Sós fánkrudak
Olvasási idő: 1 perc

Sós fánkrudak

Antal Csilla receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 1tk só
  • 1 kk cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl tej
  • 3 dkg vaj

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • friss rozmaring
  • szeletelt sonka

Elkészítés

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, és elkeverjük a sóval. A tej és a víz keverékét meglangyosítjuk, majd a cukorral együtt felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután az egészet a liszthez adjuk, beleütjük a tojást, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés vizet. Ha a tészta összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Ha elkészültünk, letakarjuk a tésztát, majd hűtőben megkelesztjük. 

Ha megkelt, egy alaposan meglisztezett deszkára kiborítjuk, majd körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. A tészta egyik fele körülbelül 2 arasznyi hosszúságú legyen a nyújtás után. Ha elkészültünk, a tésztát 2,5 centiméter vastagságú csíkokra vágjuk. A csíkokat keresztben elfelezzük. Mindegyik csík tésztára óvatosan ráteszünk egy másikat, és egy pálcikával hosszában megnyomjuk a közepét, hogy a középső részük egymáshoz tapadjon. Ha ezzel a művelettel végeztünk, körülbelül 10 percig pihentetjük a tésztadarabokat. Az olajat nagyobb serpenyőben felmelegítjük körülbelül 160 fokosra. Ezen a hőmérsékleten sütjük a fánkot is. Ha az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet, elkezdhetjük a sütést. Mindegyik darab tésztát még egyszer elfelezzük, és miközben az olajba tesszük a darabokat, mindegyiket óvatosan megnyújtjuk. Szép aranybarnára sütjük őket. Sonkával és rozmaringos tejföllel tálaljuk. 

Kapcsolódó tartalom
Mentás zöldborsókrémleves sajttal
| 2025. június 06

Mentás zöldborsókrémleves sajttal

 Bacsa Gábor receptje