Gasztro

Kakaós csavart kalács

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 kk. só
  • 1 ek. cukor
  • 2,5-3 dl tej

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 ek. kakaó

 

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Ha már szép sima a masszánk felülete, és elkezdenek megjelenni rajta az apró levegőbuborékok, akkor letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük kb. 30 percet. Ezután három részre osztjuk, majd, egyenként vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Ha esetleg nem engedné magát a tészta, érdemes letakarni, és pihentetni újabb 10-15 percet.

 

Ha kinyújtottuk a tésztát, alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk cukros kakaóval. Ezután egyenként feltekerjük őket, mintha kakaós csigát készítenénk. Ha mindhárom feltekert tésztarúd elkészült, óvatosan összefonjuk ezeket , mint a sima fonott kalácsot, és egy magas falú, kivajazott sütőedénybe tesszük. Újból hagyjuk kelni, majd a fonat tetejét megkenjük felvert tojással, és 180° C-ra előmelegített sütőben kb. 35- 40 perc alatt szép pirosra sütjük.