Hozzávalók
A tésztához
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 12,5 dkg liszt
- fél cs sütőpor
- 75 ml tej
- 3 tojássárgája
A habcsókhoz
- 3 tojásfehérje
- csipet só
- 10 dkg mandulapehely
- 15 dkg porcukor
A töltelékhez
- 60 dkg hámozott alma
- 5 dkg cukor
- 3 dl almalé
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 1/2 dl almalé
- 4 dl habtejszín
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 cs habfixáló
Elkészítés:
A tésztához a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük. Amikor már szép habos, állandó keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Ezután váltakozva belekeverjük a lisztet és a tejet. Végül a tésztát egy 22 cm-es, kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformában egyenletesen elsimítjuk.
A habcsókhoz a tojásfehérjét a sóval habbá verjük, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig keverjük, míg kemény, krémes és sima habot kapunk. Ezt rákenjük a tésztára, majd bőven megszórjuk mandulapehellyel.
175 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A sütési idő felénél, amikor a hab teteje már aranybarnává kezd válni, alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. Miután elkészült, kihűtjük.
A töltelékhez a meghámozott almát apró kockára vágjuk, majd a cukorral, az almalével és a vaníliás cukorral feltesszük főni. Eközben az almalében feloldjuk a vaníliás pudingport, és 5-6 perc elteltével azt is az almához adjuk. Tovább főzzük, amíg a puding besűríti a keveréket, majd langyosra hűtjük.
Miután a habos tortalap kihűlt, levesszük a karikát, és a tésztát keresztben félbevágjuk. A habcsókos tetejét óvatosan leemeljük, és félretesszük. Visszahelyezzük a karikát a tészta alsó részére, ráöntjük a langyos almatölteléket, és hidegre hűtjük. A habtejszínt két csomag vaníliás cukorral és egy csomag habfixálóval kemény habbá verjük, és elegyengetjük az almatölteléken. Visszahelyezzük a torta habcsókos tetejét, és hideg helyen állni hagyjuk.
Szeleteléskor használjunk vékony pengéjű, nagyon éles kést!
Bátran próbáld ki a karácsonyi és szilveszteri menü receptjeit otthon, magyar alapanyagokból!
Ajánljuk még: