Gasztro

5 recept fácánhoz – ízletes és könnyű a húsa, piacon is beszerezhető

Fácánból készül az egyik legfinomabb húsleves, a benne főtt hús pedig krokettnek, pástétomnak tökéletes. A mellét megtűzdelhetjük szalonnával, mielőtt pirosra sütjük, mártásként jót tesznek neki az őszi bogyós gyümölcsök, illetve az erdő fűszerei, tavasszal medvehagyma, ősszel vargánya, borókabogyó. Zsírszegény diétához nagyon illik ez a majdnem háziasított tyúkféle, és ha kedvet kapna valaki, ne ijedjen meg: konyhánkra a fácán nem elsősorban vadászat útján kerül, legfeljebb a piacon vagy a fagyasztóból kell „levadászni”, hiszen Magyarországon jelentős múltja van a fácántenyésztésnek. Mégis, íze, feldolgozása, a hozzávaló fűszerek természetközelibbé teszik, mint a megszokott húsételeinket.

 Az Ínyesmester, Magyar Elek a fácánról szóló értekezésében megemlíti, hogy a legostobább madárnak tekintik a természetrajz-kutatók, ám mindjárt helyre is teszi őket: „Azt hiszem, tisztelt olvasóim jobban szeretik, ha aranyosan csillámló tollai alatt porhanyó, ízes a húsa, mint hogyha bokrétás fejében különböző tudományok lakoznának.”

A fácán őshazája Ázsia, az alfajaival és a változataival a legelterjedtebb tyúkféle. A már majdnem háziasított fácánok húsa nem annyira kemény, mint teljesen vad rokonaiké, de tápértékük közel azonos. Ha fagyasztott madárral van dolgunk, jó tudni, hogy a fagyasztás lazítja a vadhús rostjait, így az érlelésre már nincs gondunk, de pácolni ebben az esetben is érdemes a húst, hiszen az nemcsak puhítja, hanem ízesíti is.

A frissen elejtett fácánt kizsigerelés, vagyis a belső részek eltávolítása után három-négy napra szellős helyre akasztva tollában hagyva jó érlelni, majd akkor fogni neki az elkészítésének, amikor a legerősebb farktollait kihúzva eléggé érettnek találjuk. Legjobb szárazon kopasztani, vagy megnyúzni, vagyis a tollakkal együtt a bőrét is eltávolítani. Persze, sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha konyhakész, tisztított madárt vásárolunk.

Ezután pácolhatjuk, ami szintén egy-három napig is eltarthat, tehát a fácánvacsora megalkotásához idejekorán kell hozzáfogni. A páclé elkészítésénél mindenki a maga receptjére esküszik, lehet benne petrezselyem, zeller, sárgarépa, hagyma, fokhagyma, bors, borókabogyó, ecet vagy babérlevél. Felforralva, majd kihűtve kell a megtisztított vadhúsra önteni, lefedve, hűvös helyen érleljük, amíg az ízes pác jól átjárja a húst.

facan-receptek-leves-sult-facan

 

Egész fácánból főzhetjük az egyik legízletesebb levest. Bőségesen adagolt zöldségekkel, rafinált fűszerezéssel és három-négy órán át lassan gyöngyöző forrással érhetjük el a legjobb eredményt. Hozzá mindenképpen valami extra erdei levesbetét dukál: tavasszal medvehagymás galuska, ősszel vargányás palacsintacsiga. A forró levest tűzálló csészékbe vagy kis köcsögökbe téve, leveles tésztával beborítva sütőben is megsüthetjük „bóbitás” levesnek, amelyben a levesbetét a beletördelt tészta.

A benne főtt húst kicsontozva pástétomként, fácánropogósként hasznosíthatjuk, így az amúgy száraznak tetsző hús nem csak tökéletesen élvezhető lesz, de egy fácánnal egy nagyobb családot is jóllakathatunk.

A fácán húsa kissé száraz, ezért is érdemes inkább párolni, főzni, mint sütni. Ha mégis sütnénk, mellét, combjait tűzdeljük meg, testét borítsuk be hajszálvékony füstölt szalonna szeletekkel, és a sütés közben is bőségesen locsolgassuk saját szaftjával.

facan-receptek-leves-sult-facan

 

A húsa jóízű, zsírszegény – ami az élvezeti értékét valamelyest csökkenti, ám annál inkább hasznos zsírszegény diéta esetén! Vágjunk bele, nézzük, hogy lehet egy fácánnal jóllakatni akár egy egész siserehadat.

Vargányás palacsinta levesbetétként

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 10-12 liszt
  • 2 dl tej vagy növényi tej
  • 1 kiskanálnyi szárított vargányapor
facan-receptek-leves-sult-facan

 

Tovább olvasok

Ha nincs vargányapor, őröljünk meg néhány darab szárított vargányát. A vargányaport a felvert tojásba szórjuk, megsózzuk, majd a tejet és a lisztet apránként hozzáadva, sűrű palacsintatésztává dolgozzuk össze. Néhány percnyi állás után a masszából vékony palacsintákat sütünk. A fácánlevest forró leveses csészékbe merjük, a palacsintát vékonyra metélve, levesbetétként kínáljuk hozzá.

