Borsos kalács

Gasztro

Borsos kalács

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • kb. 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk. só

A mártáshoz:

  • 3 dl tejföl
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 kk. őrölt fekete bors
  • 1 kk. só

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a puha vajat, a sót és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet, amennyit felvesz a liszt. Közben alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor a felülete már szép sima, és apró buborékok is megjelennek rajta, letakarva fél órát hagyjuk kelni.

Miután megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Hosszúkásra formázzuk, kisebb darabokra vágjuk. Mindegyik darabot meggömbölyítjük, majd hagyjuk kicsit pihenni. Ezután hosszú szálakra sodorjuk a tésztákat. A szálat a két végénél ellentétesen megsodorjuk, majd félbehajtjuk és összetekerjük. A végeket összecsippentjük. Ugyanígy készíthetünk koszorúformát is, ha még egy kicsit hosszabbra sodorjuk a tésztát, és az összetekerés után köralakra formázzuk.

Kizsírozott, kilisztezett tepsiben, nem túl szorosan egymás mellé fektetjük a kalácsokat, majd megkenjük mindegyiknek a tetejét tojásfehérjével.  Rövid ideig még hagyjuk pihenni, majd berakjuk az előmelegített, 180 fokos sütőbe, és szép aranybarnára sütjük.

Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a mártást. A kacsazsírt megolvasztjuk, hozzákeverjük a tejfölt, és ízesítjük sóval, borssal. Amikor a kalácsok megsültek, várunk, amíg hűlnek egy kicsit, majd melegen beleforgatjuk mindegyiket a tejfölös mártásba. Azonnal tálaljuk.

 

Már követem az oldalt

X