Békebeli házi kifli

Gasztro

Békebeli házi kifli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (12 db kiflihez)

  • 60 dkg finomliszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl aludttej vagy joghurt
  • 1 ek só
  • 2 ek olaj

Elkészítés

A vaj kétharmadát, a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót az olaj kivételével egy nehéz melencébe (kelesztőtál) tesszük, és simára, levegősre dagasztjuk. Ekkor rálocsoljuk az olajat és még addig dolgozunk vele, amíg a tészta az utolsó cseppig befogadja. Ekkor letakarjuk a tálat és félretesszük 45-50 percre. Ha letelt az idő, kiborítjuk a tésztát a gyúródeszkára és három részre osztjuk, amelyeket kis cipóra formázunk. Egyenként korongalakúra nyújtjuk a cipókat, amiket aztán négy cikkre vágunk szét.

Az így kapott háromszögeket először vékonyan megkenjük vajjal, és a széles végétől a csúcsáig szorosra felsodorjuk. A kifliket megfelelő távolságban rárakjuk a kivajazott tepsire, letakarjuk egy konyharuhával, befedjük folpackkal és berakjuk a hűtőszekrénybe. Reggelre pont készen áll majd a sütésre.

Reggel azonnal bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokosra állítva. Mire eléri a megfelelő hőmérsékletet, felmelegednek a kiflitészták is. Megspricceljük őket vízzel, és már sülhetnek is. 20-25 perc múlva jöhet a család reggelizni!

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.