A klasszikus hókifli

Gasztro

A klasszikus hókifli

Borbás Marcsi receptje

Közeledik a karácsony, nem árt készülni néhány olyan süteménnyel, amit már jó előre el tudunk készíteni, és megfelelő tárolás mellett sokáig eláll. A hókifli is pont ilyen. Arra figyeljetek, hogy ne melegítsétek túl a tésztát, miközben összegyúrjátok. A legjobb ilyenkor robotgéppel dolgozni, én is a Bosch MUM 5-ös gépemet használtam, aminek ráadásul beépített mérlegfunkciója is van.  Ha szeretnétek elkészíteni, az alábbi arányokkal dolgozzatok!

Hozzávalók:

Tovább olvasok
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • csipet só
  • 10 dkg darált törökmogyoró vagy dió
  • 1 tk. zsíros tejföl
 
Hókiflik

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot egy nagyobb edénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a csipet sót és a finomra darált törökmogyorót, majd az egészet alaposan elkeverjük. Az almareszelőn lereszelt hideg vajat és a tejfölt is beletesszük, majd az egészet addig morzsoljuk gyors mozdulatokkal, amíg a tészta szép egyenletesen összeáll. Amennyiben szükséges, vagyis ha morzsalékos marad a massza, tejföllel még lágyíthatjuk.

Ezután becsomagoljuk, és a hűtőben egy órát pihentetjük. Ha kellően lehűlt a tésztánk, kezdhetjük a formázást. Én kiszúró formát használtam, de természetesen anélkül is elkészülhetnek a kiflik. Ehhez diónyi darabokat csípünk le a tésztából, amelyeket 6-7 cm hosszú rudacskákra sodrunk, és kiflire hajlítunk. Fontos, hogy ennél a munkafázisnál ne lisztezzük a gyúródeszkát!

Szilikonos sütőpapírral bélelt vagy kivajazott-lisztezett tepsibe helyezve őket, 180° C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sülnek. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kis kifliket. Vigyázzunk, mert melegen nagyon törékenyek!

További információ a videóban használt gépekről itt és itt található.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

 

 
 

 

 

Már követem az oldalt

X