Gasztro

Borbás Marcsi menüterve: február, 4. hét – bevásárlólistával

Menütervvel készült Borbás Marcsi február negyedik hetére is! 

Fagyok, fánkok, farsang – itt a február, ezért itt van Borbás Marcsi e havi menüterve is! A hónap jellegzetességeihez igazodva hoztunk nektek minden jót: tartalmas levesek, lélekmelengető édességek, kihagyhatatlan fánkok, ráérős télireggeli-javaslatok és egy-egy könnyedebb, gyomorkímélő fogás is.

A hónap receptjavaslatai így alakulnak:

A negyedik hét receptjei pedig ezek lennének: 

HÉTFŐ: TEJBEKUSZKUSZ

 

KEDD: GOMBÁS TÉSZTA

  

SZERDA: A TÖKÉLETES TYÚKHÚSLEVES

 

CSÜTÖRTÖK: SÜTŐTÖKÖS LENCSESALÁTA ZELLERFASÍRTTAL

 

PÉNTEK: SÜLT OLDALAS ZÖLDBABFŐZELÉKKEL

 

SZOMBAT: KIHAGYHATATLAN GURULÓFÁNK

 

VASÁRNAP: ALMÁS-MANDULÁS HABCSÓKTORTA

 

Hozzávalók a hétre: 

Zöldség, gyümölcs:

  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 0,5 kg gomba
  • 1 kg sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 karalábé
  • 1 paradicsom
  • 1 zöld paprika
  • 1/2 kisebb fej kelkáposzta
  • 20 dkg sütőtök
  • 30 dkg zellergumó
  • 0,5 kg zöldbab
  • 60 dkg hámozott alma
  • friss gyömbér
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy zellerzöld
  • pár szál lestyán
  • 20 dkg lencse
  • 10 evőkanál kuszkusz
  • 1 cs kókuszreszelék
  • 10 dkg mandulapehely
  • 0,5 l almalé

Húsok:

  • 1 db konyhakész tyúk
  • 1,5 kg oldalas
  • mangalicazsír

Tejtermékek:

  • 1 l tej
  • 2 dl zsíros tej
  • 2 dl tejszín
  • 4 dl habtejszín
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg trappistasajt

Fűszerek: 

  • 1 tk majoranna
  • frissen reszelt vagy őrölt szerecsendió
  • kömény
  • fűszerpaprika
  • sáfrány (minimális)
  • cseresznyepaprika (opcionális)
  • bors (fekete- vagy tarkabors)

Alapélelmiszerek:

  • 1 dl napraforgóolaj
  • mustár
  • ecet
  • 7 tojás
  • zabliszt (minimális)
  • 20 dkg búzafinomliszt
  • 40 dkg félfogós liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 25 dkg porcukor
  • 5 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • ½ cs élesztő
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1 cs habfixáló
  • méz (minimális)
  • lekvár

Az előző hét receptjeit ITT találjátok! 

 

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.