Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- kb. 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 2 tojássárgája
- 1 tk. só
A mártáshoz:
- 3 dl tejföl
- 1 ek. kacsazsír
- 1 kk. őrölt fekete bors
- 1 kk. só
Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a puha vajat, a sót és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet, amennyit felvesz a liszt. Közben alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor a felülete már szép sima, és apró buborékok is megjelennek rajta, letakarva fél órát hagyjuk kelni.
Miután megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Hosszúkásra formázzuk, kisebb darabokra vágjuk. Mindegyik darabot meggömbölyítjük, majd hagyjuk kicsit pihenni. Ezután hosszú szálakra sodorjuk a tésztákat. A szálat a két végénél ellentétesen megsodorjuk, majd félbehajtjuk és összetekerjük. A végeket összecsippentjük. Ugyanígy készíthetünk koszorúformát is, ha még egy kicsit hosszabbra sodorjuk a tésztát, és az összetekerés után köralakra formázzuk.
Kizsírozott, kilisztezett tepsiben, nem túl szorosan egymás mellé fektetjük a kalácsokat, majd megkenjük mindegyiknek a tetejét tojásfehérjével. Rövid ideig még hagyjuk pihenni, majd berakjuk az előmelegített, 180 fokos sütőbe, és szép aranybarnára sütjük.
Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a mártást. A kacsazsírt megolvasztjuk, hozzákeverjük a tejfölt, és ízesítjük sóval, borssal. Amikor a kalácsok megsültek, várunk, amíg hűlnek egy kicsit, majd melegen beleforgatjuk mindegyiket a tejfölös mártásba. Azonnal tálaljuk.