Gasztro

Borókás vadpástétom

Ebben a vadpástétomban az a jó, hogy bármikor elővehetjük a hűtőből: reggelire, uzsonnára, vacsorára, akár meleg szendvicsre is. Olykor kíván mellé hajszálvékonyra szelt lilahagymát, finoman sózott fekete retket vagy haragos zöld csípős paprikát és egy pohár csöndes vörösbort. Benne az erdő íze, a természet zamata, vadűzés és erdőzúgás – ahogyan azt Széchenyi Zsigmond vadász-író írta –, még ha gazdaságos vad-apróhúsból készült is.

Hozzávalók

  • 50 dkg vad apróhús
  • 15 dkg zsír
  • 1 nagy csokor leveszöldség
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • 3 babérlevél
  • 8-10 borókabogyó
  • maréknyi friss kakukkfű
  • 1 dl vörösbor
  • 1-1 evőkanál mustár és paprikakrém

Elkészítés

A húst a felolvasztott zsíron fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát. Az üvegesre sült hagymára rászórjuk a megtisztított, kisebb darabokra vágott zöldséget meg a fűszereket. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk: ha a levét elfőné, kevés vízzel pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáöntjük a vörösbort és készre pároljuk.

Kihűtjük, húsdarálón ledaráljuk (vagy aprítógéppel simára eldolgozzuk), és a mustárral meg a paprikakrémmel pikánsra ízesítjük. Megfelelő méretű üvegekbe porciózzuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A tetejére 1-1- evőkanálnyi olvasztott zsírt öntünk és hűtőben megdermesztjük. Ha még pikánsabban szeretnénk, 1 dl vörösborból egy csapott kiskanálnyi zselatinnal és egy gondolatnyi cukorral borzselét készítünk, ezzel koronázzuk meg a pástétomot. Friss kenyérre vagy péksüteményre kenve kínáljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még: