Sült oldalas zöldbabfőzelékkel

Gasztro

Sült oldalas zöldbabfőzelékkel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Oldalas:

  • 1,5 kg oldalas
  • 5-6 ek mangalicazsír
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl víz

Zöldbabfőzelék:

  • 50 dkg zöldbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mangalicazsír
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 tk liszt
  • ecet ízlés szerint

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az oldalast kétcsontonként felszeleteljük. Alaposan besózzuk a húsokat, majd egy jól kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk őket. Teszünk a húsok közé néhány gerezd fokhagymát, majd az egészet felöntjük 2-3 dl vízzel, és letakarjuk. Előmelegített, 220-230 fokos sütőbe tesszük, így sütjük kb. 20 percig. Ezután visszavesszük a hőmérsékletet 160 fokra, majd addig sütjük, míg finom puha nem lesz. Ha megpuhult, akkor levesszük róla a fóliát, és hagyjuk pirulni.

A főzelékhez a zöldbabot megtisztítjuk, a végeit levágjuk, és feldaraboljuk a hüvelyeket. Annyi sós vízben tesszük fel főni, ami éppen csak ellepi. Ha megpuhult, elkészítjük a rántást.

A mangalicazsíron megfuttatjuk a lisztet, és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Ezután jöhet hozzá a fűszerpaprika, majd kb. 1 dl hideg víz. Ezután a rántást hozzáadjuk a zöldbabhoz, és néhány perc alatt kiforraljuk belőle a lisztet. Ízlés szerint adunk hozzá ecetet is. Akkor lesz igazán finom, ha nem túl sűrű a főzelék, hanem selymes, leveses.

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.