Almás-mandulás habcsóktorta

Gasztro

Karácsony

Almás-mandulás habcsóktorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg liszt
  • fél cs sütőpor
  • 75 ml tej
  • 3 tojássárgája

A habcsókhoz

  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • 10 dkg mandulapehely
  • 15 dkg porcukor

A töltelékhez

  • 60 dkg hámozott alma
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl almalé
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1/2 dl almalé
  • 4 dl habtejszín
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs habfixáló

Elkészítés:

A tésztához a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük. Amikor már szép habos, állandó keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Ezután váltakozva belekeverjük a lisztet és a tejet. Végül a tésztát egy 22 cm-es, kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformában egyenletesen elsimítjuk.

A habcsókhoz a tojásfehérjét a sóval habbá verjük, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig keverjük, míg kemény, krémes és sima habot kapunk. Ezt rákenjük a tésztára, majd bőven megszórjuk mandulapehellyel.

175 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A sütési idő felénél, amikor a hab teteje már aranybarnává kezd válni, alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. Miután elkészült, kihűtjük.

A töltelékhez a meghámozott almát apró kockára vágjuk, majd a cukorral, az almalével és a vaníliás cukorral feltesszük főni. Eközben az almalében feloldjuk a vaníliás pudingport, és 5-6 perc elteltével azt is az almához adjuk. Tovább főzzük, amíg a puding besűríti a keveréket, majd langyosra hűtjük.

Miután a habos tortalap kihűlt, levesszük a karikát, és a tésztát keresztben félbevágjuk. A habcsókos tetejét óvatosan leemeljük, és félretesszük. Visszahelyezzük a karikát a tészta alsó részére, ráöntjük a langyos almatölteléket, és hidegre hűtjük. A habtejszínt két csomag vaníliás cukorral és egy csomag habfixálóval kemény habbá verjük, és elegyengetjük az almatölteléken. Visszahelyezzük a torta habcsókos tetejét, és hideg helyen állni hagyjuk.

Szeleteléskor használjunk vékony pengéjű, nagyon éles kést!

Bátran próbáld ki a karácsonyi és szilveszteri menü receptjeit otthon, magyar alapanyagokból! 

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

Zöld fenyőfák

Szeretem a sütemények tésztáját zöldre színezni, legyenek akár sósak, akár édesek. A kis ünnepi fenyőfáim is zöld színben pompáznak, porcukor-zúzmara idézi rajtuk a téli hótakarót. Szépen díszítik az asztalt, azután pedig desszertként ropogtatjuk el őket. És mitől lesznek zöldek? Forrázott és pépesített spenótlevéltől, csalánlevéltől, petrezselyemtől. A növények íze éppen csak átsejlik a tésztán, a színe viszont idézi a téli erdőt. Ajándékba is adhatjuk, kartonpapírból vágott talapzaton, celofánzacskóba csomagolva.