A tökéletes tyúkhúsleves – ahogy Borbás Marcsi készíti

Gasztro

A tökéletes tyúkhúsleves – ahogy Borbás Marcsi készíti

Borbás Marcsi receptje

 Hozzávalók:

  • 1 db konyhakész tyúk
  • 1 kg sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöld paprika
  • 1/2 kisebb fej kelkáposzta
  • 1 szelet friss gyömbér
  • 1 csokor petrezselyemzöld vagy zellerzöld
  • pár szál lestyán
  • szemes bors
  • frissen reszelt szerecsendió vagy egy kis csipet őrölt
  • sáfrány, nagyon minimális
  • aki szereti, cseresznyepaprikát is tehet bele
 
Egy.hu

Tovább olvasok

Elkészítés: 

Először feldaraboljuk a konyhakész tyúkot. A fejét levágjuk, és a nyakából kihúzzuk a légcsövét, majd a hátára fektetjük. Következő lépésben levágjuk a combokat. A melle és a combja között lévő vékony bőrnél lefelé vágunk egészen a comb aljáig, majd egy erős mozdulattal kifordítjuk a combot, és most már a csont körül könnyen körbe tudjuk vágni a húst. Miután a combokat levágtuk, következnek a szárnyak.

Ha szeretnénk, hogy legyen egy kis szárnycombja, akkor úgy vágjuk körbe a szárnyakat, hogy egy kis húst kanyarítsunk hozzá a mellből. A hátat két darabban tudjuk csak levágni a mellétől. Hátulról benyúlunk a késsel, a bordák és mell közé, ahonnan a combokat levágtuk, és a kés hegyét a combok helyén kifelé szúrjuk, majd végigvágjuk ezt a nem túl vastag, inkább hártyás részt is mindkét oldalon. Ezután erőteljesen szétfeszítjük a mellet és a hát hátsó részét. Amikor már az inak elengedtek, késsel a csontok között levágjuk a hát hátsó részét. A farok résznél kivágjuk a zsírmirigyet.

Ezután a maradék hátat is elválasztjuk, ami hasonlóan történik, mint az előbb, csak most a szárnyak helyén szúrjuk ki a kést, és a bordákat átvágva mindkét oldalon kettéválasztjuk a húst a csontoktól. Amikor ez megvan, ismét erőteljesen szétfeszítjük, és a csontok között a késsel lemetsszük a tyúk hátát. A bordák közül kivesszük a két tüdőt és a lépet is. Ha a nyakat le szeretnénk választani a háttól, akkor ezt csak bárddal tudjuk megtenni. 

A húst alaposan megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. (3 kg húshoz kb. 6 liter víz szükséges.) Amikor elkezd forrni, a habját egy szűrővel leszedjük. Nagyon alaposak legyünk, mert zavaros lehet a levesünk, ha nem tisztítjuk meg a habtól. Ezután beletesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, paprika, paradicsom, kelkáposzta). A vöröshagymáról csak egy réteg héjat vegyünk le, alaposan mossuk meg, a többit hagyjuk rajta, mert a szép vörösesbarna héjból, szebb színe lesz a levesünknek. A fokhagymát is hagyjuk egészben, csak a felső réteg, száraz héjat távolítsuk el. Ízlés szerint sózzuk, tegyünk bele egy csipet szemes borsot, a vékony szelet gyömbért, a frissen reszelt szerecsendiót, (ha csak őrölt van otthon, akkor egy késhegynyit), egy nagyon pici sáfrányt és a legvégén az összekötözött zöldség zöldjét.  

Lassú tűzön, csak gyöngyözve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (Több óra is szükséges, amíg elkészül, attól függően, hogy milyen öreg volt a tyúk.) 

 

Már követem az oldalt

X