A kihagyhatatlan gurulófánk

Gasztro

A kihagyhatatlan gurulófánk

Recept Kelebiából.

Kelebia csak egy kőhajításnyi távolságra van a szülőfalumtól, Madarastól, mégis egy határ választja el tőle. Itt ismerkedtem meg Paskó Csaba atyával, a falu plébánosával, aki séfeket megszégyenítő ügyességgel és kreativitással mozog a konyhában. Csaba atya ráadásul a közösség motorja: a plébánia állandóan a hívek nevetésétől hangos. Egy alkalommal, mikor én is ott jártam, éppen nagy vigasság volt. Amíg az udvaron a kemencében pirultak a húsok, a konyhában egy helyi asszony, Irénke néni, gurulós fánkot sütött. Mivel addig nem ismertem ezt a receptet, úgy gondoltam, ellesem a készítés fortélyait. Miközben pedig Irénkével beszélgetve, épp a hozzávalókat memorizáltam, a fánkocskák egymás után „gurultak le” a torkomon. Vigyázat! Nem lehet abbahagyni!

Hozzávalók:

  • 40 dkg félfogós liszt
  • 2 dl zsíros tej
  • 2 tojás sárgája
  • ½ cs élesztő
  • 1/2 dl szódavíz
  • 4 kiskanál cukor
  • 4 kiskanál olvasztott vaj
  •  csipet só

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk, és a hozzávalókból tésztát dagasztunk. (Nem kell megijedni, mert ez a tészta nem lesz olyan lágy, mint egy szokásos fánk tészta.) 10 percet pihentetjük, majd körülbelül 4 centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és nem túl forró zsiradékban mindkét oldalát kisütjük. Ha elég sok olajban sütjük, a golyócskák maguktól forognak a zsírban. Amikor már a fánkok minden oldala piros, egy szűrőkanállal szedjük ki, és azonnal forgassuk bele a porcukros darált dióba, vagy a fahéjas porcukorba.

Korábbi fánkreceptjeinket itt találjátok.

Ajánljuk még:

Mélyhűtött mentes termékek: finomak és egészségesek

Egyre inkább népszerűvé válnak a „mentes” termékek. Általában ezt a jelzőt a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmiszerekre használják. Ez a tulajdonság pedig lefedi az ételérzékenyek, paleosok, sőt még a cukorbetegek igényeit is. Tehát szinte bárki jön hozzánk vendégségbe, meg tudjuk kínálni, ha van nálunk „mentes” süti. Ráadásul ilyenkor ma már nem azokról a „fűrészpor ízű” ételekről beszélünk, amik fogyasztása régebben sok lemondással járt a fogyasztóik részéről, hanem olyan finomságokról, amikről szinte senki el nem tudná mondani, hogy búzaliszt, cukor vagy éppen tehéntúró nélkül készültek el.