Gyógyszer a fazékból, avagy káposzta másképpen
Olvasási idő: 3 perc

Gyógyszer a fazékból, avagy káposzta másképpen

Valaki egyszer találóan azt mondta, hogy a tél valójában akkor kezdődik, amikor a töltöttpaprikát felváltja a töltöttkáposzta… 

Tény, hogy a fűszeres finomságokkal töltött káposztalevelek valóban jellemzően téli ételnek számítanak, elkészítésének ezerféle módjáról számtalan receptet olvashattunk az egy.hu gyűjteményében is. Jóval kevesebben tudják, hogy a káposztát a népi gyógyászatban is sokféle célra használták, ezért most

a gyógyászatban való alkalmazási lehetőségeinek jártunk utána.

Mindenek előtt nem árt emlékezni arra, hogy – némi képzavarral élve – mi fán terem a káposzta. Kezdjük rögtön egy kis botanikával! A „fejes káposztaként” ismert növény egyike az ember által legrégebben fogyasztott alapanyagoknak, immáron több mint 4000 éve kerül valamilyen formában az asztalra. Életciklusa ennek a növénynek is kétéves: az ehető levelekből álló fejet az első évben növeszti, míg virágot és termést, magokat csak az ezt követő évben fejleszt – már ha nem takarították be korábban. A széles körben ismert „káposztafejet” valójában olyan tőlevelek alkotják, mint amilyeneket például a szintén kétéves életciklusú ökörfarkkóró vagy akár a szépnevű terjőke kígyószisz esetében is találhatunk. A káposzta első évben növesztett levelei azonban szétterülés helyett erősen egymásra borulnak, fejet alkotnak, és fajtától függően erősebben-gyengébben elhúsosodnak. A levelek kiindulási pontja a „torzsa”, amit a levelekhez hasonlóan szintén ezerféle módon fel lehet dolgozni.

A káposzta gyógyhatása 

A káposzta gyógyászati felhasználásáról szintén nagyon régi források tanúskodnak. Tudvalevő, sokféle vitamint tartalmaz, ami miatt érdemes télen akár nyersen is rágcsálni! Kiemelkedően magas a K- és C-vitamin-tartalma, némi káposztafogyasztással akár a napi K-vitamin-bevitel 100 százalékát is könnyedén biztosíthatjuk! A középkor óta köztudott, hogy a savanyúkáposzta kiválóan gyógyítja a skorbutot, mely betegség kialakulása nagymértékben a C-vitamin hiányának volt köszönhető. Nem véletlen, hogy a több hónapig tartó hajóutakra készülve éppen ezért sok hordó savanyúkáposztát is betároltak a hajók rakterébe.

Érdekesség, hogy az egyéb hatóanyagok mellett relatív magasabb arányban tartalmaz kéntartalmú vegyületeket és szelént is. Általános egészségmegőrző, méregtelenítő hatásai mellett a növényt a rákgyógyítás különféle terápiáinak kutatásai keretében is vizsgálják, egyes vegyületei a tumorképződést befolyásoló hatásuk mellett gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bírnak.

Magas rostartalmának köszönhetően az emésztőrendszerre is kedvező hatással bír, gátolja a székrekedés kialakulását, de alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendeknek is kiváló összetevője lehet.

Káposztás pakolás

Belsőleges hasznai mellett a káposztát külsőleg is használhatjuk. Hatóanyagainak köszönhetően gyulladásgátló és méregtelenítő tulajdonságai is vannak, ezért

leveleit a népigyógyászatban ízületi gyulladások, fájdalmak, gennyes fekélyek kezelésére is sikerrel alkalmazták.

Nem csak Erdélyben ismert az a praktika, hogy megfázás vagy tüdőgyulladás idején a leveleiből köhögéscsillapító, hurutot-lepedéket felszakító pakolást készíthetünk, melyet tiszta vászonnal a mellkasra is rögzíthetünk. Ugyanezt a pakolást alhasra helyezve különféle nőgyógyászati problémákat kezelésére javasolják. Ezekben az esetekben nagyon fontos, hogy a leveleket alaposan aprítsuk fel, törjük össze, azonban a levet igyekezzünk nem elfolyatni. A lucskos-nedves aprítékot közvetlenül a bőrre helyezzük, hogy az direkt módon érintkezhessen vele. Az aprított levelekre vásznat helyezzünk, amit akár műanyag folpack-kal is bedunsztolhatunk. Ép bőr esetén a pakolást egész éjszaka fent lehet hagyni, gennyes sebeken a varasodásig 1-2 óránként feltétlenül cserélni szükséges!

Kapcsolódó tartalom
Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. április 20

Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán

A korabeli feljegyzések szerint azért kapta az „árva” jelzőt, mert rokonától eltérően nem szúr, és érintése nem okoz viszketést. Összevagdalt leveleit szeszben áztatva tüdővész elleni orvosságot készítettek belőle, és rostjai még finomabb szövetek készítésére is alkalmassá tették. Az árvacsalán színes virágai beterítik a tavaszi réteket, útszegélyeket és kerteket.