Gasztro

Békebeli házi kifli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (12 db kiflihez)

  • 60 dkg finomliszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl aludttej vagy joghurt
  • 1 ek só
  • 2 ek olaj

Elkészítés

A vaj kétharmadát, a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót az olaj kivételével egy nehéz melencébe (kelesztőtál) tesszük, és simára, levegősre dagasztjuk. Ekkor rálocsoljuk az olajat és még addig dolgozunk vele, amíg a tészta az utolsó cseppig befogadja. Ekkor letakarjuk a tálat és félretesszük 45-50 percre. Ha letelt az idő, kiborítjuk a tésztát a gyúródeszkára és három részre osztjuk, amelyeket kis cipóra formázunk. Egyenként korongalakúra nyújtjuk a cipókat, amiket aztán négy cikkre vágunk szét.

Az így kapott háromszögeket először vékonyan megkenjük vajjal, és a széles végétől a csúcsáig szorosra felsodorjuk. A kifliket megfelelő távolságban rárakjuk a kivajazott tepsire, letakarjuk egy konyharuhával, befedjük folpackkal és berakjuk a hűtőszekrénybe. Reggelre pont készen áll majd a sütésre.

Reggel azonnal bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokosra állítva. Mire eléri a megfelelő hőmérsékletet, felmelegednek a kiflitészták is. Megspricceljük őket vízzel, és már sülhetnek is. 20-25 perc múlva jöhet a család reggelizni!

Ajánljuk még:

Fogyókúra vagy életmódváltás? – Egyensúly az egészséges életért

Vékonyak és egészségesek szeretnénk lenni – legalábbis erre utal a számtalan életmódváltó program, amivel lépten-nyomon találkozunk. E sorok írója is szó szerint évtizedeket töltött el az álomalak kergetésével, mindenféle csodadiéta, életmódváltó program és időnkénti böjtölés bevetésével. De valóban elérhető mindkét cél egyszerre? Tényleg egészségesebbek leszünk, ha testünk minden paramétere az ideális tartományba kerül az egységesen elfogadott mérőrendszerben? Mi van, ha mindeközben folyamatosan azon stresszelünk, hogy megehetünk-e még egy kocka csokit. Vagy, ha nem vagyunk „ideálisak”, de tökéletesen érezzük magunkat? Az életmódváltás alapelveit és számos aspektusát vettük górcső alá Keczeli Viola dietetikussal.