediterrán területeken őshonos borágó sok kertben nálunk is megtalálható. A régi magyar konyha egyik elfeledett fűszernövénye, amely az utóbbi időben éled csipkerózsikaálmából.

Zsenge, vitamindús, uborkára emlékeztető ízű – ezért nevezik uborkaszagúfűnek is – leveleiből kitűnő salátát, később főzeléket készíthetünk. Csillag alakú, kék virágaival gyümölcsös desszerteket díszíthetünk, kandírozva süteményeket tehetünk vele kívánatossá, de jól illik túrós, tejszínes fogásokhoz is. A jégbe zárt borágóvirág pedig koktélok, gyümölcslevesek dekoratív hűsítője lehet.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 dl húsleves
  • 4 evőkanál virágecet
  • 1 marék madársaláta
  • 3-4 szál virágzó borágó

 Elkészítés: 

A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. A húslevest megmelegítjük, hozzáadjuk a virágecetet. A burgonyát még melegen meghámozzuk, karikára vágva az ecettel elkevert húslevesbe tesszük. Legalább egy órán át állni hagyjuk, ezalatt a lé nagy részét a burgonya magába szívja.

A vöröshagymát apróra vágjuk, a megmosott salátát és a borágó leveleit összetépkedjük, majd óvatosan a burgonya közé keverjük. Tálalás előtt legalább két órára behűtjük. A borágó virágait közvetlenül a tálalás előtt szórjuk a salátára.