A kihagyhatatlan gurulófánk

Gasztro

A kihagyhatatlan gurulófánk

Recept Kelebiából.

Kelebia csak egy kőhajításnyi távolságra van a szülőfalumtól, Madarastól, mégis egy határ választja el tőle. Itt ismerkedtem meg Paskó Csaba atyával, a falu plébánosával, aki séfeket megszégyenítő ügyességgel és kreativitással mozog a konyhában. Csaba atya ráadásul a közösség motorja: a plébánia állandóan a hívek nevetésétől hangos. Egy alkalommal, mikor én is ott jártam, éppen nagy vigasság volt. Amíg az udvaron a kemencében pirultak a húsok, a konyhában egy helyi asszony, Irénke néni, gurulós fánkot sütött. Mivel addig nem ismertem ezt a receptet, úgy gondoltam, ellesem a készítés fortélyait. Miközben pedig Irénkével beszélgetve, épp a hozzávalókat memorizáltam, a fánkocskák egymás után „gurultak le” a torkomon. Vigyázat! Nem lehet abbahagyni!

Hozzávalók:

  • 40 dkg félfogós liszt
  • 2 dl zsíros tej
  • 2 tojás sárgája
  • ½ cs élesztő
  • 1/2 dl szódavíz
  • 4 kiskanál cukor
  • 4 kiskanál olvasztott vaj
  •  csipet só

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk, és a hozzávalókból tésztát dagasztunk. (Nem kell megijedni, mert ez a tészta nem lesz olyan lágy, mint egy szokásos fánk tészta.) 10 percet pihentetjük, majd körülbelül 4 centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és nem túl forró zsiradékban mindkét oldalát kisütjük. Ha elég sok olajban sütjük, a golyócskák maguktól forognak a zsírban. Amikor már a fánkok minden oldala piros, egy szűrőkanállal szedjük ki, és azonnal forgassuk bele a porcukros darált dióba, vagy a fahéjas porcukorba.

Korábbi fánkreceptjeinket itt találjátok.

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X