A medvehagymás gombóchoz:

Hozzávalók:

  • 8-10 medvehagymalevél
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál reszelt parmezán sajt
  • 5-6 dkg búzadara

A medvehagymát aprítógépben pépesítjük, hozzáadjuk a tojást, a parmezánt, megsózzuk. Annyi búzadarával keverjük össze, hogy kemény masszává váljon. Fél órán át hagyjuk dagadni, majd két kiskanál segítségével forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha feljöttek a gombócok a víz felszínére, lassú tűzön 3-4 percig főzzük, végül szűrőkanállal kiemeljük őket.

Fácánropogós

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt fácánhús
  • 3 tojás
  • 2 dl húsleves
  • 10-15 dkg zsemlemorzsa vagy zabpehely
  • 3 dkg vaj
  • bors
  • 2-3 borókabogyó
  • kakukkfű
  • 1 evőkanál mustár
  • csipetnyi szerecsendió
  • a sütéshez olaj
facan-receptek-leves-sult-facan

 

A főtt fácánhúst a csontokról lefejtjük, ledaráljuk. A tojásokkal, a fűszerrel, és a húslevessel elkeverjük, majd annyi zsemlemorzsával vagy zabpehellyel gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszává váljon. A masszából ujjnyi rudakat formálunk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük. Zelleres burgonyapürével és pikáns mártással kínáljuk.

Fácánpástétom az erdő fűszereivel

Hozzávalók:

  • 50 dkg levesben főtt fácánhús
  • 20 dkg levesben főtt zöldség
  • 15 dkg zsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • só, őrölt bors
  • 3 babérlevél
  • 3 borókabogyó
  • 1 marék friss kakukkfű
  • fél marék szurokfű
  • 1 dl vörösbor
  • 1-1 evőkanál mustár és paprikakrém
facan-receptek-leves-sult-facan

 

A fácánhúst gondosan kicsontozzuk, a zöldségeket villával összetörjük. A zsíron üvegesre sült hagymára rászórjuk a húst, a zöldséget és a fűszereket. Néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a vörösbort és fedő alatt, lassú tűzön 5 percig pároljuk. Kihűtjük, húsdarálón ledaráljuk (vagy aprítógéppel simára eldolgozzuk), és a mustárral, a paprikakrémmel pikánsra ízesítjük. Megfelelő méretű üvegekbe porciózzuk. A tetejére 1-1 evőkanálnyi olvasztott zsírt öntünk és hűtőben megdermesztjük. Ha még pikánsabban szeretnénk, 1 dl vörösborból kakukkfűvel, egy csapott kiskanálnyi zselatinnal és egy gondolatnyi cukorral borzselét készítünk, ezzel koronázzuk meg a pástétomot. Friss kenyérre vagy péksüteményre kenve kínáljuk.

Gyöngyhagymás fácánbecsinált kelgombóccal

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész fácán
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 20 dkg ecetes gyöngyhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3 evőkanál liszt
  • só, őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
facan-receptek-leves-sult-facan

 

A megtisztított, konyhakész fácánt sóval bedörzsöljük, egy megfelelő méretű vaslábosba tesszük, forró vajjal leöntjük. Egy liter vizet adunk hozzá, lefedjük. Forró sütőbe téve 200 fokon addig főzzük, míg a hús megpuhul – ez általában 60-90 perc. (Készíthetjük tűzhelyen is, nemcsak sütőben).

Ha a hús puha, a levét leszűrjük, félretesszük, a fácánt feldaraboljuk. Olajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lecsöpögtetett gyöngyhagymát. Liszttel meghintjük, beletesszük a feldarabolt fácánt, átforgatjuk, majd felöntjük a borral és annyit adunk hozzá a félretett főzőléből, amennyi éppen ellepi. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és addig forraljuk gyöngéden gyöngyözve, míg a mártása kellő sűrűségű nem lesz. Finomra vágott petrezselyemmel megszórva adjuk az asztalra.

Nagyon kellemes köret mellé a kelkáposztás szalvétagombóc. Ehhez négy szikkadt zsemlét apró kockára vágunk és megpirítjuk. 2 tojást 2 dl tejjel elhabarunk, hozzáadunk 20 dkg lisztet, kevés sót, majd a zsemlekockákat és 20 dkg leforrázott, apróra vágott kelkáposzta levelet. Egy konyharuhát zsírral megkenünk, a masszát rúd alakban ráhalmozzuk, feltekerjük. A konyharuha két végén megkötjük és forrásban lévő sós vízben 30-35 percig lassú tűzön főzzük. A vízből kiemeljük, kicsomagoljuk, felszeletelve kínáljuk bármilyen mártásos húsétel mellé.

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Receptválogatás május elsejei grillpartihoz

Ha szerencsénk van, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, ma akár az egész napot a szabadban tölthetjük. Sokan az idei első grillpartit tervezzük, és már csak egy jó ötlet választ el attól, hogy igazán fenséges falatokat pirítsunk magunknak és barátainknak. Összegyűjtöttünk néhány receptet, hogy ne kelljen keresgélned, ha szabd tűzön sütögetnél. Jó étvágyat!

 

Már követem az oldalt

X